https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stare-veci-mohou-v-brne-najit-novy-zivot-diky-projektu-retro-use
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Staré věci mohou v Brně najít nový život díky projektu Retro-Use

16.7.2018 00:15 | BRNO (ČTK)
Retro-Use se zabývá předměty vyrobenými před rokem 1989. / ilustrační foto
Retro-Use se zabývá předměty vyrobenými před rokem 1989. / ilustrační foto
Věci vyrobené před rokem 1989, pro které už majitel nemá využití, začal od soboty přijímat nový sběrný dvůr Retro-Use ve Francouzské ulici v Brně. Nahradil středisko ve Škrobárenské ulici, které čeká demolice. Díky projektu se věci dostávají třeba do muzeí a divadel, kde nacházejí nové využití.
 

Adresa Francouzská 36 ale také není definitivní. Areál mezi Francouzskou a Bratislavskou ulicí patří magistrátu a v budoucnu tam plánují vybudovat pět domů pro seniory a startovací bydlení.

"Do dvou let by se mělo začít stavět," řekl novinářům náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL). Zároveň uvedl, že v každém z domů budou i nebytové prostory. V jednom z nich bude sídlit například rodinné centrum, v jiném by mělo opět sídlit sběrné středisko.

Projekt Retro-Use vznikl v roce 2016 jako součást šíře pojatého projektu Re-Use. Ten provozuje v Brně více odběrných poboček, do kterých mohou lidé přinést různé nepotřebné věci ze své domácnosti. Předměty pak zaměstnanci třídí a zprostředkovávají lidem a organizacím, které pro ně najdou další využití. Snižuje se tak množství odpadu. Inspirace přišla ze zahraničí.

"Projekt Re-Use je pilotní. Dlouho se ladily právní detaily a ministerstvo životního prostředí je rádo, že Brno v tomhle smyslu udělalo krok, a teď nás dává za vzor jiným městům," uvedl náměstek primátora Martin Ander (SZ).

Retro-Use se zabývá předměty vyrobenými před rokem 1989. Zprostředkovává je přednostně muzeím. Projekt také pomáhá dovybavit vilu Stiassni nebo dodává rekvizity divadlům.

Zbylé věci, které nejsou odeslány organizacím, využije program Re-Nab, který podporuje sociálně potřebné například darováním nábytku, a program Druhý život, který rozprodává zbylé předměty za symbolickou cenu zájemcům. Výtěžek jde na veřejnou sbírku s názvem Květiny pro Brno.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist