https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsko-v-praze-navrhne-rozsirit-sve-zastropovani-energii-na-celou-eu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělsko v Praze navrhne rozšířit své zastropování energií na celou EU

31.8.2022 01:00 | MADRID (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Španělsko na neformální schůzi unijních ministrů energetiky příští týden v Praze navrhne rozšířit svůj systém zastropování cen elektřiny na celou Evropskou unii, napsal deník El País. Systém platí ve Španělsku a sousedním Portugalsku od poloviny července a podle prvních výsledků vedl ke zpomalení růstu cen pro koncové spotřebitele.
reklama

 

Systém Portugalsku a Španělsku schválila Evropská komise v červnu a obě země ho začaly uplatňovat od poloviny července. Opatření vede k zastropování cen plynu využívaného při výrobě elektrické energie na 40 eur (asi 980 Kč) za megawatthodinu. Cenový strop po šesti měsících začne stoupat o pět eur za megawatthodinu měsíčně až na 70 eur za megawatthodinu. Eventuální rozdíl mezi stropem a skutečnou cenou na trhu dorovnává elektrárnám stát.

Španělsko a Portugalsko si nechaly opatření schválit s argumentací, že tvoří "energetický ostrov", který je ve velké míře oddělený od ostatních trhů v EU. Španělská ministryně Teresa Riberová však svým unijním kolegům v Praze nabídne, aby se systém rozšířil i na další země EU.

Podle deníku El País by její návrh mohl získat podporu více unijních zemích než před několika týdny. Pro reformu trhu s elektřinou se v pondělí vyjádřila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a v obdobném duchu mluvili v uplynulých dnech také belgický premiér Alexander de Croo či rakouský kancléř Karl Nehammer. O potřebě unijního systému regulace cen mluvil i český premiér Petr Fiala a zastropování dlouhodobě podporuje i šéf italské vlády Mario Draghi.

Podle výsledků po prvním měsíci fungování systém zastropování vedl ke snížení cen elektřiny o zhruba 18 procent ve srovnání se situací, kdy by nebyl zaveden. Mezi velkými zeměmi EU Španělsko nyní patří ke státům, kde jsou ceny elektřiny nejnižší, zatímco historicky platil přesný opak. I tak jsou ale výrazně vyšší než před rokem, uvedli badatelé z madridské univerzity Complutense. Podle skupiny ASE, která se zabývá energetickými úsporami, byly španělské ceny o zhruba čtvrtinu nižší než ve zbytku unie.

Opatření mají Španělsko a Portugalsko schválené na rok. Stát by to obě země mělo zhruba 8,4 miliardy eur (přes 200 miliard korun). Náklady chtějí pokrýt novou speciální daní a novým poplatkem z dovozu a vývozu elektřiny do Francie.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

31.8.2022 06:48
Pokud by se vzal čas a počet všech unijních politiků, ministrů, poslanců , zástupců státní byrokracie, kteří se nyní zabývají energetickou krizí, sečetlo se to dohromady a vynásobilo podílem na měsíčním platu , dostali bychom milióny € , které to stojí daňové poplatníky každý den.

Pokud bychom vzali čas všech unijních domácností, které musí pátrat v nepřehledných nabídkách obchodníků s elektřinou a sáhodlouze studovat "ke komu vlastně přijít nebo přejít " , dostali bychom se k řádově větším hodnotám, mld. € .

Tímto poněkud kostrbatým úvodem chci jasně sdělit jediné -- zelený energetický experiment na lidech se prostě nepovedl.

Pokud by jste se zeptali n náhodně vybraných lidí na ulici , co by si vybrali , současnost nebo předcházející dobu, kdy bylo pár tarifů a jednotková cena nelámala srdce, 100% by bylo pro minulost ,pevné ceny, stabilitu a jistotu.

Někdo prostě něco podělal a obyčejní lidé to nebyli. Dnes je módní házet všechnu vinu na Rusko. To sice krizi umocnilo, ale zcela určitě nevyvolalo. Již před 23.2. vylétly ceny elektřiny na desetinásobek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 10:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Gazprom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula". leden 2022.
Otázka PROČ to Putin takto zdupal, když mu to zablokuje jakýkoliv obchod s Evropou, který mu dával 70% exportu, je taky jasná. Ovšem pro hlupé vohnouty zcela mimo koblihu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 11:28 Reaguje na Pavel Hanzl
"Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula". leden 2022."

Takže vlastně od ledna 22 jsme úplně v poho, že jo:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 13:29 Reaguje na Svatá Prostoto
Nejsme, to nevíte? Jenom ten nejhorší náraz, kdy Putler chtěl Evropu totálně zničit, aby neměla sílu protestovat proti anexi Ukrajiny, ale zachytil.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 15:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Cywe jakej nejhorší náraz?
Těch pár dodávek LNG ze Států to fakt reálně nevytrhlo.
Zásobníky sice byly prázdné, ale dodávky plynu jely podle smluv.
A protestování bylo Putinovi silně někde, hlavní bylo, že se jednak UA nepodělala a začala se bránit, jednak jim USA+UK+Polsko a i fofrem začaly posílat zbraně ... na rozdíl od vašich vzorů z Říše ... a hlavně, že se ukázalo, že Ruská armáda je ve skutečnosti na tom opravdu velmi mizerně, takže nějaký významnější postup se podařil jen na jihu. Tam by mne zajímalo, zda to ukroši opravdu tak nezvládli, nebo za tím bylo něco jiného.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 15:57 Reaguje na Svatá Prostoto
Polsko a i my ... mi vypadl kus textu a tohle bylo fakt dobrý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 16:25 Reaguje na Svatá Prostoto
Podívejte se na graf cen plynu za loňský rok, je všude. Samozřejmě si smlouvami vytřeli řiť, v lednu byly dodávky na 40% normálu a pak to pořád škrtili. To bylo před válkou.
Zkuste se zamyslet PROČ!!
V mém příspěvku to je.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 11:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy máte nějaké zdroje, ze kterých by se dalo hodnověrně prokázat, že v lednu 22 Gazprom neplnil dodávky podle uzavřených kontraktů? A to sem s nimi, na to se rád podívám.

A co to zase blábolíte? Nikdo netvrdí, že se Rusko nepokoušelo, a poměrně úspěšně, vyvolat nejistotu na trhu. Se všemi důsledky, které to mělo. Ale jestli si myslíte, že těch pár dodávek LNG z USA nějak reálně vytrhlo, tak jste úplně mimo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2022 21:21 Reaguje na Svatá Prostoto
https://ekonomickydenik.cz/evropskou-plynovou-krizi-zavinilo-rusko-dukazem-jsou-nizsi-dodavky-i-prazdne-zasobniky/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=RQBzdjZs9uD-202201181926&dop_id=14905427

https://oenergetice.cz/plynarenstvi/bloomberg-gazprom-vyvezl-do-eu-a-turecka-mene-plynu-nez-se-zavazal

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/plyn/r~7f5b0834c60211ec8d900cc47ab5f122/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 09:58
Španělsko je v pohodičce, protože z Ruska nic nebere. To se jim to stropuje.
Měli vždy dražší plyn, než ti, kteří ho brali z Ruska, protože Putin je drogový dealer a pěkně si nás nacvičil na levné energie.
Pokud by tento model byl funkční, jsou pro úplně všichni, kromě ruských vohnoutů.
Ale podle mě se cena sníží až bude plynu dost z neruských zdrojů, tj. snad už na podzim.
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.8.2022 11:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, na podzim. Ale kterého roku? Podzim 2023 to určitě nebude, možná tak podzim 2030.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 13:30 Reaguje na Viktor Šedivý
"Kromě Holandska by Česko mohlo využít dva další nové plovoucí terminály na LNG v Německu – ve Wilhelmshavenu a Lubminu, odkud je přímé napojení na plynovod Opal (tím teče plyn určený i pro Česko). Podle Macenauera mohou být obě zařízení zprovozněna ještě do konce roku 2022."
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-cesko-se-uz-letos-muze-obejit-bez-ruskeho-plynu-cena-bude-extremne-vysoka-210726#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 15:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, jen takový dotaz ... Němci mají plynu dost a žádný nepořebují? Protože jinak je zcela naivní se domnívat, že by byli ochotni nám nějakou velkou kapacitu z těch terminálů pustit.
Něco možná jo, proč ne, ale sami jej potřebují pro své zásobování podstatně víc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 16:29 Reaguje na Svatá Prostoto
V podstatě není v plynu žádný rozdíl mezi Českem a Německem. Celá infstruktura patří RWE, fabriky u nás i tam jsou převážně německé. Samozřejmě Němci shání plyn po celém světě, je ho prý dost, ale nestíhají terminály. Ty dva jsou ale obrovské, třeba budou stačit, Norové jedou taky naplno atd.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 12:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Najděte si kapacitu těchto plovoucích terminálů a koukněte na spotřebu plynu u nás a v Říši. A budete mít v tom třeba jasno.

Norsko naplno jede, ale s ohledem na to, že jelo téměř naplno i před touto taškařicí, tak to navýšení není nijak závratné.

Co sem zase taháte RWE ... řeč je o tom, že ta kapacita terminálů nebude dostačující ani pro Německo a pokud by na nás něco fakt občas zbylo, tak to bude samozřejmě fajn, ale nebude se jednat o nějaké rozhodující množství.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2022 21:24 Reaguje na Svatá Prostoto
To jsou zase pohádky ovčí babičky.
Prostě jsme plynově jen Německá spolková země, což máme ku.evské štěstí, ten truba nás prodal v roce 2002 velmi dobře.
Odpovědět

Viktor Šedivý

31.8.2022 11:21
"Eventuální rozdíl mezi stropem a skutečnou cenou na trhu dorovnává elektrárnám stát."

Takže se na to zase složíme hezky všichni - nikoli však jakž takž jasně a aspoň přibližně viditelně přes cenu energií, ale skrytě přes daně. nebo ještě spíš přes nové dluhy.

Svinstvo největšího kalibru. Eurozmetci zničili energetiku a teď to jen chtějí maskovat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 11:32 Reaguje na Viktor Šedivý
Zcela upřímně, nebudu tu něco zkoušet zadarmo propočítávat, ale na první dobrou ... kdyby se na to použily výnosy z emisních povolenek, popřípadě DPH z elektřiny a plynu, tak by to možná zase taková hrůza nebyla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 13:33 Reaguje na Svatá Prostoto
Česko počítá se ziskem ČEZ (který je řádově desetinásobný) na sociální tarif, chce zavést válečnou daň a tímhle by finacoval ten strop. Samozřejmě DPH je standardním příjmem SR, ale je dnes vyšší.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.8.2022 16:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud zavedete daň, tak budete mít o to méně na dividendě. Navíc to s tou daní není vůbec až tak easy, jak co do konstrukce, tak do realizace. Takže konkrétně u ČEZu si zase tak moc nepomůžete.
Navíc je otázkou kolik by to zastropování stálo, mám pocit, že se bavíme o částce podstatně vyšší ... i když je samozřejmě otázkou jaké by to zastropování bylo.

Jo, a desetinásobný nárůst zisku, když abstrahujeme od započtení loňské ztráty, to samozřejmě není ani smykem. Jinak ...
"ČEZ nyní očekává celoroční čistý zisk pro letošní rok mezi 60 a 65 miliardami korun. Odhad je ale vystaven riziku vývoje cen komodit, disponibility výrobních zdrojů a riziku potenciálního zavedení sektorové či jiné daně v ČR."

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cisty-zisk-cez-za-prvni-pololeti-je-336-miliard-40405202
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.8.2022 16:32 Reaguje na Svatá Prostoto
60 mld. je dobrá kořistka a zaplatí se z toho v sociálce fakt dost. Dividendy nebudou, je válka. I v USA měli za války daň ze zisku asi 90%.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.9.2022 12:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Z těch 60 to jsou 2/3 ... ČEZ fakt státu nepatří.

A pokud byste chtěl celý ten zisk stáhnout do rozpočtu formou nějaké mimořádné daně, tak vás ti minoritní akcionáři stáhnou z kůže zaživa a u mz. arbitráží přijdete i o Hradčana s korunními klenoty:-)).

Protože ne, nejsme ve válce ... fakt ne:-))). Teda, zaplať pánbůh!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2022 21:26 Reaguje na Svatá Prostoto
Ale budeme!! Putler a jeho vohnouti (s Vinklerem v čele) se o to postarají....
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist