https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovni-vybor-podporil-sirsi-ucast-verejnosti-pri-povolovani-staveb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovní výbor podpořil širší účast veřejnosti při povolování staveb

17.3.2023 01:38 | PRAHA (ČTK)
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Do zákona o ochraně přírody a krajiny by se mohla dostat možnost širší účasti veřejnosti na řízeních při povolování staveb. Příslušný pozměňovací návrh včera podpořil sněmovní výbor pro veřejnou správu. Výbor posuzoval pozměňovací návrhy k novému zákonu o Jednotném environmentálním stanovisku (JES) a k souvisejícímu změnovému zákonu, kterým se mění jiné zákony týkající se životního prostředí.
 

Nově by se podle návrhu mohly ochranářské spolky opět účastnit povolovacích řízení souvisejících s nově zaváděným JES, která se týkají se kácení dřevin nebo výjimek ze zákazů u památných stromů, zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. S návrhem přišel výbor pro veřejnou správu i výbor pro životní prostředí. Sněmovna by o nich měla rozhodovat s návrhem zákona o JES i související novelou stavebního zákona a změnami dalších zákonů v pátek 24. března.

Od roku 2018 se spolky nemohou účastnit značné části povolovacích procesů podle stavebního zákona. Za jejich opětovné zapojení do povolovacího řízení se letos v lednu vyslovil i ombudsman Stanislav Křeček. Křeček již dříve oslovil členy obou zmíněných výborů a upozornil je, že spolky mohou být v povolovacích řízeních v mnohém přínosné.

Výbor naproti tomu nedoporučil schválit podobný návrh pirátské poslankyně Kláry Kocmanové, který má navrátit v zákoně o ochraně přírody a krajiny účast spolků a sdružení do správních řízení. Týká se to sdružení, jejichž hlavním posláním je ochrana přírody a krajiny, a svou účast v řízení budou muset písemně oznámit. Podle zpravodaje Jiřího Havránka (ODS) je tento návrh nehlasovatelný, protože poslankyně Kocmanová ho předložila k jinému návrhu zákona.

S kladným doporučením výboru se setkal návrh Michaely Opltové (STAN), který mimo jiné stanoví povinnou předběžnou konzultaci žadatele o stanovisko s úřadem, který má JES vydat. Cílem této konzultace má být předběžné nalezení konkrétních zájmů ochrany životního prostředí, které by měl úřad v rámci vydávaného stanoviska posoudit.

Výbor zaujal negativní postoj k návrhu Moniky Oborné (ANO), která chce zachovat v zákoně o ochraně zemědělského půdního fondu ustanovení usnadňující vyjímání půdy I. a II. třídy z půdního fondu.

Návrh nového zákona o jednotném environmentálním stanovisku (JES) má před stavebním řízením sloučit povolení všech úřadů odpovědných za životní prostředí. Nahradit má povolovací procesy až podle devíti nynějších zákonů. Změna má přinést vyšší přehlednost a srozumitelnost pro stavebníky i investory a zrychlí povolovací procesy. Výbor podpořil odklad účinnosti nového zákona o JES z letošního 1. července na 1. ledna 2024.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

17.3.2023 05:28
Sláva. Budeme se moci vyjadřovat ke kácení či nekácení památných stromů.

Účast spolků a sdružení a osob dotčených řízením o povolení bude možná od 10 milionů obratu výše. Máš-li peníze, budeš účastníkem, nemáš-li, nekecej nám do toho. Tady se vládne!
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

17.3.2023 08:37
Pochybuji zda je to výhra, je to zásah do práv vlastníků. Prodloužení stavebních řízení, ne-li jejich úplné zablokování. Kdo nikdy žádné stavební povolení nevyřizoval, jen stavby blokoval, ten se raduje ale ten kdo má zkušenosti z druhé strany, rozmysli si každou marnou investici s vlastních zdrojů.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

17.3.2023 12:23 Reaguje na Alena Lyskova
Mě při vyřizování stavebního povolení házely klacky pod nohy jen úředníci od hasičů a památkářů.
Ale nejsem developer, jen jsem stavěl dům.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.3.2023 09:30
Smrskne-li se role ekologických spolků na účast při kácení stromů a ochranu kytek , tak se můžou zrovna rozpustit.
Developeři chrochtají blahem a chystají bouchnout šampáňo hned jak bude po hlasování ve Sněmovně.
Celá Fialova vláda leze do řiti Bruselu a nějaká ochrana přírodního dědictví je jí ukradená.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.3.2023 12:13
U liniových dopravních staveb, zadržování vody/přehrady, by měl mít přednost celospolečenský zájem !
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

17.3.2023 15:31
Není spolek jako spolek. Všechny prezentují své ušlechtilé zájmy, které jsou předmětem jejich činnosti. Jsou spolky a sdružení, jejichž zájmem je třeba sport, turistika, nebo zvelebování obce, či péče o památné stromy, apod.
Pak jsou takové ty rychlokvašky, vznikající jako nástroj ke zmaření investičních záměrů, které jeho členům nevyhovují. Typicky proti zřízení dopravní infrastruktury, nebo průmyslového podniku, v blízkosti jejich bydliště, nebo pozemků.
Jsou i delší dobu již etablovaná Hnutí, Děti, Matky, apod., kterým zase programově vadí pořizování některých druhů provozoven na území státu. Mají již se schvalovacím procesem investičních záměrů zkušenosti, a proto cíleně napadají úřední postupy, některé části projektu, vyžadují jeho přepracování, doplnění, provést změny navržené technologie za dražší a prý ekologicky příznivější, doporučují provádění místních referend, šíří mezi místní lidi strach, neúplné, nebo zavádějící informace o možných rizicích, apod.
A též jsou i takové, které se chtějí ve jménu „eko“, jen přiživit na připravované investici a nabízí investorovi své odborníky, kteří prý pomůžou s dopracováním některých detailů projektu s tím, že pak již spolek nebude mít námitek k realizaci. Za peníze…
Tak, a teď přemýšlejme, jak tyto spolky a jejich zájmy, halené do ušlechtilé péče o naše životní prostředí a lidské zdraví, v zákoně rozlišit a filtrovat.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.3.2023 15:50 Reaguje na Tonda Selektoda
Zkuste nejspíš přefiltrovat politiky a já vám potomm poradím jak filtrovat spolky . :-)
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

17.3.2023 16:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
To poraďte těm politikům. A jako odstrašující příklad, vzpomeňme si, co se před pár lety dělo kolem ZEVO Chotíkov, jak to v konečném důsledku investici zdrželo a prodražilo. Psalo se o tom hodně i na Ekolistu. Příběhy zmařených investičních záměrů, za přispění tzv. „eko-aktivistů“, též najdete. Čemu se pak divíte, že někteří ekologičtí aktivisté jsou považováni spíše za potížisty a je snaha, jejich práva v právním řádu upravit? Vždyť si to svým jednáním a obstrukcemi způsobují sami!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.3.2023 10:43 Reaguje na Tonda Selektoda
U nás na Ostravsku před pár léty působil jeden takový spolek, který "bojoval" tak, že vyžadoval příspěvky na činnost. Byl sledován a přichycen při činu. Soud se táhl a nevím, zda už je ukončen. Každopádně alespoň skončilo vydírání tímto spolkem
a možná to odradí i jiné. Oni byli dokonce proti
ekologickým projektům při revitalizaci tůní a jiným
pro přírodu prospěšným projektům. Záminku si vždy
našli a byli asi i úspěšní, když se nebáli vydírat
i obce. To má k OBČANSKÉ aktivitě sakra daleko!
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

18.3.2023 11:22 Reaguje na Břetislav Machaček
A nejen to. Když se třeba u Vás na Ostravsku pár lidí domluví, že si založí a zaregistrují zájmový spolek, můžou být pak účastníky řízení a své požadavky a názory předkládat, při projednávání investičního záměru třeba i na druhém konci republiky, kde před tím nikdy ani nebyli.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist