https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/somalsko-se-potyka-s-nejhorsi-invazi-poustnich-sarancat-za-25-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Somálsko se potýká s nejhorší invazí pouštních sarančat za 25 let Video

30.12.2019 00:30 | ADDIS ABEBA (ČTK)
Somálsko se potýká s nejhorší invazí pouštních sarančat za posledních 25 let. / Ilustrační foto
Somálsko se potýká s nejhorší invazí pouštních sarančat za posledních 25 let. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Somálsko se potýká s nejhorší invazí pouštních sarančat za posledních 25 let. S odkazem na vyjádření Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) o tom informovala agentura Reuters. Hmyz už v zemi poničil desetitisíce hektarů polí a hrozí, že se bude množit i dál. Experti přitom nemají příliš možností, jak proti náletům sarančat účinně zakročit.
 

Sarančata už zničila úrodu na celkem 70.000 hektarech polí v Somálsku i v sousední Etiopii. V obou zemích tak ohrozila potravinové zásoby a živobytí farmářských komunit.

Průměrný roj sarančat dokáže podle FAO zničit úrodu, která by mohla nakrmit 2500 lidí na celý rok. Pouštní saranče měří 4,5 až 6 centimetrů, váží dva gramy a za den sní tolik, co samo váží. Roj přitom dokáže uletět tisíce kilometrů a může v něm být až několik desítek milionů sarančat.

Kvůli chaosu pramenícímu z konfliktů mezi příslušníky různých etnik v Somálsku nelze proti hmyzu bojovat nejúčinnější metodou, kterou je letecký postřik insekticidy. Jiná krátkodobá opatření přitom mají pouze omezený dosah, uvádí FAO.

Invaze sarančat je navíc daleko horší, než organizace předpokládala před několika týdny. Roje hmyzu se zvětšují kvůli nezvykle silným dešťům, které už mnoho týdnů sužují celý region východní Afriky. Na mnoha místech vznikly záplavy, kvůli nimž zemřelo několik stovek lidí. Podle expertů se přitom sarančata množí tím lépe, čím více prší.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jiri Kovalovsky

Jiri Kovalovsky

14.1.2020 21:13
Neni na svete mnoho tak kvalitni potraviny, ktera se navic da skladovat ususena:
http://www.fao.org/ag/locusts/en/info/info/faq/index.html
"About 62% of the dry weight of an adult Desert Locust consists of proteins, 17% as fats, and the remainder as inorganic constituents (Si, Cu, Fe, Mn, Na, K, Ca, Mg, Ti, Ni, P, S)."
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist