https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spravci-plzenske-zelene-proveruji-stav-stareho-dubu-pred-muzeem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správci plzeňské zeleně prověřují stav starého dubu před muzeem

15.1.2024 12:11 | PLZEŇ (ČTK)
Západočeské muzeum v Plzni.
Západočeské muzeum v Plzni.
Foto | Vachovec1 / Wikimedia Commons
Správci plzeňské městské zeleně prověřují stav a stabilitu letitého dubu, který roste v centru města před Západočeským muzeem. Strom v Šafaříkových sadech je napadený dřevokaznou houbou a bylo nutné ho prověřit kvůli bezpečnosti lidí, okolních objektů i dřevin. Zástupci magistrátu a odborníci provedli několik druhů testů, přístrojových měření i fytopatologický průzkum kmene stromu. Výsledky ukážou, v jakém stavu strom je a zda není pro okolí nebezpečný, řekl ČTK náměstek primátora odpovědný za životní prostředí Aleš Tolar (STAN).
 

Tahové zkoušky ověřují stabilitu dubu a posuzují možnost jeho vývratu nebo zlomu v kmeni. Simulují silný vítr a prověřují, zda mu strom odolá. Skládají se z terénního šetření, tahové zkoušky, zátěžové analýzy a výpočtu odolnosti stromu.

"Výsledky měření budeme znát za pár dní. Ze získaných dat nám poté odborníci navrhnou vhodná opatření. Tento mohutný dub je velmi významnou a cennou dřevinou, doufám proto, že jej nadále budeme moci v sadech ponechat a vhodným zásahem případně prodloužit jeho životnost o několik dalších let," řekl minulý týden Tolar.

Zátěžové zkoušky jsou náročné, proto se podle Lucie Davídkové z městské organizace Správa veřejného statku města Plzně využívají jen u historicky, ekologicky či jinak výjimečných dřevin. "Dub letní sloupovitý právě takovou dřevinou je. Je totiž součástí významného vstupního předpolí budovy Západočeského muzea, je kosterní dřevinou historického parku v centru města, významným kompozičním prvkem a dominantou, cenným exemplářem svého druhu, ale zároveň i stromem se zvýšeným biotopovým potenciálem," vysvětlila Davídková.

Stavy stromů v městských parcích a sadech správci městské zeleně pravidelně kontrolují a sledují. "Stromy jsou živé organismy, které stárnou a v určitém stadiu svého vývoje se dostávají do fáze postupného odumírání, rozpadu, který vede k zániku. V parcích a sadech nemůžeme nechat dojít zánik stromu až do úplného konce, tedy do případného statického selhání. Proto stromy na veřejných plochách pečlivě sledujeme, kontrolujeme a navrhujeme různá pěstební opatření jako bezpečnostní, redukční a stabilizační řezy, vazby kosterních větví, ale i kácení," řekl Petr Kuták z oddělení péče o dřeviny. Správci zeleně podle něj často stojí před nelehkým úkolem rozhodnout, kdy a který strom již pokácet a nahradit novým.

Veřejnost často jakékoliv kácení dřevin přijímá s nelibostí. "Snažíme se proto vysvětlovat, že to bývá především z důvodu bezpečnosti návštěvníků parků a ochrany majetku. Místo pokácených stromů se zpravidla v blízkosti sází stromy nové," dodal Kuták.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist