https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/starosta-new-yorku-hleda-hlavniho-krysare-nabizi-v-prepoctu-300.000-kc-mesicne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Starosta New Yorku hledá hlavního krysaře, nabízí v přepočtu 300 000 korun měsíčně

3.12.2022 01:42 | NEW YORK (ČTK)
Starosta New Yorku Eric Adams vyhlásil výběrové řízení na funkci ředitele pro boj s hlodavci. Má snížit populaci potkanů, jichž je v devítimilionovém New Yorku podle odhadů dvakrát víc než obyvatel. Dostat za to může až 170 000 dolarů ročně (měsíčně asi 330 000 korun), informují o tom americká média.
 

"Máte na to udělat nemožné? Vehementně zakročit proti škůdci? Máte zkušenosti v městském plánovaní a vedení projektů? A především nadšení, odhodlání a instinkt zabijáka potřebný pro boj se skutečným nepřítelem - neúnavnou newyorskou potkaní populací? Pokud ano, vaše práce snů na vás čeká." stojí v inzerátu kanceláře starosty pro pozici, která vyžaduje nasazení "24 hodin denně a sedm dní v týdnu".

Populace potkanů je v New Yorku dlouhotrvajícím problémem. Jejich soužití s lidmi označil v roce 2011 magazín New York za "symbol města". List New York Post však nyní napsal, že počet stížností obyvatel na potkany v posledních osmi měsících vzrostl o 70 procent oproti stejnému období před dvěma lety. Radnice proto také v listopadu schválila novou vyhlášku, která zakazuje lidem vynášet odpadky na ulici před osmou hodinou večer. "Už jsem řekl jasně, že nesnáším potkany. A potkani jsou to, co budeme vraždit. Zakročíme proti našemu problému s hlodavci," řekl starosta Adams při podpisu vyhlášky.

Nová pozice vedoucího krysaře bude obnášet cestování po všech pěti newyorských obvodech, komunikaci s různými městskými úřady, vedení týmu i přípravu strategie. Uchazeč musí mít také vysokoškolský titul.

Radnice uvádí, že hlodavci způsobují značné škody, například poškozují elektrické vedení nebo šíří nemoci.

Fenomén krys v New Yorku se promítá i do kultury; v roce 2021 zvítězil v soutěži britského přírodovědného muzea v kategorii "divoká zvěř ve městě" fotograf Charlie James se snímkem potkaní skupinky v Manhattanu. Loni se hrdinou sociálních sítí stala volavka požírající krysu v newyorském Central parku a už v roce 2005 vyšla kniha Roberta Sulivama s názvem "Krysy: rok s nejméně oblíbenými obyvateli New Yorku".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist