https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-novy-stavebni-zakon.veskere-stavebni-urady-prejdou-pod-stat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila nový stavební zákon. Veškeré stavební úřady přejdou pod stát Aktualizováno

26.5.2021 19:47 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Sněmovna dnes schválila nový stavební zákon. Má nahradit dosavadní zákon z roku 2006 a podle předkladatelů má zrychlit a zjednodušit stavební řízení, byť kritici zákona poukazují na to, že se tak nestane. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si od novely mimo jiné slibuje, že zajistí dodržování stanovených lhůt. Cílem MMR také je, aby občan díky digitalizaci nemusel na úřad chodit. Podle ochránců přírody, správ národních parků nebo právníků či České společnosti pro právo životního prostředí hrozí, že novela zákona povede k dramatickému omezení ochrany přírody.
 
Sněmovna zákon schválila proti původnímu vládnímu návrhu tak, že veškeré stavební úřady přejdou pod stát. Budou spadat pod Nejvyšší stavební úřad a budou organizovány podobně jako třeba finanční úřady. Část opozice ale tento princip odmítá a tvrdí, že to ochromí stavební řízení. Neuspěl návrh ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN, aby část úřadů zůstala při obcích.

Pro nový zákon dnes hlasovalo 92 poslanců, zapotřebí jich bylo 88. Zákon odolal návrhu na zamítnutí, který vznesli Piráti. Zákon odmítli podpořit poslanci KSČM, kterým vadilo to, že prošel návrh, který ruší požadavek na přímé osvětlení a větrání u obytných místností.

Nyní zákon dostane k projednání Senát. Zákon má platit od 1. července 2023, ale už od ledna příštího roku bude moci začít nabírat nové úředníky. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) již dříve řekla, že do státní správy by ze současných stavebních úřadů mohlo přejít 5000 až 6000 lidí. Podle MMR ubude úředníkům až 40 procent agendy.

Sněmovna dnes v souvislosti se schvalováním nového stavebního zákona odmítla pozměňovací návrh, který v národních parcích a chráněných krajinných oblastech přesouval kompetence v ochraně přírody na stavební úřady. Návrh sice doporučil schválit hospodářský výbor, kritizoval ho ale i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ozvali se proti němu například zástupci národních parků. Vadilo jim, že o stavebních záměrech v nejpřísněji chráněných lokalitách by už nerozhodovaly správy chráněných území, ale stavební úřady.

Návrh vznesl poslanec ODS Jan Bauer. Argumentoval v něm například tím, že i stavební úřad bude při rozhodování vázán požadavky zákona o ochraně přírody a krajiny. Neznamená to podle něj rezignaci na zájmy na ochraně přírody a krajiny.

Vládní návrh počítá s tím, že stavební úřady budou v rámci rozhodování o povolení záměrů podle stavebního zákona posuzovat rovněž některé zájmy chráněné zákonem o ochraně přírody a krajiny. Rozsah jejich kompetencí se bude lišit ve "volné krajině“ a ve zvláště chráněných územích nebo jejich ochranných pásmech, evropsky významných lokalitách, ptačích oblastech a vojenských újezdech, uvádí vláda.

Bauerův návrh kritizovali již dříve zástupci ministerstva životního prostředí. Minulý týden před ním varoval i ministr Brabec. Podle něj by návrh zásadně omezil pravomoci správ národních parků a chráněných krajinných oblastí. Uvedl, že v nich existuje řada míst, kde se vlastníci pozemků i finanční skupiny snaží opakovaně vymanit z podmínek, které jim nastavují úřady. "Nejvíce je to asi patrné na Šumavě nebo v Krkonoších a je to logické, protože ty pozemky v širším okolí mají obrovskou cenu. Těch se zájmem o nové projekty jsou stovky a doslova čekají na to, až se rozvolní ten režim a bude tam možnost stavět," varoval Brabec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

26.5.2021 13:23
Babiš rulezz a teď můžeme konečně všechno vybetonovat, už nám nikdo nebude stát v cestě ta tlustá ministryně Dostálová to je taky matroš..
Odpovědět
Sl

Slovan

26.5.2021 13:38
Mě by spíš zajímalo, zda prošel tedy i ten paskvil od dua Kolovratník (ANO), Bauer (ODS).
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

26.5.2021 14:48
Tak a budoucí poslanci budoucí koalice po letošním volbách mají už teď práci. Ale možná že vrchní IT (ítý) Ivan Bartoš (totiž budoucí premiér) bude mít lepší řešení, než je to zrovna schválené.
Odpovědět
Al

Alt

27.5.2021 06:41 Reaguje na Katka Pazderů
Rád bych se mýlil, ale budoucím premiérem bude jmenován Babiš. Dokud bude na hradě Zeman, ostatní nemají valnou šanci.
Odpovědět
kk

karel krasensky

26.5.2021 16:28
Doufám,že stávební zákon je moderní,ekologický a nebude házet klacky pod nohy stavebníkum,kteří se rozhodnou stavět dlouhodobě ověřené eko bydlení s výbornými tepelné-izoláčnímí vlastnostmi nenarušující krajinný ráz.Zemljanky
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

26.5.2021 16:52
Jsem rád, že to přejde pod stát. Právě úřady při obcích povolují často největší svinstva a je to živná půda pro korupci. Petrův Zdar
Odpovědět
PE

Petr Eko

26.5.2021 20:49 Reaguje na Jan Knap
Víte, podle mě jste hodně naivní.. Pokud byl úřad na obci / městě, tak musel dotyčný "ovlivnit" příslušného úředníka. Čili pro 100 staveb 100 lidí. Když bude centrum v Praze, pak bude postačit mít 1 člověka na tom "správném" místě a bude vymalováno.
Podle Vás je stát neúplatný - ano, stát je (to něco mezi hranicemi), ale státní úředník je taky člověk, na to nezapomínejte.
Odpovědět
va

vaber

27.5.2021 14:26 Reaguje na Petr Eko
v obcích, když přišel člověk co měl prachy ,před ním všichni padli na zadek a mohli se přetrhnout aby mu vyhověli,
dost často v obcích rozhodují o svých známých a těm se těžko odmítá
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.5.2021 19:45
50% dobře,padesát špatně.

Nejvíce mi vadí to, že se výrazně snížil práh pro ochranu krajiny a přírody.
Jestli to tak půjde dál, bude lepší dělat si svoje zájmy a ochranu přírody nechat potomkům. Už tak to byl po novele stav. zákona (vyloučení spolků ze správních řízení) marný boj.
%Ze bych taky nějakou tůňku vybetonoval ´,když už ji nemohu chránit ?
Odpovědět
rl

rýpal lesní

27.5.2021 07:38
Copak se vlastně zde rozčilujete, však jste to chtěli :o)

To, co vzešlo z této zákonodárné iniciativy vlády ( či spíše podnikatelských kruhů okolo Hospodářské komory ČR a stavební lobby ), je a bude velkým problémem České republiky. Po přečtení diskuse a se znalostí věci, jak šlo připomínkové řízení v rámci eKlepu, i díky tomu, jak byly zaangažovány jednotlivé zájmové skupiny, mohu zodpovědně prohlásit, že tento zákon přinese více poškozování životního prostředí, méně odbornosti v rozhodování úřadů, snad trochu omezí nezákonný vliv starostů na chod státní zprávy, ale zejména přinese méně demokracie i méně účasti veřejnosti do pocolování staveb a méně hájení zájmů osob, kterých se stavba dotýká.
Komu ku prospěchu, je asi jasné.
Je to cesta do pekel.
V postřezích, co je na tomto zákonu špatně, jsem skončil u dílu II části sedmé, dál jsem to již neměl chuti pitvat, počet lapsusů ( funkčních ) bylo identifikováno 137.
Prostě, kdo chce kam, pomožme mu tam.
A pokud si někdo myslí, že došlo k zjednodušení, tak jej varuji, je to jinak.
<rýpal lesní>
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

27.5.2021 12:34
Centrálně řízené hospodářství (komunismus) v podání strany ANO..... nic víc, nic míň... v demokracii má být moc rozmělněna mezi maximální počet institucí a jedinců.... my ale jdeme cestou zpět před rok 89....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.5.2021 09:32
Zbytečná diskuse. Senát to vrátí, sněmovna to už nestihne znovu projednat
a stavební řízení bude trvat zase deset let. Po volbách tu bude vysněný
ráj na zemi řízený opozičními stranami, které vše vyřeší pomocí IT.
Musím se smát naivitě lidí, že se staří psi změnili a naučili se novým
kouskům. Tento národ se rozdělil na všehoschopné, kteří vědí co činí,
na ty, co jsou naivně důvěřiví a na ty, co už na politiku rezignovali.
Výsledek tak je takový jaký je. Občan je leda dobrý na ten volební akt
a pak na placení daní. No a ten občan musí sám pochopit z vlastní
zkušenosti i ten starý a nový stavební zákon. Já ten starý pochopil
a tak novému fandím i s těmi chybami, protože ten dosavadní byl pouze
nástroj k buzeraci stavebníka a nahrával developerům, kteří byli
schopni dostat povolení na sto domků dříve, než obyčejný člověk
na jeden, protože nevěděl, co vše má v obálce být.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist