https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-podporila-predlohu-ke-zvyseni-bezpecnosti-dodavane-pitne-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna podpořila předlohu ke zvýšení bezpečnosti dodávané pitné vody

15.12.2022 10:38 | PRAHA (ČTK)
Provozovatelé vodovodů možná budou muset zpracovat plán rizik a jejich řešení pro celý systém od vodního zdroje po kohoutek odběratele. Předpokládá to vládní novela, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Zdravotnická, sociální a ubytovací zařízení by musela mít vlastní posouzení rizika šíření legionely a u starých budov i výskytu olova. Předloha přebírá evropskou směrnici. Nyní ji posoudí zdravotnický výbor.
 

"Přijetím návrhu bude zajištěno zvýšení bezpečnosti dodávané pitné vody, jelikož posouzení a následné řízení rizik v celém řetězci, to znamená od povodí, přes jímání, úpravu, distribuční síť až po kohoutek spotřebitele, umožňuje zaměření se na relevantní rizika a přijetí vhodných opatření k efektivní ochraně veřejného zdraví," uvedlo v materiálu ministerstvo zdravotnictví.

Kontrolovat kvalitu dodávané vody musí provozovatelé vodovodů už teď. Rozsah těchto kontrol má vycházet z posouzení rizik, které má být nově trojstupňové. Zvlášť se mají posuzovat místa odběru surové vody, vodovody a rozvody vody v budovách.

Při posuzování domovních rozvodů se má kontrolovat hlavně výskyt olova a bakterie legionela. Povinnost nechat si vypracovat analýzu k výskytu olova v rozvodech vody budou mít podle návrhu majitelé budov postavených před rokem 1945, pokud se v nich po roce 1990 kompletně nevyměnily rozvody vody, a sídlí v nich školy či školky, lůžková zdravotnická zařízení nebo pobytová zařízení sociálních služeb, například domovy pro seniory. Zdravotnická a sociální zařízení budou muset mít toto posouzení i pro výskyt legionely, tato povinnost bude platit i pro ubytovací zařízení s kapacitou nad 50 osob.

Sledovat se podle novely mají nově i některé chemické látky, například bisfenol A (BPA), který se používá při výrobě některých plastů a epoxidových pryskyřic. Podle odborníků mají vliv na plodnost, mohou ovlivnit vývoj nenarozených dětí nebo přispět k rozvoji rakoviny. Novela zavádí také nový typ reportování dat o těchto kontrolách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

15.12.2022 11:29
Že by došlo na vykupování akcí od zahraničních vlastníků, vyvlastňování, znárodňování, pitné vody, o jejíž základy se postaral minulý režim.
Co ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 14:11 Reaguje na smějící se bestie
Proč? Voda je nerostné bohatství státu a je ze zákona vlastnictvím státu), jako kámen, uhlí, diamanty, lithium atd. atd. a je víceméně jedno, kdo provádí distribuci vody a platí infrastrukturu.
Může to být třeba firma Wasrůfka a.s., která má akcionáře po celé planetě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist