https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-hrady-a-zamky-ozdobi-kvetinova-aranzma-z-dob-renesance
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní hrady a zámky ozdobí květinová aranžmá z dob renesance

24.3.2017 09:00 (ČTK)
Ke květinám typickým pro toto období, tedy liliím, růžím, kosatcům, karafiátům a kopretinám, se vedle například hrachorů, chrp, fialek, slunečnic, ostrožek a orlíčků přidávají od druhé poloviny 16. století tulipány, hyacinty a další cibuloviny, které se do Evropy dostávaly z Blízkého východu.  / ilustrační foto
Ke květinám typickým pro toto období, tedy liliím, růžím, kosatcům, karafiátům a kopretinám, se vedle například hrachorů, chrp, fialek, slunečnic, ostrožek a orlíčků přidávají od druhé poloviny 16. století tulipány, hyacinty a další cibuloviny, které se do Evropy dostávaly z Blízkého východu. / ilustrační foto
Státní hrady a zámky letos připomínají renesanci a šlechtické rody spjaté s tehdejší dobou. K tématu připravují kulturní akce, koncerty, módní přehlídky, komentované prohlídky, divadlo i výstavy. Jednou z nich bude cyklus Květiny renesance, neboť květinové výzdoby byly v renesanci módní záležitostí a květiny nacházely uplatnění v palácích i měšťanských domech. ČTK to včera sdělil mluvčí NPÚ Jan Cieslar.
 

Květinové výstavy na české a moravské hrady a zámky přinesly výstavy již v uplynulých pěti letech. Autor výstav florista Slávek Rabušic se letos drží tématu NPÚ Rok renesanční šlechty. Jeho vyvrcholením má být na konci června otevření nové prohlídkové trasy na zámku Bučovicích Moravský aristokrat v labyrintu světa.

Bučovice budou jedním z prvních míst, kde se květinové výstavy uskuteční, budou tam od 1. do 9. dubna. O týden později začne výstava s názvem Amarylis ve společnosti květin renesance na zámku v Třeboni. V květnu budou květinové výstavy na hradě Veveří a na zámku Kratochvíle, v červnu květiny ozdobí zámek v Telči a hrad v Jindřichově Hradci, o prázdninách třeba hrad Rožmberk, zámek v Náměšti nad Oslavou a hrad Pernštejn.

Tvůrčím principem renesance bylo hledání krásy a harmonie a oživení antického dědictví. Po období středověku se staly květiny módou a člověk k nim zaujal zcela nový postoj, uvádí NPÚ. Květiny se staly běžnou součástí života a nového pohledu na svět. Jak je vidět z děl renesančních mistrů jako byli Rafael, Botticelli či Michelangelo, květiny se upravovaly do vysokých kytic a v různých nádobách rozestavovaly na zem, okenní římsy a nástěnné police.

Ke květinám typickým pro toto období, tedy liliím, růžím, kosatcům, karafiátům a kopretinám, se vedle například hrachorů, chrp, fialek, slunečnic, ostrožek a orlíčků přidávají od druhé poloviny 16. století tulipány, hyacinty a další cibuloviny, které se do Evropy dostávaly z Blízkého východu. Jako zeleň se používaly vavřín a myrta, do věnců a girland i větvičky s plody.

Koncem 16. století se začínají květiny uplatňovat jako přízdoby šatů a účesů. Spolu s ovocnými mísami nacházejí své místo při výzdobě slavnostních tabulí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist