https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-poskytne-sdruzeni-205-hektaru-u-milovic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj poskytne sdružení 205 hektarů u Milovic

3.9.2019 00:20 | PRAHA (ČTK)
Středočeský kraj poskytne společnosti Česká krajina na deset let 205 hektarů v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku. / Ilustrační foto
Středočeský kraj poskytne společnosti Česká krajina na deset let 205 hektarů v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Středočeský kraj poskytne společnosti Česká krajina na deset let 205 hektarů v bývalém vojenském prostoru mezi Milovicemi na Nymbursku a Benátkami nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Rezervace pro velké kopytníky má celkovou rozlohu 240 hektarů, ochranáři žádali o další pozemky, aby nemuseli omezit počet zvířat. Kraj ale zpřísní podmínky výpůjčky a nedá organizaci další dotace, řekla včera novinářům hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
 

Podle ředitele České krajiny Dalibora Dostála je poskytnutí pozemků prvním důležitým krokem k tomu, aby se stavy zvířat nemusely snižovat. Vyhráno podle něj zatím není, protože sdružení musí v krátkém období vyjednat dotace a stanoviska pro rozšíření projektu. "Chtěl bych vedení Středočeského kraje za dnešní rozhodnutí poděkovat. Jsme velmi rádi, že krajští radní vyslyšeli naši prosbu," uvedl včera Dostál.

Ochranáři počátkem srpna oznámili, že kvůli odkladu plánovaného rozšíření rezervace budou muset utratit nebo přestěhovat desítky zvířat. Podle Dostála se toto riziko nyní výrazně snížilo. Poukázal ale na to, že organizace je stále v časové tísni. "Musíme v rámci jednotek měsíců udělat to, co jsme u první etapy projektu zvládli za rok a půl. Bude záležet na konkrétních úřadech a konkrétních úřednících, jestli to půjde rychle, nebo jestli se ten proces někde zasekne," uvedl Dostál.

Na pozemcích jsou stáda divokých koní, praturů a zubrů. Hejtmanka předchozí jednání České krajiny označila za vydírání a její představitele vyzvala k omluvě. Dostál k tomu včera řekl, že by se zástupci kraje o věci ještě rád jednal.

"Rada zpřísnila podmínky a přeje si mít pravidelný přehled o tom, co se na pozemku děje a jakým způsobem se plní původní cíl. Původním záměrem nebyl chov koní, ale obnova původních rostlin a živočichů," řekla Pokorná Jermanová.

Před uzavřením smlouvy musí podle kraje žadatel doložit plán udržitelnosti projektu, který podstoupí každých šest měsíců kontrolu. Takovou strategii chovu včetně regulace kraj žádal už v květnu, kdy půjčení pozemků rada kraje neschválila. Mezi podmínkami je například zákaz stavebních úprav kromě stavby plotů bez povolení kraje.

Podle České krajiny je rozšíření rezervace schválené od roku 2016, krajští úředníci ale nestihli připravit příslušné smlouvy. Kraj pochybení odmítá, podle něj dosud neschválil pro Českou krajinu žádnou výpůjčku, která je navíc nenároková. Hejtmanka připomněla, že v posledních čtyřech letech kraj poskytl České krajině dotace 6,7 milionu korun. Žádné další dotace od kraje už Česká krajina podle Pokorné Jermanové nedostane.

Rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice vznikla v roce 2015 na dvou pastvinách u Milovic a Benátek nad Jizerou. Se dvěma stády divokých koní ji obývají zubři a zpětně šlechtění pratuři. Podle ochranářů je to první místo na světě, kde spolu žijí všechny tři druhy původních velkých evropských kopytníků.

Ochranáři od počátku spolupracují se Středočeským krajem. Ten před vznikem rezervace v roce 2015 slíbil, že poskytne své pozemky v bývalém vojenském prostoru Milovice. V té době je blokovala nájemní smlouva se společností Mladá RP, situace se ale vyřešila a pozemky jsou volné.

Krajští radní včera projednali aktualizovanou žádost České krajiny o výpůjčku pozemků z roku 2016. Výpůjčka nebyla nikdy v minulosti ukotvena dlouhodobým smluvním závazkem. V minulosti kraj poskytl žadateli pouze krátkodobou výpůjčku 75 hektarů na dobu od 1. prosince 2017 do 27. února 2018 a tu posléze neprodloužil o dalších šest měsíců kvůli soudním sporům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Vanda Králová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

3.9.2019 00:46
Podle mě je to nezodpovědné - a to ze strany Dostála a spol.

Pokud něco chovám (nebo pěstuji, to je jedno, prostě když se starám o cokoliv, co žije a co se rozmnožuje), musím mít zajištěny podmínky, a musím mít zajisštěná řešení pro všechny myslitelné scénáře. Pokud celý jejich projekt stojí na dotacích, slibech a libovůli lidí (a politiků), tak nikdy neměli "nic živého pořizovat".
Trochu mi to připomíná situaci, kdy jsem byl malý a koupil si bez dovolení rodičů činčilu - s tím, že to hlavní je ji mít, zbytek se bude řešit za pochodu, a že se snese i kázání doma. Klec se koupí, krmení se koupí, povolení získá, nejdůležitější je, že savec je doma. :D
Milovičtí víceméně dělají totéž, dle mého skromného názoru.

Jaké jsou plány do budoucna, až se zvířata opět rozmnoží do hraničního, "snesitelného" počtu? To tam fakt chtějí potom pustit medvěda, jako přirozenou regulaci, jak jsem to jendou absurdně nadhazoval? XD Jaké jsou plány, pokud bude kraj chtít pozemky zpět, z jakéhokoliv důvodu?
Tentokrát to bylo "víte, pokud nám nedáte co chceme, budeme muset vraždit koníčky - to přeci nejde... a jaký by to mělo dopad v očích veřejnosti, že nám zlí radní nedali jinou možnost" - to jako fakt mysleli vážně?

Zacituji:
" "Šlo by o největší zbytečný masakr vzácných zvířat v Česku od doby, kdy byly v roce 1975 v zoologické zahradě ve Dvoře Králové vystříleny více než čtyři desítky žiraf přivezených Josefem Vágnerem z Afriky," řekl již dříve Dostál." - to neměli připravený plán, pro případnou potřebu ta zvířata odstěhovat? Přeci důvodů mohlo být více, ne jen "zlí radní".
Je to prostě nezodpovědné. Služba přírodě jistě velká, ale nezodpovědnost taky. Stále to jsou pozemky kraje a on je kdykoliv může chtít zpět.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.9.2019 07:34 Reaguje na Anyr
Nedovedu si představit, že by projekt tohoto rozsahu probíhal v potížistickém Česku bez problémů. Zaplaťpánbu, že to funguje "aspoň" takto, tzn. dle mého skvěle. Už teď by měl ale p. Dostál uvažovat o managementu chovu, nejen volnému množení. Navázal bych kontakt s podobnými projekty a měnil genetický materiál, tzn. např. tři kusy odvezl, dva s čerstvou krví dovezl. Na transport tak padnou značné výdaje, ale co je dneska zadarmo...
Odpovědět
Anyr

Anyr

3.9.2019 16:24 Reaguje na Karel Zvářal
Souhlasím.
Véte, já asi příliš psal o negativech. Jasně že jejich projekt považuji za super, opravdu toho dokázali mnoho, zvláště tím, co prokázali mnoha druhům rostlin a živočichů.
Ovšem opravdu mě až naštvalo, že jejich jediné řešení, jak jsem pochopil, bylo "vyhrožování vražděním divokých koní". Stále trvám na tom, že každý chovatel musí mít, jak jste napsal, zvládnutý, propracovaný management chovu. Protože i když jsou ochranářskou organizací, tak prakticky to jsou zejména chovatelé velkých zvířat, za která mají zodpovědnost. A tady naprosto selhali a zachránila je jen dobrá vůle vlastníků pozemků. To je za mě ale opravdu nezodpovědné.
Myslel jsem i na Vámi zmíněnou problematiku příbuzenské plemenitby a z ní plynoucí genetické zatížení, ale to je asi na jiný článek a diskuzi.

Opravdu bych na ekolistu uvítal článek - a tímto o něj redakci prosím - ohledně budoucnosti tohoto projektu v Milovicích. Jaký je konečný cíl? Co s přebytečnými zubry, koňmi a pratury v budoucnu? Jaká je jejich vize? Jaký mají management? Jaké plány pro krizové situace jako je nedostatek prostoru, peněz, potřeba rychlého převozu zvířat z Milovic,...? Vážně moc mě to zajímá.
Skutečně tomuto projektu fandím, ale dost mě mrzí (a štve), že to nemají - podle všeho - dobře zajištěné a promyšlené (snad až na dotace - myšleno ironicky).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist