https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sopka-na-islandu-opet-chrli-lavu-je-to-treti-erupce-za-dva-mesice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sopka na Islandu opět chrlí lávu, je to třetí erupce za dva měsíce Aktualizováno

8.2.2024 11:20 | Reykjavík (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu dnes nad ránem začala sopečná erupce, informovala islandská veřejnoprávní televize RÚV. Zářivě oranžová láva a dým stoupající z pukliny byly vidět už potřetí za poslední dva měsíce. Během noci a rána byli preventivně evakuováni návštěvníci geotermálních lázní Modrá laguna, které jsou jednou z nejnavštěvovanějších islandských atrakcí, uvedla televize RÚV.
 

V několika obcích na poloostrově Reykjanes byly přerušeny dodávky tepla a teplé vody poté, co proud lávy zasáhl potrubí, informovala agentura AP. Jejich obnovení může trvat několik dní a úřady proto vyzvaly občany, aby energiemi šetřili.

Místo erupce je vzdálené asi pět kilometrů severně od městečka Grindavík, jehož zhruba 4000 obyvatel byly již v listopadu preventivně evakuovány. Kromě nyní vylidněného přístavu Grindavík islandské úřady bedlivě sledují především geotermální elektrárnu Svarstengi. Ta se nachází asi tři kilometry od místa erupce a proud lávy se k ní během dne přiblížil na vzdálenost pouhého kilometru. Úřady již v uplynulých měsících vybudovaly kolem zařízení ochranné zdi.

Na poloostrově Reykjanes leží i mezinárodní letiště Keflavík, které obsluhuje nedalekou metropoli Reykjavík. "Situace je pod kontrolou, žádné nebezpečí nehrozí. Letiště je v pořádku, lidé jsou stoprocentně v pořádku," uvedl podle agentury AFP mluvčí islandské civilní ochrany.

Islandská meteorologická služba IMO blížící se sopečnou činnost předpověděla ve své poslední zprávě. "V 05:30 (06:30 SEČ) nabralo mírné zemětřesení severovýchodně od Sýlingarfellu na intenzitě. Zhruba o 30 minut později ve stejné oblasti začala erupce. Podle prvních zpráv z kontrolního letu pobřežní stráže výbuch nastal ve stejné oblasti jako 18. prosince. Puklina je dlouhá asi tři kilometry," uvedla IMO. Láva tryskala do výše asi 80 metrů, z místa pak proudí směrem na západ.

Island patří k vulkanicky nejaktivnějším regionům na světě. Nachází se zde přibližně 30 aktivních sopečných lokalit. Ostrov leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe vzdalují rychlostí přibližně dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení a sopečné erupce.

Za poslední dva roky zaznamenal Island šest erupcí, píše AFP. Ty nejnovější jsou z letošního ledna a loňského prosince. V roce 2010 výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull na týden paralyzoval leteckou dopravu nad polovinou evropského kontinentu, zrušeno bylo přes 100.000 letů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist