https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/shell-zaplati-odskodneni-zemedelcum-v-nigerii-za-znecisteni-ropou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Shell zaplatí odškodnění zemědělcům v Nigérii za znečištění ropou

23.12.2022 17:25 | AMSTERDAM (ČTK)
Foto | Nicholas Jeffway / Unsplash
Ropná společnost Shell zaplatí odškodnění 15 milionů eur (přes 360 milionů korun) čtveřici zemědělců v Nigérii kvůli znečištění, které způsobily úniky ropy. Informuje o tom agentura Reuters. Náhradu škod firma vyplatí poté, co se jí nepodařilo před soudem prokázat, že úniky byly způsobené sabotáží. Peníze půjdou zemědělcům, jejich dědicům a místním komunitám.
 
Zmíněné úniky ropy se staly v letech 2004 až 2007 v oblasti ústí řeky Niger, kde Shell vede těžební aktivitu. Ropnou firmu zažalovala čtveřice zemědělců z Nigérie za pomoci mezinárodní ekologické organizace Friends of the Earth (Přátelé Země). Ta také dojednala s nizozemskou společností výši odškodnění.

"Díky této kompenzaci můžeme znovu obnovit naše komunity. Můžeme začít investice do našeho životního prostředí," uvedl Eric Dooh, syn jednoho ze zemědělců, který původně Shell zažaloval a v průběhu řízení zemřel. Zemědělci tvrdili, že úniky ropy znečistily půdu a vodní zdroje, čímž přišli o podstatnou část obživy.

"Dohoda není přiznání odpovědnosti," uvedla ropná společnost. Tu k vyplacení odškodnění přiměl konečný rozsudek nizozemského soudu z loňského roku. Firmě se nepodařilo prokázat svá tvrzení, že úniky ropy způsobily akty sabotáže, na čemž Shell trvá i po rozsudku.

Soud také firmě nařídil, aby instalovala systém, který dokáže úniky ropy, které ničí životní prostředí a podmínky v oblasti, odhalit. To se podle firmy i organizace Friends of the Earth již stalo. Ropný průmysl patří mezi hlavní zdroje znečištění v Nigérii, uvedla stanice BBC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist