https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/student-designu-navrhl-bukove-zidle-spoje-slepil-lepidlem-z-ryze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Student designu navrhl bukové židle. Spoje slepil lepidlem z rýže Video

7.11.2018 12:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Designér Filip Krampla představil na letošním Designbloku kolekci minimalistického nábytku a doplňků s názvem Sokui. Na lepení spojů místo průmyslově vyráběných lepidel používá lepidlo vyrobené z rýže. Navazuje tak na tradiční japonskou techniku výroby nábytku.
 

První produkty tvoří dva typy židlí a stolů z bukového dřeva vycházejících z minimalismu. Výrazné detaily spojů naznačují místa, kde bylo rýžové lepidlo použito. Série zrcadel je v reakci na původ techniky inspirována tvary japonských vějířů.

„Bylo těžké vytvořit něco, co v Čechách nikdo nedělá a ani neumí. Málo se ví o tom, že většina nábytku, který doma máme, je lepený průmyslovými lepidly vyráběnými hlavně z ropy. A to je velmi problematické,“ říká mladý designér.

Kolekce Filipa Kramply navazuje na jeho bakalářskou práci, kde začal experimentovat s přírodními způsoby lepení dřeva — ekologickou alternativou průmyslových a často nebezpečných lepidel. Pevnost rýžového lepidla testoval na Fakultě strojního inženýrství na univerzitě v Ústí nad Labem. Jeho bakalářská práce sklidila velký úspěch a byla oceněna děkanem jako Nejlepší bakalářská práce Katedry designu na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

7.11.2018 20:11
Nábytek z masivního dřeva ja bezesporu nejlepší ekologické řešení. Takové židle jsou ale výborné jen potud, dokud se na nich nesedí a nerozklíží se. Pak se odnesou do sběrného dvora a odtud odvezou do spalovny. Kvalitní lepení dřeva je zcela klíčové pro dlouhodobou životnost dřevěného nábytku a nahrazovat sofistikovaná lepidla rýžovým pudingem je ekonomický i ekologický nesmysl.

Kolik kvalitního lepidla se na takovou židli spotřebuje a kolik práce i dřeva se vyhodí, když není židle kvalitně slepena? Přitom ta židle vypadá moc hezky!
Odpovědět
JR

Jana Russkova

28.4.2019 21:45 Reaguje na Jiří Svoboda
Nábytek z masivu je jedna možnost, ale jsou taky i jiné. Do některých domácností se takový nábytek nehodí, pokud je to jediný kus. My máme doma podobné židle jako je tato http://www.primazidle.cz/Jidelni-zidle-101/Jidelni-zidle-K104-bezova-bila-latka kostra z oceli a látkový potah. Teoreticky, až doslouží tak se odveze do sběrny a hotovo. Viděla jsem i nějaké plastové židle, které vypadají poměrně pěkně. Dalo by se říct, že jsou některé z recyklovaných materiálů a případně, že se dají dále zrecyklovat.
Odpovědět
LB

Lukas B.

8.11.2018 07:48
mimochodem, zrovna v lepidlech se dokážeme snadno obejít bez ropy. tedy pro dřevo a do interiéru. můžeme začít třeba tradičně kopyty a tvarohem - tedy nejsou-li naši domácí červotoči vegani
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

16.5.2023 21:09
To je skvělý nápad :-) . My jsme taky ekologičtí, protože jsme si nové židle nakonec nekoupili. Chtěla jsem je, ale nedokázali jsme si žádné pěkné a halvně kvalitní vybrat, tak je manžel jen vyztužil, já jsem objednala nové elastické potahy na židle z https://www.tentino.cz/ubrusy-potahy/ a máme taky "nové" židle :-) .
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist