https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skodlivy-bpa-z-polykarbonatu-by-mohla-pri-vyrobe-nahradit-latka-z-citronove-kury
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Škodlivý BPA z polykarbonátu by mohla při výrobě nahradit látka z citrónové kůry

18.7.2017 12:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Můžeme začít tím, že se při výrobě začne používat malé množství limonenu a postupem času, krok po kroku, se BPA zcela nahradí," říká Arjan Kleij.
"Můžeme začít tím, že se při výrobě začne používat malé množství limonenu a postupem času, krok po kroku, se BPA zcela nahradí," říká Arjan Kleij.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ICIQ
Polykarbonát je skoro všude okolo nás. Používá se na výrobu mobilů či leteckých skel. Každý rok se po celém světě vyrobí několik milionů tun tohoto polymeru. Podle některých studií je jedna složka polykarbonátu - bisfenol A - podezřelý z toxicity. Arjan Kleij z katalánského Ústavu chemického výzkumu vynalezl nový postup výroby, při kterém se bisfenol A dá nahradit oxidem uhličitým a látkou limonene, která se získává z citrusových plodů. Náhrada je tak zcela přírodní a je jí dostatek, uvádí vědec.
 

Bisfenol A (BPA) je americkými a evropskými úřady označován jako bezpečný, přesto se množí studie, které upozorňují na to, že BPA je potenciální endokrinní disruptor, působí toxicky na nervovou soustavu a je zřejmě karcinogenní. Některé země jako Francie, Nizozemí nebo Turecko BPA proto zakázalo pro výrobu dětských lahviček.

"Náš postup umožňuje nahradit BPA při výrobě polykarbonátu limonenem, který se dá snadno získat z citronů a pomerančů," říká Kleij. "Tím by se výroba stala více šetrnou."

Podle jeho slov je rychlá změna způsobu výroby pro většinu průmyslu náročná, ale cestu vidí v postupném nahrazování. "Můžeme začít tím, že se při výrobě začne používat malé množství limonenu a postupem času, krok po kroku, se BPA zcela nahradí," říká Arjan Kleij s tím, že se díky zavádění do praxe může podařit vyvinout další nové biomateriály.

Kleij dodává, že polykarbonát vyrobený s pomocí limonenu se taví při vyšší teplotě než polykarbonát vyrobený běžným způsobem. To se podle něho může pozitivně odrazit na větší bezpečnosti výrobků při každodenním použití.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist