https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slevarna-heunisch-podle-vedeni-firmy-vycerpala-moznosti-snizeni-zapachu-z-vyroby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slévárna Heunisch podle vedení firmy vyčerpala možnosti snížení zápachu z výroby

27.10.2023 11:29 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnská Slévárna Heunisch nedokáže při využití existujících možností eliminovat zápach ze své výroby. Nedokáže také dlouhodobě dodržovat limit těkavých organických látek (TOC), jehož výši jí nařídil jihomoravský krajský úřad snížit na třetinu. Novinářům to řekli ředitel slévárny Jens Heunisch a vedoucí výroby Ondřej Bouška. Podnik podle nich dva roky zkoušel kvůli omezení zápachu odlišné výrobní materiály a technologie. Proti zápachu protestují obyvatelé z okolí slévárny.
 

"Jsme jediná slévárna konfrontovaná s takto nízkým limitem na TOC. V současné době bohužel neexistuje dostupná technika, která by nám umožnila emise okamžitě takto snížit. Rádi bychom k dodržování tohoto limitu postupně dospěli, ale bude zapotřebí roky výzkumu," uvedl Heunisch.

Protesty obyvatel z okolních čtvrtí vedly k tomu, že Jihomoravský kraj stanovil nové podmínky pro provoz slévárny. Mimo jiné je to přísnější limit pro těkavé organické látky a častější měření emisí, a to i u deseti nových látek, které se v jiných slévárnách neměří. Emise by měly klesnout na třetinu. Proti tomuto rozhodnutí se slévárna odvolala k ministerstvu životního prostředí, to ale dalo loni v červenci zapravdu krajskému úřadu.

Rozhodnutí letos v dubnu potvrdil i brněnský krajský soud, k němuž podala slévárna žalobu. Vedení firmy průběh soudního sporu až do jeho skončení nechce komentovat. Neupřesnilo ani, zda podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Slévárna Heunisch v brněnské Líšni vyrábí odlitky z šedé litiny složitých tvarů, které využívají výrobci nejen v automobilovém průmyslu. Právě složitost těchto tvarů vyžaduje použití dvou různých směsí. Z jedné je vyrobena forma a z druhé potom jádra, která umožňují vytvářet v odlitku dutiny. Největší množství emisí vzniká při tuhnutí taveniny a vytloukání odlitků z formy.

"Testovali jsme různé materiály i různé technologie výroby a v současné době využíváme to nejkvalitnější, co má současné slévárenství k dispozici. Pach se ale ani tak nepodařilo snížit. V současné době ještě čekáme na výsledky testů u technologií, které mají omezovat zápach u výduchů," doplnil Bouška.

Naprostá většina výroby slévárny je určená pro zahraniční trh. Čtyři procenta odlitků ze šedé slitiny loni putovala k tuzemským odběratelům, zejména pro traktorovou výrobu firmy Zetor Tractors, se kterou továrna sousedí, a také do společností Tedom a Bock.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

27.10.2023 12:13
Tato slévárna na jaře instalovala nové odsávání podle daných požadavků. Zřejmě to projektanti špatně spočítali.
Holt to chce novej vyšší komín.
Odpovědět
JS

Jan Sedláček

28.10.2023 15:18
Rodina od ženy mého švagra se s podobnými problémami, které měla po několik dlouhých let vypořádala jednoduše.
Jinak ta firma byla po několik generací zavedená do roku 1908. A po revoluci ji dostali zpět, sice s budovami v havarijním stavu, ale fungovala a rozvíjela se. I když splňovali normy EU, stále byli stížnosti na kde, co.

Tak tedy ukončila činnost podnikání v daném městečku. Bylo to drahé na odstupných pro zaměstnance (230 lidí), ale všich si mohli oddechnout. Krom těch nezaměstnaných. Asi 1/4 z nich nemají práci doteď. Je to v dost zastrčeném regionu.
Paradoxem bylo, že Ti co si nejvíc stěžovali, potom chodili a přemlouvali, ať firmu nezavírají,... bohužel, stalo se.
Firma teď je přestěhovaná o pár set kilometrů jinde a nikomu nic nevadí. Naopak, lidi jsou rádi za slušnou práci.




Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.10.2023 15:24
K životu v civilizaci patří i takové její důsledky. Nejhorší je kuřák v blízkém bytě, pak provozovna lahůdek v přízemí smažící každé ráno smažená vajíčka, nebo pražírna kávy v blízkosti bytu.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist