https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-podporila-ustavni-zakotveni-ochrana-vody-ktere-ano-a-spd-kritizovaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna podpořila ústavní zakotvení ochrana vody, které ANO a SPD kritizovaly

8.3.2024 15:27 | PRAHA (ČTK)
Studánka
Studánka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovna podpořila v úvodním kole projednávání vládní návrh na ústavní zakotvení ochrany vody. Pro schválení ústavní většinou bude třeba alespoň tuctu hlasů opozičních poslanců, SPD a ANO ale návrh kritizovaly. Koalice kvůli dojednání konsenzu souhlasila s tím, že ústavní novelu kromě sněmovního ústavně-právního výboru posoudí také výbory zemědělský a pro životní prostředí a ústavní komise. Dostaly na to 90 dnů místo obvyklých dvou měsíců. Po projednání novely byla aktuální schůze Sněmovny ukončena. K dalšímu zasedání se poslanci sejdou 19. března.
 

Dosavadní pasáž ústavy, podle něhož se stát zavazuje obecně k šetrnému využívání přírodních zdrojů a ochraně přírodního bohatství, chce vláda rozšířit výslovně o vodu. Podle novely by tak měl stát dbát "o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vody, a o ochranu životního prostředí." Obdobné návrhy se ve Sněmovně vyskytly již dříve. Podávali je poslanci z různých stran. Sněmovna je ale v minulosti neprojednala až do konce.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) poslancům řekl, že jde o detailní, citlivou a promyšlenou změnu ústavy. Jejím účelem je podle něj také sjednotit terminologii s pojmy v ústavním pořádku a dalších normách. Naproti tomu poslankyně ANO Berenika Peštová označila návrh za nadbytečný, neboť ochrana vody už podle ní zakotvená v ústavním pořádku je. Poukazovala také na to, že také Legislativní rada vlády doporučila návrh neschválit pro nadbytečnost, "neboť oproti stávajícímu stavu nic nového nepřináší".

Novela by podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) mohla změna vyvolat problémy v praxi a zvýhodňovat ochranu vody například před ochranou půdy či ovzduší. "Nepopíráme, že to lze, ale ne takto," uvedla k předloze. Podle exministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je vládní návrh "plácnutí do vody". Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) odmítl námitky ANO, že si chce vláda novelou pouze splnit jeden z bodů programového prohlášení. Kriticky se za SPD k předloze postavila i Vladimíra Lesenská.

Novelu vypracovalo ministerstvo životního prostředí mimo jiné v reakci na mimořádný úbytek podzemních a povrchových vod, který je i pro Česko velmi aktuální. "Návrhem dochází k posílení ochrany životního prostředí jako celku se zdůrazněním šetrného využívání přírodních zdrojů s cílem explicitně zdůraznit apel na šetrné využívání vody coby nejzranitelnějšího přírodního zdroje a složky životního prostředí," uvedlo ministerstvo.

Vláda dosavadní ústavní úpravu ochrany přírodních zdrojů s ohledem na současný stav životního prostředí označila za zastaralou i nedostatečnou. Voda je podle vlády v současné době nejohroženější zdroj. Stav podzemní vody v uplynulých deseti letech výrazně ovlivnilo hydrologické sucho, které trvalo téměř nepřetržitě od roku 2015 do jara 2020. Bylo to kombinací podnormálních srážek a nadnormálních teplot. Jaro 2020 bylo podle materiálu nejsušší od roku 1971.

Ve Sněmovně je před schvalováním novela vodního zákona, která má omezit riziko havárií a usnadnit jejich likvidaci. Loni schvalovala Sněmovna novelu liniového zákona, z něhož se stal zákon o strategické infrastruktuře. Poslanci tehdy v souvislosti s tímto zákonem doporučili vládě, aby z výběru lokalit pro těžbu stavebního kamene a štěrkopísku jako strategických surovin určených pro výstavbu liniových staveb vyjmula všechny oblasti, kde je těžba rizikem ohrožení zdroje pitné vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.3.2024 17:06
Chybí tomu 100% vlastnictví české pitné vody !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.3.2024 10:12 Reaguje na smějící se bestie
vodu i tu pitnou "vlastní pokud se to tak dá nazvat" stát, jinak to bývá s infrastrukturou.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.3.2024 10:15 Reaguje na smějící se bestie
voda je v zásadě veřejným statkem. Jak s vodou nakládáme je další.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

9.3.2024 11:32
Bureše chápu. Ale že i pitomio?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist