https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spotreba-pesticidu-v-cr-od-roku-2018-klesla-o-vic-nez-10-procent-uvedlo-ministerstvo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spotřeba pesticidů v ČR od roku 2018 klesla o víc než 10 procent, uvedlo ministerstvo

7.6.2024 00:49 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čeští zemědělci snížili od roku 2018 spotřebu přípravků na ochranu rostlin o více než desetinu. Loni jich spotřebovali necelých 10,5 milionu kilogramů, meziročně zhruba o 363 000 kilogramů méně a proti roku 2018 o 1,2 milionu méně. Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva zemědělství. Podle úřadu k poklesu přispělo šetrnější obhospodařování zemědělské půdy a celoevropský zákaz některých látek. Vláda tento týden projednala naplňování národního plánu bezpečného používání pesticidů ve zmíněném období. Ze 44 naplánovaných opatření bylo podle ministerstva 23 splněných, 17 částečně splněných a čtyři opatření splněna nebyla.
 
Podle posledních údajů ministerstva o spotřebě účinných látek v přípravcích na ochranu rostlin za rok 2022 jich nejvíce použili zemědělci ve Středočeském kraji, přes 580 000 kilogramů. Nejčastěji je aplikovali na obiloviny, olejniny a kukuřici. Zhruba o 45 000 kilogramů méně jich použili jihomoravští zemědělci, přičemž přes 200 000 kilogramů z celkových 538 061 použili na ošetření vinné révy.

Podle ministerstva klesla od roku 2018 o 22 procent spotřeba herbicidů a desikantů, tedy prostředků k předsušení rostlin a usnadnění mechanizované sklizně, a o více než 17 procent se snížila spotřeba fungicidů. Stoupla ale spotřeba chemických přípravků, které zemědělci více používají kvůli přemnožení hraboše polního. V roce 2023 úřad zaznamenal nárůst spotřeby prostředků na hubení hlodavců o 468 procent. Naopak spotřeba insekticidních mořidel, jejichž používání zakázala v roce 2018 Evropská komise, byla minimální, uvedlo ministerstvo.

"Jsem rád, že naši zemědělci stále více upřednostňují udržitelné hospodaření na zemědělské půdě a daří se jim dlouhodobě snižovat spotřebu přípravků na ochranu rostlin. Tento trend chceme podporovat i v příštích letech, je to důležité pro ochranu životního prostředí," uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Jan Kazda z Katedry ochrany rostlin České zemědělské univerzity v Praze už dříve ale upozornil, že omezování počtu povolených účinných látek v přípravcích na ochranu rostlin snižuje jejich účinnost proti škůdcům. Podle Miluše Dvoržákové z asociace CropLife, která se zabývá udržitelností při ochraně plodin, je unijní systém povolování pesticidů postavený na principu předběžné opatrnosti a patří k nejpřísnějším na světě. Účinné látky se navíc povolují na omezenou dobu.

Ministerstvo zemědělství podpořilo v letech 2018 až 2022 plnění národního plánu bezpečného používání pesticidů částkou 77,3 milionu korun. Na roky 2023 a 2024 předpokládá podporu ve výši 40,1 milionu korun. Opatření, která ministerstvo vyhodnotilo jako nesplněná, poupraví a případně převede do dalšího období.

Národní akční plán týkající se bezpečného používání pesticidů zahrnuje opatření, která musí dodržovat členské státy Evropské unie. Program má snížit nepříznivý vliv přípravků na ochranu rostlin, lidské zdraví a životní prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

7.6.2024 05:03
to je možné, ale kolik z toho, co tak se vyprodukuje na Českých polích se taky v Česku spotřebuje? I zemědělci vyváží svoje produkty, tedy to, že naši zemědělci šetří chemii neznamená, že také takoví "jídlo" konzumujeme.
Odpovědět
JS

Jiří S

7.6.2024 08:28
Tak tohle je taková falešná statistika řekl bych. Protože ono např. když se zrušil nurelle, kde dávka účinné látky je ve stovkách gramů a nyní se aplikují pyrethroidy v dávce účinné látky desítek gramů. Tedy desetinové množství účinné látky, tak to pak ve statistice vypadá, že se chemizace snížila, ale je tomu ve skutečnosti naopak. To je příklad hlavně insekticidů.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist