https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavbu-hlubinneho-uloziste-je-treba-vysvetlit-i-kompenzovat-mini-pavel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavbu hlubinného úložiště je třeba vysvětlit i kompenzovat, míní Pavel

19.7.2023 18:58 | ČESKÝ KRUMLOV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | palinchak / Depositphotos
Stavbu úložiště radioaktivního odpadu je potřeba lidem vysvětlit, ale také kompenzovat. Zatím se tak nestalo, řekl prezident Petr Pavel po dvoudenní návštěvě jižních Čech. Lokalita Janoch u jihočeského Temelína je jedním ze čtyř zvažovaných míst pro úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Kraj podle Pavla zároveň potřebuje větší decentralizaci státní správy. V cestách do regionů bude pokračovat, jako další chce navštívit Jihomoravský kraj.
 

Obce v okolí lokality Janoch s umístěním hlubinného úložiště nesouhlasí. "Nikomu by se nelíbilo, kdyby poblíž našeho bydliště vedla vysokorychlostní trať, silniční obchvat nebo tam bylo vybudováno zařízení obecně prospěšné, ale potenciálně nebezpečné," řekl prezident. Česko je podle něj tak hustě osídlené, že podobná stavba bude vždycky někomu vadit.

"Musíme se na to dívat z pohledu obecného zájmu. A musíme být také schopní lidem vysvětlit, do jaké míry je to potenciálně nebezpečné a jaká opatření jsme přijali, aby to nebezpečné nebylo. A také musíme lidem nabídnou odpovídající kompenzace za případné problémy, které budou s úložištěm spojené," uvedl Pavel. Trpělivá vysvětlující kampaň se podle něj zatím neuskutečnila ani v jedné ze zamýšlených lokalit.

Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) chce kvůli stavbě úložiště prověřovat čtyři území, a to Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Mají v něm být půl kilometru pod zemí trvale uložené tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren.

Podobně jako jiné kraje potřebují podle Pavla také jižních Čechy větší decentralizaci státní správy na místa, kde lidé nejlépe vědí, jaké problémy mají a znají jejich řešení. "Ne vždycky se jim dostává podpory na úrovni státní správy, protože ta má často fungovat podle šablony, které ne vždy funguje na regiony s jejich specifiky," podotkl Pavel.

Jihočeský kraj podle něj trápí velký odliv lidí a také málo příležitostí k obživě. "Tou nejrealističtější je turistika a služby. To je ale většinou sezonní, takže přináší celou řadu problémů. Obce se přes léto nafukují třikrát až desetkrát, přes zimu se zase vylidňují," dodal Pavel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

20.7.2023 09:09
Panu prezidentovi by se předně mělo vysvětlit, že s hlubinným úložištěm je klidně možné 50-100 let počkat, a pak se uvidí, zda je vůbec potřeba.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.7.2023 15:17 Reaguje na Jiří Svoboda
to je taky možnost, ale kdo to vysvětlí?
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.7.2023 20:32 Reaguje na Jiří Svoboda
Technicky sice ano, EU ale požaduje, aby bylo nakládání s vyhořelým palivem vyřešeno podstatně dříve.
Odpovědět
ig

21.7.2023 11:14 Reaguje na Emil Novák
Já bych ho vyřešil stavbou haly někde u dálnice.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist