https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatori-dnes-schvalili-novelu-ktera-dava-zelenou-agrovoltaice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátoři dnes schválili novelu, která dává zelenou agrovoltaice

29.5.2024 16:52 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ilustrační snímek agrovoltaiky.
Ilustrační snímek agrovoltaiky.
Senátoři dnes schválili novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, která mimo jiné zavádí revoluční novinku. Agrovoltaika, tedy souběh zemědělské a energetické produkce pomocí fotovoltaických panelů umístěných u plodin, má nyní otevřené dveře k tomu, aby zemědělcům pomohla chránit jejich plodiny před stále nevyzpytatelnější počasí a zároveň přinesla další zdroj příjmů díky produkci bezemisní solární energie. Novelu musí ještě podepsat prezident, stane-li se tak, může zákon začít platit od 1. července letošního roku. Informuje o tom Svaz moderní energetiky.
 

Kombinace pěstování plodin a výroby elektrické energie prostřednictvím fotovoltaických panelů je pro zemědělce doslova revoluční. Solární panely umístěné například v sadech nebo na vinicích totiž chrání plodiny před příliš silným letním sluncem, krupobitím i před neočekávanými mrazíky, které mohou úrodu ohrozit.

„Dnešní rozhodnutí senátorů znamená skvělou zprávu pro české zemědělce. Jen v letošním roce už museli čelit celé řadě extrémních projevů počasí, zesílených klimatickou změnou, které způsobily obrovské škody na úrodě. Díky agrovoltaice nyní mají zemědělci nástroj, jak se proti nevyzpytatelnému počasí alespoň částečně chránit a zároveň pokrýt vlastními silami nemalou část vlastní spotřeby energie,“ říká Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

„Agrovoltaika je moderní nástroj českého zemědělství i energetiky. Rychlé přijetí této novely Senátem znamená možnost stále myslet na slíbené datum platnosti 1. července tohoto roku. Za měsíc bychom tedy měli mít v České republice jednu z nejkvalitnějších legislativ pro agrovoltaiku v EU. Pokud chceme zachovat konkurenceschopnost českého zemědělského, energetického ale i průmyslového sektoru, je třeba počítat a využít i tohoto nástroje,“ říká Jiří Bím, vedoucí sekce a garant tématu v Solární asociaci.

Dvojí využití půdy pro zemědělství a fotovoltaiku je využíváno v řadě zemí EU, v USA i v Číně. Agrovoltaika navíc pomáhá i bojovat se samotnou změnou klimatu, jejíž projevy budou stále častěji ohrožovat úrodu českých farmářů, sadařů, zelinářů nebo vinařů. Instalace fotovoltaických panelů v jinak nevyužitelném prostoru kolem zemědělských plodin má totiž velký potenciál v produkci bezemisní energie.

Pro představu, využití pouhého 0,5 % zemědělské půdy v Česku k souběžné produkci solární energie a zemědělských plodin by podle odhadů Svazu moderní energetiky vedlo k výrobě zhruba 15 terawatthodin čisté energie ročně. Celoevropský potenciál pro výrobu elektřiny v zemědělství je navíc obrovský. Podle propočtů vědců z univerzity v dánském Aarhusu by evropské agrivoltaické instalace mohly mít výkon až 51 terawatt a vyrobit 71 500 terawatthodin energie ročně.

Přečtěte si také |
Foto:  Jan Weger / VÚKOZ, v.v.i. Co je to agrovoltaika?

Svaz moderní energetiky ve spolupráci s portálem Obnovitelně.cz a agenturou Obnovitelně Pro organizuje k tématu agrovoltaiky zvláštní setkání tento pátek v Litomyšli. Událost Pro moderní Česko: nová energie pro české farmy začne ve 12:00 na zámku v Litomyšli, na které vystoupí například ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), ředitel SFŽP Petr Valdman, experti z firem Andrew Solar nebo Bragen a diskuze se zúčastní i zástupci zemědělců.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

29.5.2024 19:55
jak by řekl Šimek v pořadu S politiky netančím, bláznů v politice je pořád nepočítaně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.5.2024 05:00
...od květenství Řepky, jsme se dostali ke květenství fotovoltaiky, jen mi není jasné, kolik z toho bude medu?

v každém případě to bude med, který svět neviděl.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.5.2024 09:21
Jednodušeji je říci, že schválili kličku, jak zastavět pole fotovoltaikou.
Tam, kde by neprošel solární park, tak tam projde agrovoltaika, kde hlavním
předmětem podnikání bude výroba elektřiny a vedlejším (pokud vůbec nějakým)
produkce potravin. No co o ty nejde, ty dovezeme odjinud, kde by naopak
ta fotovoltaika dávala smysl. Takže další tunel na obzoru, ale tentokrát
na dotace při výstavbě. Bude stát takovému zemědělci platit za hospodaření na půdě, když bude půda díky panelům nadprůměrně zisková? Pokud i to, tak
to bude rovnou tunel dvojnásobný!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.5.2024 10:21 Reaguje na Břetislav Machaček
1*
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

30.5.2024 14:07
To už na každý prd je potřebný zákon? Bránil snad někdo zemědělcům, aby pod panely pásli třebas ovce? Nebo husy, slepice? Bránil někdo umístit panely nad keře či stromy?
Nestáváme se národem blbců?
Odpovědět
pk

pepa knotek

30.5.2024 15:37 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Zákon je potřebný na to, aby se mohl vypsat dotační titul. Bez dotací by to nikdo na pole nedal - prodělal by, ta konstrukce pro uchycení FV panelů na poli není levná.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

31.5.2024 09:57 Reaguje na pepa knotek
On je hlavně potřebný proto, aby bylo povoleno ta pole zastavět panely bez vynětí z fondu zemědělské půdy. Tak
bude pozemek nadále ornou půdou a nikoliv pouze solární
elektrárnou. Samozřejmě je rozdíl v ceně konstrukce u
panelů metr nad zemí a těch metrů třeba šest. Není to
pouze o materiálu konstrukce, ale o způsobu ukotvení,
aby odolala konstrukce s panely větru a sněhu. S výškou
plošně zatížené konstrukce narůstá náročnost ukotvení
a tím i cena. Taková konstrukce a ukotvení například
pro chmelnici bude za cenu násobně převyšující dosavadní konstrukce pro vedení chmele. To bude teprve škoda, až
takovou chmelnici navštíví vichřice i s těmi soláry.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

1.6.2024 16:00 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Jestliže je na něco potřeba dotaci, pak je to neekonomické a nemá se to podporovat z veřejných peněz!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist