https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatorka-vyzvala-cizp-ke-zvazeni-uzavreni-vypusti-do-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátorka vyzvala ČIŽP ke zvážení uzavření výpusti do Bečvy

3.12.2020 08:54 | PRAHA (ČTK)
Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky se nabízí otázky, jak rychle a kvalitně byly po zářijové havárii odebrány vzorky, z jakých míst nebo jakým způsobem byli přizváni kompetentní lidé a orgány.
Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky se nabízí otázky, jak rychle a kvalitně byly po zářijové havárii odebrány vzorky, z jakých míst nebo jakým způsobem byli přizváni kompetentní lidé a orgány.
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) by podle místopředsedkyně Senátu Jitky Seitlové (KDU-ČSL) měla zvážit uzavření výpusti, ze které opakovaně unikají látky do řeky Bečvy. Seitlová to řekla na tiskové konferenci ve Sněmovně. Lidovecký předseda Marian Jurečka kritizoval to, že ve čtvrtek se pravděpodobně na plénu Sněmovny o záležitosti nebude diskutovat, neboť na plánovaný čas 11:00 byl nakonec zařazen jiný bod.
 

Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince včera opět unikla neznámá látka. Nahlášen je úhyn ryb, avšak pouze v jednotkách kusů, řekla ČTK mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Podle starosty Valašského Meziříčí Roberta Stržínka (ANO) je však možné, že nejde o otravu ryb. Podle zprávy města látka do řeky unikla z výpusti pod mostem na pravém břehu řeky, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm.

U kanálu z Rožnova se objevila v řece také minulé úterý pěna. Rozbory poté prokázaly zvýšené množství dusitanového dusíku, úhyny ryb ani jiných živočichů však tehdy nebyly potvrzeny. Na stejném místě se hladina řeky zpěnila také koncem října. Výsledky rozborů prokázaly ve vodě zvýšený výskyt niklu, který není podle ČIŽP pro člověka významně toxický. Policie i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) označili už dříve kanál vedoucí z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm za možný zdroj zářijové havárie, kdy do řeky unikly kyanidy.

Podle Seitlové mají inspekce i vodoprávní úřady ze zákona kompetenci výpusť uzavřít. "Jestli je tam takový nepořádek, je potřeba zvážit, zda nepřistoupit k tomuto opatření," poznamenala.

Plénum Sněmovny by se situací na řece Bečvě mělo zabývat ve čtvrtek dopoledne po odpovědích členů vlády na písemné interpelace. Jurečka ale míní, že "díky taktickému zásahu koaličních poslanců" na bod nedojde, neboť mu byl předřazen jiný, týkající se stanovení pravidel pro konání videokonferencí při schůzích sněmovních výborů a komisí.

Podle šéfa lidovců se nabízí otázky, jak rychle a kvalitně byly po zářijové havárii odebrány vzorky, z jakých míst nebo jakým způsobem byli přizváni kompetentní lidé a orgány. "Pro mě teď není namístě, abych křičel, že má ministr životního prostředí odejít. Ale jestliže v příštích dnech nebo týdnech neprokáže, že lidé z jeho resortu postupovali správně, tak potom i on nese spoluodpovědnost a měl by případně zvážit odchod z resortu," poznamenal. Chápe, že ministr není odpovědný za každého člověka, ale časté incidenty podle Jurečky mohou poukazovat na možné systémové chyby. K rezignaci Brabce v úterý vyzvalo hnutí STAN, ministr ji odmítl.

Kyanid vypustil do Bečvy neznámý pachatel 20. září, případ vyšetřují vsetínští kriminalisté. Závažná ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na zhruba 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři více než 40 tun ryb.

Deník Referendum v pondělí uvedl, že v den otravy řeky se ve valašskomeziříčské chemičce Deza stala havárie. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Chemička po otravě řeky popřela, že znečištění šlo od ní. Mluvčí ČIZP Nastoupilová poté ČTK řekla, že brněnští inspektoři ČIŽP na základě místního vyšetřování vyloučili společnost jako možného původce havárie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

3.12.2020 10:32
Zatím to vypadá tak, že vzorky z výpusti od překladiště se na příkaz MŽP a ČIŽP neodebíraly, a v ostatních se nic nenašlo. Pachatel je Energoaqua a viník po smrti. Zapomeňte.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

3.12.2020 11:40 Reaguje na Michal Ukropec
Taky se mi to tak jeví... smrt tohoto člověka se státní mafii pracující pro Babiše vyloženě hodí....

Už jen čekám, že se začne mluvit o tom, že vedoucí z Energoaqua neunesl "svůj pocit viny z této havárie" a sáhl si na život.... teď uvidíme kam až je Brabec a ostatní zločinci schopen zajít....

Je hrozné kam se to celé dostává...........
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist