https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skladkovani-zustava-problemem-odpadoveho-hospodarstvi-v-cr-uvadi-ministerstvo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skládkování zůstává problémem odpadového hospodářství v ČR, uvádí ministerstvo

20.7.2020 01:10 | PRAHA (ČTK)
V ČR podle dokumentu dlouhodobě stoupá celkové množství vyprodukovaného odpadu. Předloni činila celková produkce odpadů zhruba 3500 kilogramů na obyvatele za rok. Od roku 2009 došlo k navýšení o 480,2 kilogramu odpadu na obyvatele.
V ČR podle dokumentu dlouhodobě stoupá celkové množství vyprodukovaného odpadu. Předloni činila celková produkce odpadů zhruba 3500 kilogramů na obyvatele za rok. Od roku 2009 došlo k navýšení o 480,2 kilogramu odpadu na obyvatele.
Licence | Volné dílo (public domain)
Přetrvávajícím problémem odpadového hospodářství v Česku je to, že nejčastějším způsobem odstraňování odpadů je stále skládkování. Od roku 2009 ale podíl skládkování z celkového množství vyprodukovaných odpadů klesl z 14,6 na 9,4 procenta v roce 2018. Podíl komunálních odpadů odstraněných skládkováním klesl za stejné období z 64 na 46 procent. Ministerstvo životního prostředí to uvedlo ve vyhodnocení Státní politiky životního prostředí za období let 2012 až 2020, které v pondělí dostane k dispozici vláda.
 

Podíl materiálově využitých odpadů se v letech 2009 až 2018 zvýšil ze 72,5 na 83,4 procenta. Co se týče energetického využití, podíl se za stejnou dobu zvýšil z 2,2 na 3,2 procenta. Materiálové využití komunálního odpadu vzrostlo z 22,7 na 38,6 procenta, podíl energetického využití se dlouhodobě pohybuje okolo 12 procent.

Produkce obalových odpadů podle předkladatelů dlouhodobě roste, proti roku 2012 vzrostla do předloňska téměř o třetinu na 1,3 milionu tun. Zvyšovala se ale i jejich recyklace. Objem odpadů ze stavební činnosti setrvale roste, resort to zdůvodňuje zejména investicemi do dopravní infrastruktury.

Co se týče elektronických zařízení, předloni jich bylo na trh uvedeno 197 tisíc tun, zpětně odebráno a sesbíráno jich bylo přes 51 procent, čímž byl splněn padesátiprocentní evropský cíl. Pro příští rok je ale evropské směrnice vyžadují sběr ve výši 65 procent.

Ve sledovaném období byl podle ministerstva učiněn největší pokrok ve zpětném odběru baterií a akumulátorů. "Průběžně se dařilo plnit minimální úroveň sběru, tedy 25 procent do roku 2012 a 45 procent do roku 2016. Recyklováno a materiálově využito bylo v roce 2018 celkem 41,3 procenta zpětně odebraných přenosných baterií," uvedli předkladatelé.

Na lepší nakládání s odpady bylo v programovacím období 2007 až 2013 z evropského Operačního programu Životní prostředí schváleno více než 4000 projektů za 19 miliard korun, nejvíce se týkaly separace a svozu odpadů, zpracování biologicky rozložitelných odpadů nebo výstavby sběrných dvorů. Z peněz pro období 2014 až 2020 bylo zatím podpořeno 1290 projektů za šest miliard. Z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost pak bylo podpořeno budování infrastruktury na zpracování a využívaní druhotných surovin.

Z národních dotací byly vyhlášeny dotační výzvy ve výši jednotek až stovek milionů na ekologické zpracování a materiálové využití výrobků s ukončenou životností, na výzkumné projekty v oblasti nakládání s odpady nebo na podporu zpracování plánů odpadového hospodářství krajů.

V ČR podle dokumentu dlouhodobě stoupá celkové množství vyprodukovaného odpadu. Předloni činila celková produkce odpadů zhruba 3500 kilogramů na obyvatele za rok. "Od roku 2009 došlo k navýšení o 480,2 kilogramu odpadu na obyvatele," uvedl resort. Produkce nebezpečného odpadu podle něj nevykazuje významný trend.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

20.7.2020 12:14
Nevím proč se vrážeji stamiliony do třídění plastů, když více jak polovina vytříděné hmoty skončí stejně ve skládkách.
Odpovědět
Pa

PavelA

20.7.2020 13:09 Reaguje na Vladimír Hošek
Já myslím,že třídění není problém.Je třeba investovat do výzkumu a výroby z recyklovaných materiálů.
Kdysi jsem kupoval tyčky z rec.plastu k ohradníkům a po prvním přejití mrazem plast zkřehl a tyčky praskaly.Takže teď už beru jen klasiku.A to je ten problém,když výrobky z rec. materiálu mají mizernou kvalitu,proč tento segnemt recyklace podporovat.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.7.2020 05:35 Reaguje na PavelA
Každé zbytečně vyhozené peníze jsou problém.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.7.2020 05:35 Reaguje na PavelA
Každé zbytečně vyhozené peníze jsou problém.
Odpovědět
AS

Aleš Svoboda

28.7.2020 10:50 Reaguje na PavelA
A v tom je ten problém - "kdysi" I tyto výrobní postupy byly zdokonaleny, takže už nepraskají. Z Transformu kupujeme plotovky atd. . . a bez problémů.
Problémem se tedy ukazuje vaše "zamrznutí v čase" - a to je škoda.
Odpovědět
AS

Aleš Svoboda

28.7.2020 11:00
Největším problémem pro úspěšné třídění plastů je existence Ministerstva životního prostředí, které zcela podlehlo spalovací lobby. Pokud se nezmění přístup MŽP - a to může udělat jen ministr - podpora recyklace bude nadále nulová.
Přitom - skládkovat už není kam.
Dodnes neexistuje systém opatření směřující k podpoře recyklace, k podpoře výrobků z recyklátu, přestože už po této podpoře voláme více jak 20 let.
Dokud nebude schválená a realizovaná jasná koncepce podpory výrobků z recyklovných odpadů - nikdy nebude recyklace fungovat tak, jak by měla.
Je tedy jasné, že nekoná ministr životního prostředí ani ministr průmyslu ani vláda jako taková.
Toto je zásadní technický problém, který by vláda měla prioritně řešit - a ne jednat o nesmyslných dokumentech jako je Istanbulská úmluva
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist