https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stromu-kolem-silnic-ubyva.tri-pokacene-stromy-podel-cest-nahradi-jen-dve-nove-sazenice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromů kolem silnic ubývá. Tři pokácené stromy podél cest nahradí jen dvě nové sazenice

23.11.2020 11:37 | BRNO (ČTK)
Napříč republikou nahradilo 19 214 pokácených stromů u silnic 12 085 sazenic, z nichž jen 37 procent silničáři vysázeli na místě kácení.
Napříč republikou nahradilo 19 214 pokácených stromů u silnic 12 085 sazenic, z nichž jen 37 procent silničáři vysázeli na místě kácení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Stromů kolem silnic v Jihomoravském kraji podle neziskové organizace Arnika ubylo, silničáři jich pokáceli téměř 900 a vysadili zhruba 550. Obdobná situace je i ve většině ostatních krajů, uvedl mluvčí Arniky Jiří Kaňa. Organizace statistiky stromů u silnic zpracovává dlouhodobě.
 

Tři vykácené stromy podél cest v Jihomoravském kraji loni nahradily podle organizace dvě sazenice. "Stromy z české krajiny mizí, a není proto divu, že lidem kácení stále více vadí. Stromy nám pomáhají chladit vzduch a zadržovat vodu, což v době s extrémními výkyvy počasí potřebujeme jako sůl," uvedla Marcela Klemensová z Arniky.

Správa silnic v Jihomoravském kraji loni podle organizace loni pokácela 898 a vysadila 557 stromů, a to ne vždy na stejném místě. Napříč republikou je situace obdobná - 19 214 pokácených stromů kolem silnic nahradilo 12 085 sazenic, z nichž 37 procent silničáři vysázeli na místě kácení.

Sázení stromů kolem silnic loni převažovala nad kácením podle organizace jen v Libereckém, Středočeském a Ústeckém kraji. Jihomoravský kraj má poměr 1:1,6. Nejhůře je na tom podle organizace Zlínský kraj, kde silničáři loni vysázeli 136 stromů, ale pokáceli jich 967, tedy při poměru 1:7,1.

Oficiální statistiky o kácení a výsadbě alejí podél silnic na celostátní úrovni nejsou. Přehledy proto od roku 2003 Arnika zpracovává dotazováním u jednotlivých krajských správ údržby silnic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

23.11.2020 20:10
Teď jezdím přes Žatecko a jak tam mají přioráno k silnici je mazec. Jen díky stromům neorají i silnici, někde je zoráno přes třetinu škarpy.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

24.11.2020 21:09 Reaguje na Jirka Černý
To že se přiorává co nejblíže stromům je kvůli myším. Když by jste chtěl použít jed tak jste zrůda. A tohle je způsob jak myším trochu přitopit. Škarpy a okolí elektrických sloupů jsou plné myších děr.
Odpovědět

Jan Škrdla

23.11.2020 21:31
Kromě počtu vysazených stromků by stálo za to uvádět počet těch, které přežijí aspoň první 3 roky.
Samozřejmě i ty vysazené počty jsou nedostačující. Bylo by dobré, kdyby čerstvé vedení JMK dostálo tomu co říkalo před volbami, a začalo v tomto směru jednat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist