https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strazci-prirody-z-parku-ceske-svycarsko-nachazi-i-nyni-v-lese-stopy-po-taboreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strážci přírody z parku České Švýcarsko nachází i nyní v lese stopy po táboření

1.8.2022 14:28 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Strážci přírody z Národního parku České Švýcarsko nacházejí stopy po táboření a nedopalky cigaret denně. ČTK to řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov. V souvislosti s rozsáhlým požárem v okolí Hřenska přitom platí na území celého Ústeckého kraje zákaz v lesích kouřit či rozdělávat oheň, do vybraných lokalit je zakázán vstup. Za porušení zákazu hrozí pokuta ve správním řízení až 100 000 korun. Policisté odhalili cyklistu, který se pokusil do oblasti vjet.
 

K Pravčické bráně se chtěli o víkendu dostat tři turisti. Policie věc ukončila domluvou a předala ji stráži přírody. Ta případ postoupila k projednání ve správním řízení na děčínský magistrát. "Nebudeme už k lidem, kteří nerespektují zákaz, projevovat nějakou toleranci. Ti lidé šli požářištěm, mohli se ocitnout v nebezpečí života a zdraví," řekl ČTK mluvčí krajské policie Daniel Vítek. V neděli odpoledne se ve směru na Meznou snažil projet jeden cyklista. Tam je přitom zakázán vstup, obyvatelé obce jsou evakuováni.

Požár zasáhl les na ploše zhruba 1060 hektarů, tedy 10,6 kilometru čtverečních. Strážci přírody mají na starosti celkem 80 kilometrů čtverečních národního parku a dalších 250 kilometrů čtverečních Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce. Uhlídat takovou oblast v několika lidech je téměř nemožné. "Bohužel za tu dobu, co hasiči bojují s požárem, naši strážci denně nacházejí stopy po táboření nebo nedopalky, které jsou čerstvé a odhozené do lesního porostu. Je naprosto neuvěřitelné, že se toto děje za takto vypjaté situace," uvedl Salov.

U Vlčího jezera v CHKO Labské pískovce pokutovali strážci ve středu 27. července dvojici, která rozdělala oheň a šla spát. V neděli padla pokuta u rybníčků u Libouchce za rozdělání ohně v lese. Strážci se přitom podle Salova setkávají s velkou míry arogance od veřejnosti. Nedohašený oheň mezi Krásnou Lípou a Doubicí v Českém Švýcarsku hlásili strážcům přírody lidé také v neděli. Strážcům pomáhají dobrovolníci, kteří prochází lesy. "Rádi bychom, kdyby si lidé uvědomili, že za těchto okolností musí být oheň úplné tabu," dodal Salov.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

1.8.2022 14:53
Asi někteří místní diskutéři si chtěli opéci buřta....

No, ale každopádně je super, že se les začíná pomalu zelenat:
https://www.facebook.com/NPCeskeSvycarsko/posts/10160024775010140
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.8.2022 17:20 Reaguje na Petr Eliáš
Já bych to spíše otypoval na pokus o řízené vypálení, což se nezřídilo.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.8.2022 17:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Na 99% jsou to určitě akce místní antiekologistické grupy. ;)
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.8.2022 16:22
Tak jo.Včera mi shořel les a dnes už se zelená.A o smolíčkoví pacholíčkovi tu mám taky rád.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

1.8.2022 18:18 Reaguje na karel krasensky
Moje drahá polovička mi kdysi vykládala, jak dostali za úkol v Nošovicích na hjůndajce natírat trávník na zeleno páč měl přijet nějaký korejský pantáta a tráva nebyla dost zelená...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.8.2022 09:41
Magoři jsou zastoupeni v každé skupině obyvatel a nedochází jim skutky,
které konají. Jen kolik tu je "ekologů" opěvujících zmar lesů, zvěře,
hmyzu a majetku lidí požárem. Oni v něm vidí krajinotvorný prvek, který
bude novým začátkem. Divím se, že nebránili hašení tomu podle nich prospěšnému ohni a nebyli takoví magoři dokonce strůjci požáru?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist