https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smrt-devatenactilete-turistky-vyostrila-v-rumunsku-debatu-o-medvedech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smrt devatenáctileté turistky vyostřila v Rumunsku debatu o medvědech

11.7.2024 11:03 | BUKUREŠŤ (ČTK)
V rumunských horách podle vládních údajů žije okolo 8000 medvědů, což je největší populace v EU a druhá největší v Evropě po Rusku.
V rumunských horách podle vládních údajů žije okolo 8000 medvědů, což je největší populace v EU a druhá největší v Evropě po Rusku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Útok medvěda, který si vyžádal život devatenáctileté turistky z Bukurešti, vyvolal v Rumunsku silné emoce. V balkánské zemi medvědi čím dál častěji vycházejí z lesů, napsala agentura AFP. Rumunská vláda chce přerušit parlamentní prázdniny, aby zákonodárci rozhodli o zpřísnění opatření proti těmto šelmám.
 
Případ se odehrál v úterý, kdy medvěd zaútočil na dvojici výletníků mířících po oblíbené turistické stezce v Transylvánských Alpách (známých také jako Jižní Karpaty), poblíž města Brašov. Pár se vydal k vodopádu v údolí Spumoasa, když ho napadl medvěd.

Muž podle místních médií unikl, ale medvěd odvlekl mladou ženu do těžko přístupné rokle. Oběť ještě dokázala vytočit číslo na tísňovou linku, ale když se záchranáři dostali na místo, nalezli už jen tělo "bez známek života", citovala AFP z komuniké úřadů.

Záchranáři medvěda zastřelili, protože byl velmi blízko oběti a nechtěl jim dovolit, aby se přiblížili k tělu, nalezenému ve 100 metrů hluboké rokli se stopami po kousnutí na noze a na zádech. Další vyšetření má ukázat, zda medvěd neměl vzteklinu.

Na incident reagoval i rumunský prezident, který se účastní summitu Severoatlantické aliance ve Washingtonu, ale sám v sobotu šel nedaleko místa, kde se útok odehrál. "Jsem šokován touto událostí," uvedl Klaus Iohannis. Požaduje zákon, který by respektoval evropské normy o ochraně přírody, ale současně chránil lidské životy, protože "medvědů je příliš mnoho, střetů je příliš a to nemůže pokračovat".

Rumunský premiér Marcel Ciolacu ohlásil záměr svolat mimořádné zasedání parlamentu, který by jednal o regulaci počtu medvědů. Stát však podle něj nedá svolení k tomu, aby kdokoliv a kdekoliv mohl střílet šelmy, které jsou v EU chráněné.

V současnosti je v Rumunsku možný odstřel agresivních medvědů a ve vládě se ozývají hlasy, že odstřel by měl být povolen i v případě medvědů, kteří se přibližují k lidským sídlům.

V rumunských horách podle vládních údajů žije okolo 8000 medvědů, což je největší populace v EU a druhá největší v Evropě po Rusku. V březnu Bukurešť žádala Brusel, aby zvážil a aktualizoval míru ochrany medvědů.

Medvědi v Rumunsku podle úředních údajů během posledních 20 let zabili 26 lidí a dalších 274 vážně zranili. Jen loni bylo kvůli medvědům 7500 volání na tísňové linky.

Podle expertů je nesporné, že medvědí chování se liší podle toho, nakolik jsou zvyklí na lidi. V řídce osídlených oblastech utíkají, jakmile ucítí pach lidí. V oblastech hojně navštěvovaných turisty, jako jsou Jižní Karpaty, však neprojevují žádnou plachost, napsala DPA. Dodala, že už roky si medvědice i s mláďaty shánějí potravu v popelnicích v Brašově: mláďata se učí tomuto chování od svých matek. Navíc se zdá, že v Karpatech je medvědů už moc. Letos v březnu byl jen 60 kilometrů od hlavního města Bukurešti spatřen medvěd, který sestoupil z hor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

11.7.2024 12:27
Osud mnoha způsoby decimovaných Rumunů je smutný. Jejich nadvládci by se měli v tomto poučit u Slováků nebo Slovinců, ministr Taraba má úspěchy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.7.2024 13:30
Co je varovné, že medvěd si hlídal svou kořist, nechtěl záchranáře k oběti pustit. To by si měli uvědomit všichni ti, kdož hlásají, že medvědi nejsou přemnožení a "potrava není problém". Při té hustotě, výskytu jiných šelem, množství vzájemných kontaktů, stresu, je riziko napadení velmi vysoké. 2ž lidí za 20 let není zrovna málo, a ti zranění můžou být rádi, že vyvázli "jen tak tak". Regulace je tedy na místě, o tom snad nebude již sporu.
Odpovědět
Peter Sládek

Peter Sládek

11.7.2024 14:41 Reaguje na Karel Zvářal
Presne takto to bolo aj v Demänovskej doline. Medveď sa ulovenej obete nemienil vzdať, vzdialil sa až po varovnej streľbe. Videl som to aj na video, ktoré stiahli, nebol to pekný pohľad.
https://www.topky.sk/gl/994605/3672413/Anonym-zverejnil-fotky-zohaveneho-tela-mrtvej-turistky-z-Demanovskej-doliny--Maju-dokazovat-utok-medveda
Odpovědět

Radek Čuda

11.7.2024 14:10
Mě na tom nejvíc fascinuje, že v Bruselu někdo kecá do toho, jak mají Rumuni regulovat počty medvědů na svém území. Kdyby byli před vyhynutím a měli jich tam pár desítek, tak by se to ještě dalo pochopit, ale 8 000?
Odpovědět
Pe

Petr

11.7.2024 21:24
"V balkánské zemi medvědi čím dál častěji vycházejí z lesů."
Už jim asi došla trpělivost a začali se řídit heslem jakvykmy, takmykvy.
V seriálu Simpsonovi velice podobně došla trpělivost s lidmi delfínům.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

12.7.2024 15:44
jak na Slovensku tak i v Rumunsku dojde brzy k odstřelu těchto šelem, je to nezbytné. Bohužel jejich životní prostor je čím dál menší , lidi vlezou dnes již úplně všude, konflikty budou narůstat. Který z vrcholových predátorů musí z kola ven je nad Slunce jasné.
Odpovědět
Anyr

Anyr

12.7.2024 16:25
A já si myslím, drazí přítomní soudruzi, že města a vesnice patří primárně lidem, lesy, louky, hory a vodstva zase primárně zvířatům.
Když člověk leze ven, navíc na místo, o kterém ví, že tam hrozí nebezpečí, měl by s tím počítat.
Ergo holky je mi líto, fakt, mám v tom věku sestřenky, ale v té oblasti přírodního parku Bucegi - pokud si dal někdo z přítomných tu práci, a mrkl se, kde k tomu došlo - je to přesný příklad toho, jak se lidé cpou na každé dostupné místo a myslí si, že Já Král První. Citace z wiki: "Located in the heart of Romania, between urban areas of major importance" - vyloženě koledování si o průser.
A pomalu celá, průměrně sečtělá, Evropa ví, že tam ti medvědi jsou.
Buď tedy zrušme přírodu, vystřílejme a vyhubme vše, co Člověka Dokonalého ohrožuje (když pomineme, že nejvíc ohrožuje svou debilitou sám sebe), a choďme se kochat vodopády a motýlky a zbytky populací pěvců, nebo prostě uznejme, že tohle se stávalo, stává a stávat bude, protože člověku prostě nepatří vše.
Navíc, pokud se nepletu, jen v ČR každý den někdo někoho zabije. To mám volat po silné regulaci všech, u koho je zvýšené riziko "nebezpečného chování"?

PS: Jejich prezident Klaus Iohannis uvedl, cituji z článku: "medvědů je příliš mnoho, střetů je příliš a to nemůže pokračovat" - není to náhodou přesně naopak? Evropa je brutálně přelidněný kontinent. Česko 136/km2 a Rumunsko 82/km2.
V roce 1950 bylo na planetě 2,5 miliardy lidí, dnes je to už více než 8 miliard lidí. Číslem 8 000 000 000+. A většina z té populace si myslí, že může vše a má na to právo.
Ale zlí jsou medvědi a musí se regulovat, aby si lidi mohli užívat, turistický ruch vzkvétal, HDP rostlo a nic to neohrožovalo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.7.2024 16:43 Reaguje na Anyr
Bylo jen otázkou času, kdy k přehodnocení "managementu" a la "Příroda ví nejlíp", dojde. Mělo by to (toto "renesanční období) být i mementem do budoucna, že dobré/fungující se nemá měnit a že regulace/lov je legitimní nutnost v hustě obydlené krajině. Níže je text nějakého pomýleného pisálka, jak za vše mohou lidé. Jak tento případ, tak jarní z napadení turistů (SK), tak spousta jiných odtud, nijak s krmením medvědů z ruky/auta nesouvisí! Je jich prostě hodně, úživnost biotopu klesá přímo úměrně s hustotou. Prostě vrátit se někam na počty kolem třech tisíc, populaci to nijak neublíží a zbytku se bude mnohem volněji dýchat.

https://medium.seznam.cz/clanek/petr-mucha-medved-v-rumunsku-zabil-turistku-na-vine-je-nezodpovednost-73709?utm_campaign=abtest218_mobil_bez_boxiku_firem_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=2
Odpovědět
LS

Luboš Sedlák

12.7.2024 17:38 Reaguje na Anyr
Co na to říct?
Jdu se oběsit, ať je nás méně...

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.7.2024 11:27 Reaguje na Luboš Sedlák
Vy to nedělejte! Ať to udělají ti, co to přelidnění kritizují, jako anonym Anyr. Ono stačí propočítat kolik plochy potřebuje k životu 1 člověk a 1 medvěd a je jasné
pro kolik lidí je tu místa v obydlených oblastech a kolik pro medvědy v neobydlených. Kdyby se medvěd věnoval jako
člověk produkci své vlastní potravy, tak by jich mohlo
být o mnoho více a kdyby lidé lovili jako kdysi zvěř k obživě, tak by jich muselo být razantně méně. Lovec a
sběrač prostě má větší nároky na plochu k životu, než
ten, kdo si potravu cíleně chová a pěstuje a ten má
ustupovat lovcům a sběračům? Vím, že nelze srovnávat lidi
a zvířata, ale nelze ani jedny z nich (medvědy) adorovat
jako ty, co mají na větší prostor k životu větší právo,
než lidé. Na jednoho člověka stačí k uživení když to už
přeženu 2 ha půdy a kolik potřebuje 1 medvěd? Ani stokrát
více mu nemusí stačit a ustoupit mají lidé? A kam?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

15.7.2024 11:28 Reaguje na Anyr
Typický projev zachraňbrouků a podobné ekožoužele. Prostě a jasně, nepustí nic z toho co chytli. Medvědi si mohou "lézt po hlavách" ale bude jich pořád málo. Místo toho aby připustili nějaký management té které zvěře argumentují pořád stejně. Všeho je pořád málo. A bohužel to díky nim a jejich politice nebude do budoucnosti lepší. V případě medvědů je prostě jejich vysoký stav a již generace "nepěstovaný strach z člověka" kontraproduktívní. Nakonec za to vše mohou lidi co jim vlezli do medvědího teritoria. Nevadí, že to teritorium je například v NP, který ti samí lidé zřizovali proto aby se zlepšilo povědomí o regionu a značka NP přitáhla víc turistů. To normální člověk opravdu nevymyslí.
Odpovědět
Ra

Radek

15.7.2024 15:39 Reaguje na Jarek Schindler
Jenže soudruh ochranář , si dělá park , nebo chráněné území pro sebe . Aby mu to lidé sežrali tak vytvoří bublinu o turizmu …. Jenže oni ti lidé tam potom pořád z nudy lezou (místním se to nelíbí ale ti do toho nemají co kecat ) a tak se mu ten záměr nedaří podle jeho nedaří .Za ideálního stavu by tam měl mít přístup pouze ochránce Já Král První. Ti ostatní by měli pouze číst jeho závěry z pozorování a poskytovat na to bádání finance .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist