https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/shromazdeni-ve-valasskem-mezirici-pozadovalo-spravedlive-vysetreni-otravy-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Shromáždění ve Valašském Meziříčí požadovalo spravedlivé vyšetření otravy Bečvy

17.11.2023 16:25 | VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Spravedlivé vyšetření otravy řeky Bečvy požadovali lidé, kteří se dnes odpoledne sešli na náměstí ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Shromáždění Demokracii a Bečvu máme jen jednu přilákalo stovky lidí. V ruce měli karty s nápisem Bečva nevyšumí, lidé také měli transparenty "Bečva už nesmrdí, soud a rozsudek ANO", "Chemie? Za 5!" či transparent s namalovanou rybou a textem: Ubývá míst, kam chodívala pro vodu.
 

Vsetínský okresní soud v říjnu rozhodl, že otravu řeky Bečvy v roce 2020 způsobila rožnovská společnost Energoaqua. Trest ale firmě neuložil a ředitele podniku Oldřicha Havelku zprostil obžaloby. Firma se při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí (ČIŽP). Rozsudek není pravomocný.

Smyslem shromáždění je podle zástupce pořadatelů Jana Husáka podpora demokracie, svobody i právního státu. "Zasazujeme se o spravedlivé vyšetření kauzy Bečva, to spolu velice úzce souvisí," uvedl Husák. Rozhodnutí vsetínského soudu je podle něj nepochopitelné, když soudkyně na jednu stranu zprostila viny ředitele firmy, na druhou stranu uvedla, že havárii firma způsobila, a postoupila věc ČIŽP. "Té inspekci, která nezajistila důkazní materiál. Rozhodnutí soudu je: Nemáme důkazy, ale myslíme si, že to udělala Energoaqua. To nám přijde hodně zvláštní," řekl ČTK Husák. Bečva se podle něj stala kvůli řadě pochybení symbolem dysfunkčnosti státu, na druhé straně také symbolem angažovanosti lidí.

Za zásadní důkazy, že ryby otrávily kyanidy, považoval soud znalecké posudky, videa, fotografie, odborná vyjádření nebo výpovědi svědků. Nepodařilo se však zjistit, co přesně se v podniku před otravou řeky stalo. Kvůli chybějícím vzorkům vody z řeky ze dne havárie neexistuje podle soudkyně žádný přímý důkaz o vině firmy Energoaqua, svědčí však proti ní větší množství jiných skutečností. Zmínila například odpadní vodu se zvýšeným množstvím kyanidů, která vytékala z kanálu podniku den po havárii a o několik dní později zjištěné značné množství kyanidů také v sedimentech ve vyústi podniku i jejích dosazovacích nádržích. Firma i Havelka vinu opakovaně odmítli.

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde zajišťuje i čištění odpadních vod. Z areálu vytékají přes 13 kilometrů dlouhým kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Podle obžaloby se znečištění do řeky dostalo právě tímto kanálem. Zástupci firmy to odmítli. První ryby podle nich začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od této vyústi, je tedy podle nich vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla Energoaqua. Za pravdu jim dávají i někteří vědci a rybáři. Blíže místu úhynu prvních ryb má výusť valašskomeziříčská chemička Deza z holdingu Agrofert, patřící do svěřenských fondů expremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Soud však Dezu jako možného původce havárie s odkazem na znalecké posudky vyloučil. Tehdejším ministrem životního prostředí byl Richard Brabec (ANO), který byl kvůli vyšetřování havárie terčem kritiky.

Na akci dnes promluvil také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Lidé podle něj tři roky po havárii prožívají frustraci a pocit, že není spravedlnosti učiněno za dost a že zákony, systémy a principy, které obsahuje demokracie, jsou nedokonalé. Uvedl také, že respektuje nezávislost soudů a že nedokáže ovlivnit situaci, která se stala, vyšetřování a soudní řízení. "Ale dokáži ovlivnit to, aby se situace neopakovala, a pokud by se opakovala, aby byl viník dopaden," uvedl Hladík. Připomenul, že je připravena novela vodního zákona, nechal také prověřit rozhodnutí, která ministerstvo a inspekce daly jako podklad vyšetřovatelům.

Jakub Hruška z Akademie věd a Karlovy univerzity upozornil na to, že rozsudek okresního soudu ve Vsetíně odporuje přírodním zákonům. Hruška je jedním z odborníků, kteří napsali otevřený dopis premiérovi a ministrům. Poukazují v něm na to, že rozsudek, který byl v kauze Bečva vynesen, není postavený na doložených reálných faktech a znepokojuje veřejnost v otázce důvěry ve spravedlivý právní stát. K jejich dopisu připojilo svůj podpis podle on-line verze přes 1100 lidí. Petici lidé podepisovali také na valašskomeziříčském náměstí. Žádají o přezkoumání dokumentů, postupu soudního znalce Jiřího Klicpery i státních zástupců, kteří případ dozorovali, také činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů a vedení kriminální policie ve Zlínském kraji. Dořešit by se měla podle nich kompenzace škod, které byly způsobeny Českému rybářskému svazu v povodí Bečvy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (56)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

18.11.2023 08:37
Vyměnit soudce a jmenovat soudce nové, kteří budou soudit tak, jak vyžaduje naše kupředu kráčející pokroková společnost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 08:45 Reaguje na Richard Vacek
NE. Vzít za základ doporučení parlamentní vyšetřovací komise (což je nejvíce spravedlivý a nezávislý orgán), která doporučila rozšířit vyšetřování o trestný čin zločinného spolčení.
A to je kaše policie, což je problém. Slováci si na vraždu Kuciaka pozvali zahraniční vyšetřovatele a za chvíli měli na stole vraha i celé pozadí. Proti tomu je Bečva naprostá brnkačka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 08:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Příklad: dotační podvod jménem Čapí hnízdo vyšetřoval evropský OLAF, za rok měl vše "ve stužkách", kompletně hotovo v takové formě, že to obstojí před každým, normálním soudem. A to bylo taky výrazně komplikovanější, než Bečva.
Odpovědět
va

vaber

18.11.2023 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
parlamentní komise složená z fialových figurek je nezávislá?
možná je dnes zločinné spolčení vládních stran,ne Hanzl,
ty Hanzl jsi normální opožděný fanatik,
když není podle tebe ,neuznáváš ani soudy,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 10:53 Reaguje na vaber
Parlamentní komise byla ustanovena v roce 2021, za babišovy vlády a byli tam členové zastoupeni podle počtu mandátů, vedla to komunistka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 10:56 Reaguje na vaber
Pokud je ten soud zcela komický, alibistický a evidentně cinknutý, tak ho neuznávám. O tom je přece ta demonstrace. Novinářka pí. Vlasatá, která se tím zabývá od začátku, dala do Respektu článek "země je placatá", právě o tomto soudu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 08:41
Je dobré, že si místní nenechají vnutit zcela nesmyslný rozsudek, který je příklad alibismu a pokrytectví, ke spravedlnosti má ovšem velmi daleko.
Je to nenezpečné především v tom, že se jedná o soud, který je ze zákona nezávislý a pokud evidentně vytvořil politicky motivovaný rozsudek, tak je to první krok ke skutečné totlitě. Ovšem přesně opačné, než tvrdí Babiš, bo on žije sám ve světě naopak.
Odpovědět
va

vaber

18.11.2023 09:48 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
AI

Animoid II

18.11.2023 10:39 Reaguje na vaber
Byla to hrůza, když tu řadila zmatená ANO a ti její nevzdělaní agresivní papaláši, co mají furt málo, i kdyby jim patřila celá planeta.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 10:59 Reaguje na vaber
Já se řídím především racionalitou a každé své prohlášení můžu doložit argumenty. Zajímá mě systémové řešení, ne detaily, ale uznávám, že přísně objektivní nejsem, což taky netvrdím.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.11.2023 14:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Nějaký zkrat v hlavě. Politicky motivovaný rozsudek? To jako že soudy mají soudit dle toho, která parta je u moci?
Když současná parta provádí odbabišování, tak by se měli přidat i soudci a rovněž naskočit na tuto vlnu? Nebo jak to myslíte?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 15:35 Reaguje na Richard Vacek
Tenhle soud je jasně držen pod krkem, nechce nechat odsoudit nevinného, ale nějaký rozsudek vynést musel. Tak vytvořil takový paskvil. Tak gigantická otrava s miliónovou škodou je jen cha cha "přestupek".
Proč? Musí kličkovat až do voleb a pokud to bába vyhraje, jsou všichni v laláču. Víte, co se děje na Slovensku?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.11.2023 17:38 Reaguje na Pavel Hanzl
A koho by měl ten nezávislý soud odsoudit?
Vlastně vy jste věděl kdo je viník už od začátku i bez dalšího vyšetřování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 17:48 Reaguje na Richard Vacek
Měl by odsoudit především ty, kteří to celé tak mohutně zpackali. Pokud se nenajde viník, což už těžko.
Odpovědět
AI

Animoid II

18.11.2023 20:18 Reaguje na Pavel Hanzl
1*
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.11.2023 09:33
Představení skončilo , zapomeňte !

Kauza Bečva definitivně skončila , není zde nikdo ,kdo by měl pravomoc případ znovu otevřít . Teď bude následovat soudní ping-pong odvolání tam a zpět. A skončí to do ztracena, což se ovšem dalo čekat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 11:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nemyslím. Bude se brzdit a švejkovat do voleb a pokud to vyhraje estébák, jde to celé do stoupy. Pokud ne, otevře se to a pojede to dle práva a reality. To si myslím já.
Odpovědět
AI

Animoid II

18.11.2023 10:34
Kyanidy působí do 5 minut. Úhyn po 3 km od zdroje je výsměch.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 11:01 Reaguje na Animoid II
A další stovky důkazů.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.11.2023 11:08
Všechno zlé je k něčemu dobré.
Havárie odhalila jak funguje státní správa v tomto státě. Shrnul bych to takto - není důležitý výsledek, důležitá je cesta k výsledku. Celá státní správa je takto organizována a motivována a institut státního úředníka tento věcný rozpor ještě umocnil.
Pan Hledík se bije v prsa, ale myslím si, že kdyby něco podobného se nyní přihodilo, tak to dopadne obdobně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 12:05 Reaguje na Vladimír Hošek
Není to tak zlé. Tahle kauza byla politicky zfušovaná, bo na tom měl eminentní zájem soudruh estébák. Pokud ten vliv tu není, funguje to asi celkem normálně.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.11.2023 12:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte pane Hanzle, vy si dosti často , zřejmě nevědomky, nabíháte na vidle. Ponechme úplně stranou, kdo tu havárii na Bečvě způsobil. Vy obviňujete soudy,"estébáka" Bureše a lkáte nad tím, jak je podle vás vše cinknuté.Dobrá tedy, ale pak mi vysvětlete váš postoj k lidem, kteří zrovna tak lpí na tvrzení, že veškeré klimatické závěry IPCC jsou cinknuté, přizpůsobené tomu, co chce lobby slyšet.
Uvědomujete si, že děláte přesně to, co u jiných potíráte?
Vy si pořád neuvědomujete prostý fakt, že veškerá činnost jakýchkoliv institucí na této planetě je v současné době v první řadě podřízena soukromým ekonomickým zájmům, které se halí ať na jedné, tak i na druhé straně do rádoby "vědeckých" závěrů a skupiny vědců kopou za tu stranu, která je platí.
Bylo by na čase, abyste procitl z vaší bezbřehé naivity.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 13:38 Reaguje na pavel peregrin
Pokud si myslíte, že vědci jsou jen placené šlapky, tak to máte fakt blbý. Potom ale nevím, kdo vymyslel těch tisíce velmi složitých věcí, které fungují a které denně používaáte. Internet a mobil je jen začátek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.11.2023 13:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť i vy zpochybňujete závěry znalce v případu
Bečva, který má na znalecké posudky vzdělání a mnoho zkušeností z ostatních havárií. Takže vy kádrujete vědce a znalce podle čeho? Podle vašich přání a laických znalostí? Tě bůh lidový soudče,
který soudíte jiné pouze podle svých preferencí!
Je mi z vás k blití, když vidím, kam až může fanatismus dojít!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 15:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Ten znalec se prořekl, že dostal úkol uvařit EA. Dostal za to i pokutu. Vytvořil pokus, kde se fluorescent rozptýlil po celém toku po 800 metrech (dle policejního záznamu), ovšem do posudku napsal, že až po 3.5 km. Dobře, můžou to být fejky. Ovšem prof Hruška, uznává kapacita, udělal další pokus a vyšlo mu to samé. Dalších několik odborníků taky potvrdilo, že ten jed musel zabíjet hned pod vyústí. Stačí vám to? Pokud vezmu dalších x jasných důkazů (neexistující vzorky ze dne otravy, neexistující průzkum vyústění z Dezy, neexistující jediný důkaz z celého Juřinského kanálu atd. atd. atd. atd. atd.atd.atd.atd. tak co si mám asi tak myslet?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.11.2023 17:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy nejste schopen odlišit vývoj technologie- mobilu, internetu- od predikce klimatu? Opravdu tam nevidíte dost velkou odlišnost?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 17:56 Reaguje na pavel peregrin
Samozřejmě tam jsou zcela odlišné postupy výzkumu, ale ten princip je pořád stejný. Matematika, fyzika, chemie, astronomie a co já vím jaké další vědy. A především: čistá racionalita a každá ptákovina musí být dokázaná, argumenty se x násobně ověřují. Proč to nemůžete pořád pochopit?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.11.2023 11:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Pouze asi vývoj mobilu nebude zatížen mírou politické objednávky jako zkoumání klimatu.
A o tom to přesně je- už chápete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2023 12:10 Reaguje na pavel peregrin
Proč si pořád myslíte, že by mělo být klima zatížené politickou objednávkou? Jakých politiků a proč? Jakékoliv omezení konzumu, nutnost gigantických investic, které zatěžují rozpočet a kapsu každého občana, je přece politicky silně nepopulární. Kdo by to masivně dělal a z jakého důvodu?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.11.2023 21:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Těch důvodů je víc a všechny ekonomické. Elektroauta, soláry, větrníky- to nikdo nedělá z altruismu, tím méně pro nějaké pitomé klima. A to je jen segment, další důvody jsou horší a o těch se rozepisovat nebudu.
Odpovědět
AI

Animoid II

18.11.2023 20:21 Reaguje na Pavel Hanzl
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 13:50 Reaguje na pavel peregrin
Ten postup je velmi jednoduchý. Držím se reality, tj argumentů a důkazů. Nečetl jsem samozřejmě celou šestou zprávu IPCC, ale dost mě zajímaly skutenčné důkazy. Rozbory z ledovcových vývrtů, měření radioaktivního uhlíku, měření teplot i proxydata, různé klimatické modely, grafy vývoje všemožných parametrů atd. atd. prostě čistá věda, matematika, fyzika, chemie, žádné cha cha "soukromé" zájmy tam prostě nejsou.
Naopak na Bečvě tam nejsou VŮBEC ŽÁDNÉ důkazy, že to udělala EA, nejsou vzorky i když vím, že byly odebrány. Vím, že Dezu nikdo nevyšetřoval, přitom je to jediný podnik z širokého okolí, který likviduje kyanidy. Taky nikdo neprokázal, jak se dostaly Juřinským kanálem do řeky (není JEDINÝ rozbor), nikdo neprokázal, jak se dostaly pod vyústění z Dezy.
Tohle je čistě racionální a důkazy podložená úvaha, zbytek z toho vyjde už logicky sám.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

18.11.2023 17:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Proti vašim "skutečným důkazům" ohledně IPCC postaví hravě protivná skupina svoje "nezvratné důkazy".
Už to konečně chápete, že jde pouze a jen o oblbování lidí?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 17:51 Reaguje na pavel peregrin
Preboga co chcete stavět proti IPCC? Jaké máte vy ty "důkazy"?? Já vím, Země je placatá a klima se ochlazuje, psal to pan Kalenda blbé paměti...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 17:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Blahé paměti, sorry jako.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.11.2023 11:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Ty důkazy, pane nedovtipný, samozřejmě ne moje, mají úplně stejnou váhu jako důkazy IPCC. Kdybyste měl jen trochu více inteligence, tak byste to pochopil.
To, že někdo vydává to svoje za jediné správné, ještě neznamená, že to platí.
A je to míněno na obě dvě skupiny.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.11.2023 11:09 Reaguje na pavel peregrin
A co se p. Kalendy týká, není nic znažšího, než si počkat , jestli se jeho závěry začnou naplňovat.
Protože i p. Kalenda patří do jedné ze skupin, tudíž se i na něj vztahuje, že pouze čas prověří, zda jeho závěry byly správné. To samé Zharkova etc., to samé závěry IPCC.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2023 12:16 Reaguje na pavel peregrin
Pan Kalence tu už v roce 2019?20? psal, že letos je poslední oteplovací rok, příští se to láme a další jsou už ve znamení ochlazování. Faktem je, že od té doby se tu neobjevil.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.11.2023 21:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Já bych se na fóru ignorantů neobjevil také, být p. Kalendou. nevím přesně , zda to bylo takto formulováno, nicméně jak jsem psal- vyčkejme času. Přírodní jevy nikdo neodhadne na rok, stejně tak jako se nepotvrzují šílené klimatické odhady IPCC.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2023 12:05 Reaguje na pavel peregrin
Jak jste přišel na to, že vaše "důkazy" mají stejnou váhu jako IPCC?
"I proto není překvapením, co nám zpráva IPCC, která je souhrnem více než 14 tisíc vědeckých prací a dílem 234 autorů z 65 zemí, vlastně ukazuje:....."
To jsou všechno zkorumpovaní podvodníci, kteří dělají v žoldu oteplovací lobby? Co nám tu pořád vnucujete za pitomost? Co chcete proti tomu postavi?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.11.2023 21:26 Reaguje na Pavel Hanzl
To víte, že mají, a nejsou to moje důkazy, to jsem přece psal. Proti tomu stojí vědecké práce celé řady jiných, jen z té druhé skupiny. Nemáte šanci, nevyvzdorujete si nic, prostě se smiřte s faktem, že jen čas prověří, kdo měl pravdu.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

19.11.2023 20:02 Reaguje na pavel peregrin
Pane Peregrin, máte naprostou pravdu ale panu Hanzlovi to nevysvětlíte, ten už svět kolem sebe ani vnímat nepotřebuje a pokud ano, tak si vybírá jen to, co nahrává jeho vidění.Takoví jsme ostatně víceméně všichni,u některých je to ale až groteskní.Vaše snaha přesvědčit ho ke kritickému myšlení je zbytečná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2023 20:40 Reaguje na Jarda Bobr
Mě by fakt zajímalo, jak jste na tohle přišel. Opakovaně tu jasně vysvětluji zcela racinální důvody, které mě ke svému názoru vedou, načež jsem obviněn ze zaslepenosti.
Můžete k tomu uvést nějaký argument, místo jalového plácání a obviňování?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.11.2023 21:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Pan Bobr zde přesně popsal vaše myšlenkové pochody. To, co vy považujete ze své strany za racionální důvody, není nic jiného než úporná snaha přesvědčit ostatní, že jen IPCC má ty správné názory a můžete se zaštiťovat odborností, jakou chcete.
Naproti tomu já vám předkládám návrh, že rozhodnutí může v této věci přinést pouze čas.
Tak kdo z nás obou je nad věcí?
Odpovědět
hi

18.11.2023 17:24
Aby se podobná havárie neopakovala je potřeba mít zpracovaný havarijní plán, který stanoví postup její likvidace a zodpovědnost osob za každou činnost.

1. Je potřeba co nejrychleji zjistit látku, která havárii způsobila. U běžných komunálních ČOV to není problém. V případě DEZY, kde se zpracovávají tisíce tun toxických látek je nutno stanovit jejich soupis a rychlý způsob jejich určení a mít k dispozici analyzátory k jejich zjištění. soupis jednotlivých. Přenosné analyzátory pro potřebu provozu má DEZA a v případě vzniku havárie by je měla dát i s obsluhou k dispozici vodohospodářskému orgánu, který ji vydal integrované povolení k vypouštění odpadních vod (odb. životního prostředí Zlínského kraje. Kontrolní odběry a rozbory by mělo provést Povodí Moravy nebo jiná certifikovaná laboratoř.
2. Je potřeba urychleně zpracovat funkční havarijní plán, který by měl stanovit přesný postup likvidace havárie pro každou toxickou látku, která může z DEZY uniknout.
Tato opatření má možnost prakticky okamžitě nařídit DEZE odbor životního prostředí Zlínského kraje a není potřeba vymýšlet novou legislativu.
Veškeré náklady by měla hradit DEZA, protože její provoz je vysoce rizikový a může způsobit ještě daleko větší havárii s nedozírnými trvalými následky.
To je maximum, které je možno provést okamžitě. (Pokud není možno provoz DEZY utlumit).
Je záhadou, proč odbor životního prostředí Zlínského kraje je již více jak tři roky nečinný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2023 18:13 Reaguje na
Geuss přitom od počátku práci inspektorů hájí. „Vzorky odebrali a odvedli svoji práci profesionálně,“ opakoval několikrát.
Tak kde ty vzorky teda jsou? Kdo dělal rozbory? Povodí Moravy, pokud vím. Proč nejsou u soudu? Asi si je soud nevyžádal?
Celkem se odebralo 130 vzorků. „To jsou ty, jejichž data byly embargované, protože jsou součástí vyšetřování,“ říká Holoubek, který se podílel na vyhodnocení vzorků.
Kdo si z nás dělá totální hlupáky?
Odpovědět
RK

Roman Kolář

19.11.2023 11:51
Rád bych tady zmínil ještě pár věcí pro ty, kteří se diví tomu, že část společnosti nerozumí závěrům soudu. A že prý vytváří tlak na vládu a nezávislou justici. Já se nedivím. Proč nebyli k soudu jako svědci vůbec předvoláni lidé, kteří zpracovávali expertní posudky pro parlamentní vyšetřovací komisi? Původně to paní soudkyně v plánu měla, nakonec se spokojila jen s posudkem J. Klicpery, o kterém už tady víme svoje. Proč soudkyně nevyhověla žádosti obhajoby na předvolání klíčových osob, které mohly z titulu svých funkcí režírovat celé divadlo v týdnu po havárii? Obhajoba od nich chtěla slyšet, na základě čeho došli k závěru, že se "smyčka utahuje kolem Rožnova". Soudu to zřejmě nepřišlo důležité, ale mnohem pravděpodobněji by to nabouralo výsledek, ke kterému bylo potřeba dojít. Z tohoto pohledu je otevřený dopis ministrům, kteří sepsali nevyslyšení znalci a jeden z klíčových svědků (rybář) jen logickým pokračováním příběhu. Stejně jako petice či shromáždění občanů. Toto vše jsou aktivity, na které má občan právo zajištěné zákonem a Listinou.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.11.2023 16:35
Divné "kocourkovské" soudní rozhodnutí nové světlo do případu nevneslo. Proto se vůbec nedivím těmto protestům místních občanů, rybářů a odborníků a protestujícím fandím.
Postup při zajišťování důkazů a kroky policie při vyšetřování budí silné podezření, že za výhradním soustředěním se na EA byla hlavně snaha odvést pozornost od jiných subjektů.
Odpovědět
os

orb slavík

19.11.2023 19:01 Reaguje na Majka Kletečková
Pořád se snažím ptát babišových ovcí jako je třeba pan Macháček a Vebr. Vysvětlete mi jako laikovi, proč velmi jedovatá voda v délce tří a půl kilometrů neotrávila žádnou rybu? Proč babišův ministr brabec okamžitě nezasáhl a nedohlédl na řádné fungování jemu podřízených organizací. Vzpomínám si však,jak hned první den řekl v televizi, že to deza nebyla.
Těším se, jak budou výše uvedení reagovat. Předpokládám, že mne obviní z nenávisti k babišovi, pak Macháček napíše něco o padesátých letech a diktatuře, lehce odbočí k chovu pasteveckých psů a uzavře to tím, že jsem lidový soudce. Clapi do toho!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2023 19:26 Reaguje na orb slavík
Přesně tak, já se s nimi casnuji už od té havárie, nikdy nepochopili vůbec nic, kobliha prostě není mozková tkáň.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.11.2023 10:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy znáte viníka od prvého dne, ale soudu jste o tom
nepodal jediný důkaz. Jste jako ten štěkající pes,
ze kterého si putující karavana nic nedělá. Řekl bych dokonce ratlík, který zbaběle se staženým ocasem štěká z bezpečí domova a nejde u soudu s kůží na trh. Jste prostě hrdina, který pouze pořvává a nekoná.
Doufám, že se objevíte u odvolacího soudu jako
korunní svědek a dokážete vinu svého úhlavního
nepřítele. Pokud ne, tak bych čekal sebekritiku a
možná i omluvu, ale s vašim charakterem to asi
nedokážete. Nálepkovat lidi, že jsou koblihy umí
pouze omezenec, který není schopen oponentury na
úrovni. Já vás taky mohu nějak hanlivě ohodnotit,
ale je to zbytečné, protože vy sám svými názory
ukazujete, kým vůbec jste! A vězte, že pro velkou
většinu diskutujících je vaše hodnocení tragické!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.11.2023 09:56 Reaguje na orb slavík
Ano odpovím vám opakovaně totéž! Nejsem znalec a ani vy a
vaše dojmy jsou jako průjmy, na které soud nehledí. Soud
soudí podle znaleckých posudků a nikoliv podle názorů
lidí z ulice.
Nevím, proč to nenecháte na soudech včetně odvolacích a proč
míníte soudu diktovat, jak má vypadat rozsudek! Ministrům
diktovat, kdo to má vyšetřovat, kdo dozorovat, kdo má udělat
znalecký posudek a kdo to má soudit? Nechcete nakonec zrušit
právní stát, soudy nahradit lidovými soudy a soudcem Lynčem? Ukvapené a zaujaté odsouzení kohokoliv je špatné, i kdyby to bylo za cenu neznámého viníka, než odsoudit ulicí nevinného. Je mi z vás a vám podobných špatně, když pohrdáte tolika orgány, včetně soudu pouze proto, že to není po vašem.
Demokracii asi chápete jako prostředek trestat oponenty za to, že nemají stejný názor jako vy, ale ono to je jinak!
I v demokracii nemá ulice vždy pravdu, když neuznává zákon,
který buď sama schválila a nebo její zástupci. Zákon je
nutno respektovat a nebo ho změnit, ale nerespektovat ho
je anarchie a ohýbat křiváctví! Vyberte si své hodnocení!
Prosím všimněte si, že nehájím DEZU a Babiše, ale pouze to
rozhodnutí soudu a všech orgánů od policie, přes státního zástupce a znalce. DEZU a Babiše hájím pouze potud, že
podle soudu nejsou vinni a tudíž je nemá kdo proč vinit.
Vy naopak obviňujete někoho bez důkazů a bez rozhodnutí soudu, což považuji za nevyzrálost někoho, kdo nepochopil slovo právní stát řídící se zákony a nikoliv názorem "ulice"!
Odpovědět
os

orb slavík

20.11.2023 14:16 Reaguje na Břetislav Machaček
To jsem se pobavil. Jak je možné, že jedovatá voda začala být jedovatou po třech kilometrech jsem se nedozvěděl, proč havlíček nekonal a naopak zahlazoval stopy, jsem se opět nedozvěděl, ale, že jsem ulice, mám respektovat zákon, cosi o anarchii a křiváctví, že chci soudy nahradit lidovými soudy se soudcem Lynčem. Dobré také je , že mám průjem. Vy babišovci jste fakt dobří. Omlouvám se, celý váš výtvor jsem nečetl, škoda času.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.11.2023 14:58 Reaguje na orb slavík
Vás prostě znalecké posudky, důkazy a soud vůbec
nezajímá, pokud neodsoudí DEZU a Babiše. Je mi vás
líto, ale i takoví lidé chodí po Zemi, kteří si
myslí, že pouze oni mají pravdu a přitom nejsou
kompetentní posuzovat, vyšetřovat a soudit.
Odpovědět
JH

Jaqen Hghar

19.11.2023 18:53
psal jsem to tu před roky a píšu to znovu, je úplně jedno jestli se ztratily vzorky, které by usvědčovaly dezu, protože jak známo deza stále vyrábí a sajrajty stále vypouští, stačí jen odebrat
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.11.2023 17:19 Reaguje na Jaqen Hghar
Tak už podejte trestní oznámení na ČIŽP pro nečinnost a žádejte nápravu.
Jste ale anonymní zbabělec schovávající se za literární postavu
a to chce pane odvahu a nebát se, když si jste tím naprosto
jistý, jak tu popisujete. Policie MUSÍ konat, pokud podáte toto oznámení a nebo dostanete písemné vyjádření o neopodstatněnosti
trestního oznámení. Určitě by bylo moudřejší si vyžádat výsledky
případných kontrol a pak mudrovat. Pak nás můžete seznámit s
výsledky a nabídnout Ekolistu přetištění potřebných informací.
Jsem zvědav, jak budete postupovat a co se dozvíme, protože je
to zatím jen informace JPP(jedná paní, pardon vy, povídala).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist