https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/straznik-v-brne-odchoval-samicku-divocaka-dostala-jmeno-korina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strážník v Brně odchoval samičku divočáka, dostala jméno Korina

27.9.2020 14:45 | BRNO (ČTK)
S chovem a krmením opuštěných mláďat má strážník bohaté zkušenosti už z minulosti. Například v roce 2008 si mezi zaměstnanci městské policie vysloužil přezdívku Veverčí táta.
S chovem a krmením opuštěných mláďat má strážník bohaté zkušenosti už z minulosti. Například v roce 2008 si mezi zaměstnanci městské policie vysloužil přezdívku Veverčí táta.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnskému strážníkovi Pavlu Antonínovi se podařilo odchovat malou samičku divočáka, kterou samotnou našel při službě. Selátko ještě s pupeční šňůrou objevil v době nouzového stavu, který byl na jaře vyhlášen kvůli pandemii koronaviru, proto ho pojmenoval Korina. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí strážníků Markéta Skřivánková.
 

Antonín pracuje v odchytové službě. Selátko našel u Brněnské přehrady, kde pobíhalo ještě s pupeční šňůrou a evidentně se ztratilo matce. "Mládě mě hned začalo následovat, očividně hledalo ochranu. Možná ho od maminky oddělila překážka v cestě, například obrubník, spadlý kmen nebo pařez," uvedl Antonín.

Strážník nejprve prošel okolí, aby se ujistil, že mládě je opravdu samo a bachyně není nikde v dosahu. Následně ani ne kilogramové mládě naložil do odchytového vozu a převezl do útulku, kde mu spolu s kolegy zajistil pravidelný pitný režim a ošetřil pupeční šňůru. Korinu si pak vzal domů, kde ji krmil náhražkou mateřského mléka. "Do kojenecké láhve se namíchá neslazené kondenzované mléko napůl s heřmánkovým čajem. Je dobré přidávat i rozpuštěný hroznový cukr, aby mělo sele dostatek energie," uvedl Antonín.

Po čtvrt roce převezl šestikilové prasátko na kontrolu k veterináři. Ten potvrdil, že je zvíře ve vynikající kondici, a strážník ho tedy mohl umístit do obory nedaleko Brna. Tam má zajištěnou péči a chodí se na něj dívat rodiny s dětmi. "Když na Korinu zavolám, hned se se mnou běží přivítat," uvedl Antonín.

S chovem a krmením opuštěných mláďat má bohaté zkušenosti už z minulosti. Například v roce 2008 si mezi zaměstnanci městské policie vysloužil přezdívku Veverčí táta, když opečovával dvě malé veverky. Dokrmování potřebovaly po dvou hodinách a strážník jim musel masírovat břicha. Suploval tím péči matky, která malým veverkám břicha olizuje, aby stimulovala trávení. Podobně odchoval i tři kuny.

U Městské policie Brno pracuje Pavel Antonín od roku 1994, z toho 17 let je jeho působištěm odchytová služba. Odchytával například i exotické pavouky, hady nebo jezevce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

28.9.2020 07:47
Bezva , palec nahoru.
Přesto si dovolím rýpnout
Prase divoké je zvěř. Pokud ho odchytil v honitbě , měl by mít dle zákona povolení od uživatele honitby. Pokud ne , měl volat záchrannou stanici. Dále mu asi chybělo povolení k chovu zvěře a k opětovnému vypuštění do obory ( tam je osud prasátka dále jasný). Navíc se pochlubil s odchovem zvláště chráněné veverky , tam je těch dotčených paragrafů více.
Neuvádím to proto , že neznalost zákona neomlouvá a navíc je jedinec školenou úřední osobou. Spíše chci poukázat na absurditu některých paragrafů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.9.2020 11:58 Reaguje na Petr Pekařík
Pokud naši legislativu na ochranu přírody tvoří pouze politici, není se čemu divit, že přírda dostává na prdel.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

28.9.2020 17:01 Reaguje na Petr Pekařík
dyť tady autor píše , že strážník pracuje v odchytové službě a tak asi ví co se může a ne. ty jsi mi taky honitba " právě u "lidových " myslivců je nejvíce těch co zákon překračují už třeba tím, že střílejí dravce bez rozdílu, zastřelí psa či kočku hned za barákem a následně odtáhnou až do povolené vzdálenosti a i jinak pytlačí.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

28.9.2020 17:04
autor by si měl u takového článku, kdy píše o divoké zvěři i osvojit odborné myslivecké výrazy a nepsat o samičce ale aspoň mohl použít - prasnička, bachyňka...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

28.9.2020 17:51 Reaguje na radim buffalo tobias
Ale vždyť samička divočáka a prasnička / bachyňka je jedno a to samé. A mezi čtenáři ekolistu zdaleka nejsou jen myslivci.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

28.9.2020 18:12
Mně se líbí ta fotka se šťastnými slepičkami a pruhovanou bachyňkou pomáhající kypřit květinový záhon. Tak malá prasnička a už tak pracovitá. A ten hezký obleček co má na sobě – není to dres nějakého fotbalového klubu?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist