https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/simpanze-nigerijske-mozna-ohrozuje-i-koronavirus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šimpanze nigerijské možná ohrožuje i koronavirus Video

8.5.2020 00:30 (ČTK)
Šimpanzi sdílejí 98 procent genetické výbavy člověka a jsou tak velmi citliví na nemoci, které postihují lidi. / Ilustrační foto
Šimpanzi sdílejí 98 procent genetické výbavy člověka a jsou tak velmi citliví na nemoci, které postihují lidi. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Šimpanzi v Africe rychle přicházejí o své přírodní prostředí. K jejich ohrožení navíc nově přispívá i epidemie koronaviru. Jak nyní varovala ochránkyně přírody Rachel Ashegbofeová Ikemehová, šimpanzi sdílejí 98 procent genetické výbavy člověka a jsou tak velmi citliví na nemoci, které postihují lidi.
 

Zpravodajský server BBC upozornil na šimpanze nigerijské, kterých žije v jihozápadní části Nigérie asi 100 a kteří patří k nejohroženějším ze všech skupin šimpanzů. Kromě Nigérie se vyskytují ještě v Kamerunu.

"Něco by se mělo změnit, větší regulace by měla pomoci skoncovat s obchodováním s divokými zvířaty a zejména s trhy, na nichž se prodává jejich maso," řekla Ashegbofeová Ikemehová, která stojí v čele ochranářského projektu v jihozápadní Nigérii. Za svou práci byla letos oceněna Whitleyovou nadací, jejíž cena se označuje za Zeleného Oscara.

Šimpanzi přicházejí o své prostředí zejména kvůli těžbě dřeva a ohrožují je také pytláci. Ti je loví kvůli některým částem těla nebo je chytají živé a prodávají jako domácí mazlíčky.

Ve dvou lesích v jihozápadní Nigérii žije asi 100 jedinců, které Ashegbofeová Ikemehová označuje za "mimořádně vzácné a ohrožené". Peníze z letošního ocenění chce použít na vznik chráněných území a k prosazování přísnějších zákonů na ochranu divokých zvířat. Podle ní je třeba změnit režim v rezervacích, které vznikly před několika desetiletími a nyní jsou už zastaralé.

Vedení nigerijského státu Ekiti nedávno schválilo zřízení rezervace v lese Ise. Ashegbofeová Ikemehová to považuje za dobrou zprávu, ale upozorňuje, že k obavám o osud šimpanzů nyní přistupuje i hrozba koronaviru.

"Mám o ně velký strach, protože genetická výbava šimpanzů se v 98 procentech shoduje s lidskou. Jsou velmi náchylní k nákaze jakoukoli lidskou nemocí," řekla.

Jak uvádí BBC, není ale zatím jasné, zda lidoopi, k nimž šimpanzi patří, mohou koronavirem skutečně nakazit .

V Africe už ale přistoupili k prevenci. Přerušeny byly například turistické programy mířící za divoce žijícími gorilami.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist