https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolecne-reseni-odpadu-v-olomouckem-kraji-podporily-desitky-obci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Společné řešení odpadů v Olomouckém kraji podpořily desítky obcí

28.7.2020 01:35 | OLOMOUC (ČTK)
Krajská odpadová akciová společnost má v příštích letech pro města a obce zajišťovat likvidaci zbytkového komunálního odpadu. Směsný komunální odpad totiž od roku 2024 nebude moci být ukládán do země. Schválený plán odpadového hospodářství zahrnuje vytvoření odpadových center, z nichž má být do spalovny odvážen zbytkový komunální odpad, který zůstane po předchozím třídění.
Krajská odpadová akciová společnost má v příštích letech pro města a obce zajišťovat likvidaci zbytkového komunálního odpadu. Směsný komunální odpad totiž od roku 2024 nebude moci být ukládán do země. Schválený plán odpadového hospodářství zahrnuje vytvoření odpadových center, z nichž má být do spalovny odvážen zbytkový komunální odpad, který zůstane po předchozím třídění.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zástupci desítky měst Olomouckého kraje již podepsali smlouvy o nákupu akcií od Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje, která má v příštích letech pro města a obce zajišťovat v kraji likvidaci zbytkového komunálního odpadu. Dalších 45 obcí se do projektu přidalo prostřednictvím spolku Odpady Olomouckého kraje, který bude jedním z přímých akcionářů firmy. ČTK to sdělila mluvčí kraje Eva Knajblová. Založení akciové společnosti schválili na podzim 2018 krajští zastupitelé.
 

"Počet vydaných akcií odpovídá počtu občanů měst a obcí, které jsou zapojeny do spolku Odpady Olomouckého kraje. Právě pro tento spolek servisní společnost od roku 2018 funguje. Jejím cílem je efektivní využívání komunálního odpadu," uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Milan Klimeš (ANO).

Olomoucký kraj, v němž žije téměř 633 000 obyvatel, do společnosti plánoval při jejím založení vložit 6,6 milionu korun. V Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje mohou města, obce či jejich sdružení odkoupit akcie podle počtu obyvatel. Akcie už nakoupila Olomouc a také města Prostějov, Přerov, Uničov, Mohelnice, Konice, Lipník nad Bečvou, Šumperk, Úsov a Litovel, ale i obce Bludov a Šumvald. Dalších 45 vesnic je sdružených ve spolku Odpady Olomouckého kraje. "Díky jednotnému postupu bude nakládání s odpadem nejen efektivnější, ale také levnější. Nemluvě o tom, jak velký přínos to bude mít pro přírodu a životní prostředí," uvedl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Krajská odpadová akciová společnost má v příštích letech pro města a obce zajišťovat likvidaci zbytkového komunálního odpadu. Směsný komunální odpad totiž od roku 2024 nebude moci být ukládán do země. Schválený plán odpadového hospodářství zahrnuje vytvoření odpadových center, z nichž má být do spalovny odvážen zbytkový komunální odpad, který zůstane po předchozím třídění. Značnou část zbytkového komunálního odpadu by mohla v budoucnu zlikvidovat teplárna na okraji Přerova.

Plán má však také své kritiky z řad opozice. Poukazují na to, že projekt je pro města a obce rizikový, protože není jasné, za jakých podmínek a za jakou cenu budou obce odpad v budoucnu dodávat.

Valná hromada servisní společnosti, kde bude zvoleno představenstvo a také dozorčí rada, by se měla uskutečnit na podzim.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

28.7.2020 12:45
Jakožto občan z Olomouckého kraje z toho nemám dobrý pocit... obávám se, že dojde ke kšeftování s odpadem a bude z toho business místo toho, aby bylo primární dobré nakládání s odpadem.... spalovna není ani trochu dobrý způsob likvidace odpadů...

Společnost, kterou chce Ol. kraj vytvořit by měla sloužit lidem Ol. kraje a tudíž nepůsobit žádné zbytečné zátěže na zdraví obyvatel a neměla by ničit ŽP.... to by mělo jít i mimo jiné tímto:

https://www.prumyslovaekologie.cz/info/projekt-na-bazi-plazmoveho-zplynovani-je-proces-transformacni-recyklacni-a-bezodpadovy-rika-petr-brenek


Myslím si ale, že se bude vedení kraje snažit o maximalizaci odpadu jdoucího do ZEVO, aby z toho vytvořili hlavně business a ne službu veřejnosti nebo něco jinak pozitivního....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

28.7.2020 13:55 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jaké způsoby likvidace považujete za "dobré nakládání s odpadem"

Plazmové zplyňování zatím nikde na světě smysluplně nefunguje. Kolik si myslíte, že by to mohlo stát a jaká rizika má takový projekt.

Mohl by jste také sdělit jak by vedení kraje mohlo maximalizovat produkci odpadu jdoucího do ZEVO?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist