https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-ulozist-zprovozneni-hlubinneho-uloziste-je-mozne-v-horizontu-desitek-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa úložišť: Zprovoznění hlubinného úložiště je možné v horizontu desítek let

5.1.2022 12:48 | PRAHA (ČTK)
V červnu 2020 Rada SÚRAO schválila zúžení na čtyři místa, v prosinci téhož roku o tom rozhodla vláda. Hlubinné úložiště jaderného odpadu tak má v Česku vzniknout na jedné ze čtyř následujících lokalit - Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku, či Březový potok na Klatovsku.
V červnu 2020 Rada SÚRAO schválila zúžení na čtyři místa, v prosinci téhož roku o tom rozhodla vláda. Hlubinné úložiště jaderného odpadu tak má v Česku vzniknout na jedné ze čtyř následujících lokalit - Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku, či Březový potok na Klatovsku.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Zprovoznění hlubinného úložiště jaderného odpadu v České republice je z technického pohledu za určitých předpokladů možné v horizontu desítek let. ČTK to řekla mluvčí Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Martina Bílá. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR podle dřívějších informací vzniknout do roku 2065. Plán Evropské komise k dočasnému zařazení jádra a plynu mezi zelené investice počítá s tím, že do roku 2050 budou muset mít jaderné elektrárny pro svůj odpad hlubinná úložiště, která zatím neexistují.
 

"Česká republika disponuje dostatečně rozvinutým programem přípravy hlubinného úložiště včetně kompetentních institucí a odborníků, kteří tuto problematiku řeší. Zprovoznění velkých technologických celků v horizontech desítek let je z technického pohledu za určitých předpokladů možné," uvedla Bílá.

V červnu 2020 Rada SÚRAO schválila zúžení na čtyři místa, v prosinci téhož roku o tom rozhodla vláda. Hlubinné úložiště jaderného odpadu tak má v Česku vzniknout na jedné ze čtyř následujících lokalit - Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku, či Březový potok na Klatovsku. Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizuje Platforma proti hlubinnému úložišti, jež sdružuje 35 obcí a měst a 16 spolků.

Místo pro trvalé uložení vyhořelého jaderného paliva z českých atomových elektráren i dalšího radioaktivního odpadu se hledá od 90. let minulého století. Náklady na stavbu a provoz hlubinného úložiště mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v listopadu 2020 uvedl, že na přípravy hlubinného úložiště vynaložila SÚRAO již přes 1,8 miliardy korun.

Plán Evropské komise zatím Bílá nechtěla komentovat, jde podle ní o předběžný návrh. "Před finálním schválením není možné termíny komentovat," řekla mluvčí. Pro vysokoaktivní odpad a vyhořelé palivo představuje podle ní hlubinné geologické ukládání nejmodernější řešení široce uznávané odbornou komunitou po celém světě jako nejbezpečnější a nejudržitelnější možnost pro nakládání s vysokoaktivním odpadem a vyhořelým palivem, na rozdíl například od dlouhodobého skladování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

5.1.2022 20:15
Proč nemůže vyhořelé jaderné palivo zůstat v meziskladě u JE třeba 100 let a je třeba vynakládat obrovské částky za hlubinné úložiště?

Co když se za 50 let ukáže, že je velmi výhodné vyhořelé jaderné palivo přepracovat, využít jako velmi štědrý zdroj surovin?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2022 08:09 Reaguje na Jiří Svoboda
Taky mi to připadá poněkud mišuge, něco určovat s horizontem 30 let je samo o sobě nesmysl.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.1.2022 06:06
Je téměř jisté, že stačí úložiště, kde palivo zůstane 1000 let. Za tu dobu by mělo mít lidstvo takové možnosti, že vyřešit problém se zbytkovou radioaktivitou pro něj bude hračka.
Situace je podobná tomu, co se opakuje v historii neustále. Například na začátku průmyslové revoluce lidé neřešili popílek a škodliviny z uhlí, protože přednosti z uhlí vysoce převyšovaly škodlivý vliv emisí a tehdy nebyly prostředky jak emise řešit. Nic se netušilo o neutralizaci síry a lapačích popílku. Dnes jde z uhelných elektráren pára a vedlejším produktem je sádrokarton.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.1.2022 08:08 Reaguje na Richard Vacek
Z uhláků jde především CO2, které neodfiltrujete a ten je největší Zlobr naší planety.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist