https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studentka-liberecke-univerzity-chce-strechy-tovarnich-hal-premenit-ve-farmy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studentka liberecké univerzity chce střechy továrních hal přeměnit ve farmy

10.12.2023 01:27 | LIBEREC (ČTK)
Vítězný projekt hydroponických farem na střechách výrobních a skladovacích hal, které zabírají kvalitní půdu, by podle autorky Nalezené mohl ochladit a ozelenit město. Na střeše jedné haly by bylo možné hydroponicky vypěstovat až 400 000 rostlin měsíčně. Navíc by zelenina nemusela absolvovat dalekou cestu, než skončí například ve školních nebo závodních jídelnách.
Vítězný projekt hydroponických farem na střechách výrobních a skladovacích hal, které zabírají kvalitní půdu, by podle autorky Nalezené mohl ochladit a ozelenit město. Na střeše jedné haly by bylo možné hydroponicky vypěstovat až 400 000 rostlin měsíčně. Navíc by zelenina nemusela absolvovat dalekou cestu, než skončí například ve školních nebo závodních jídelnách.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
K hydroponickému pěstování zeleniny a bylinek navrhuje studentka Tereza Nalezená z Technické univerzity v Liberci využít sluncem rozpálené střechy výrobních hal a skladů. Nápad studentky umění a architektury zvítězil v devátém ročníku soutěže Start-up TUL 2023 v konkurenci dalších 24 projektů. Letošní ročník se nesl v duchu udržitelnosti a společenské odpovědnosti, řekl ČTK mluvčí univerzity Adam Pluhař.
 

"Každý z pěti finálových projektů se alespoň částečně věnuje zlepšování či zkrášlování světa," doplnil koordinátor soutěže Ondřej Moš. Zájem o soutěž je podle něj velký, 25 přihlášených projektů je maximum, které soutěž dovoluje. "Potenciál uplatnitelnosti soutěžních nápadů se každý rok zvyšuje. Z každého finalisty samozřejmě nebude 'startupista'. Vychází nám ale, že z výherců naší soutěže se více než polovina studentů skutečně stane podnikateli," dodal. Studenti se v soutěži učí připravit kvalitní business plán, a do cíle je vedou mentoři z univerzity i z řad podnikatelů a manažerů.

Vítězný projekt hydroponických farem na střechách výrobních a skladovacích hal, které zabírají kvalitní půdu, by podle autorky Nalezené mohl ochladit a ozelenit město. "Haly vytvářejí tepelné ostrovy a tím, že se ohřívají, ovlivňují klima měst. To je neudržitelné. Na střeše jedné haly jsme schopni hydroponicky vypěstovat až 400 000 rostlin měsíčně," řekla Nalezená. Navíc by podle ní zelenina nemusela absolvovat dalekou cestu, než skončí například ve školních nebo závodních jídelnách.

Hydroponické stojany jsou podle Nalezené lehké a na zimu se dají demontovat. Pilotní pěstování by ráda vyzkoušela v univerzitním kampusu nebo na střešních terasách harcovských kolejí. Postupně chce do projektu zapojovat firmy a vytvářet síť farem. "Snem je do budoucna vybudování skleníku, který využívá odpadní teplo z haly a funguje celoročně," dodala Nalezená. Na start svého záměru získala 50.000 korun od Škody Auto, Nadace Jablotron a Nadace Preciosa a také kompletní reklamního video na klíč od Tosu.cz.

Porota v devátém ročníku ocenila také nápad Sáry Šindelářové, která chce půjčováním mobiliáře a her zabydlet veřejný prostor, nebo projekt Level-up Jaroslava Máchala zaměřený na rozvoj e-sportu v ČR. Dětem a mladým lidem chce nabídnout kroužek, v němž budou každý týden dvě hodiny pod dozorem certifikovaných trenérů zlepšovat své dovednosti v hraní počítačových her. Zvláštní cenu ekonomické fakulty za největší společenský přínos získal projekt Všestran Lukáše Vávry na podporu sportovního vývoje dětí se zamřením na děti se speciálními vzdělávacími potřebami.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

10.12.2023 11:05
Jestli by nebylo jednodušší dát na střechy FVE panely a naopak na polích pěstovat plodiny. A to vše pokud možno bez dotací.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.12.2023 11:16 Reaguje na Petr Blažek
Bez dotací? Kde to žijete?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.12.2023 12:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět

Viktor Šedivý

10.12.2023 11:59
Střechy se staví tak, aby byly běžně provozně pochozí a aby unesly hydroponickou farmu?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.12.2023 12:11 Reaguje na Viktor Šedivý
1* !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.12.2023 16:28 Reaguje na Viktor Šedivý
Tak o tom asi studentka neuvažovala, stejně jako mnozí úzce zaměření vědci, kterým nedocházejí souvislosti. Vidí ve svém perimetru pouze
to své a co je mimo neregistrují. Nevyužívat dary přírody ve formě
živin obsažených v zemědělské půdě je bohapusté plýtvání zdroji,
které nahrazují uměle vyrobené živiny pro hydroponii. Navíc mnoho
umělých hnojiv zatěžuje svoji výrobou životní prostředí tak, že je
jejich používání pro přírodu zcela zcestné. Hnůj likvidujeme spolu
s vypěstovanou biomasou v bioplynkách a pomocí takto vyrobené
energie vyrábíme umělá hnojiva z ropných a jiných neobnovitelných
látek. No není to doslova pitomost? To se už svět dočista zbláznil?
Ne, já děkuji za takové potraviny vypěstované pouze díky průmyslové
chemii a zůstanu u půdy, hnoje, kompostu a jiných přírodních zdrojů.
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.12.2023 08:50 Reaguje na Břetislav Machaček
i Vy tyjete z dobrodiní haber-boschovy syntézy. nemyslete si že ne. ale souhlasím s Vámi, že zemědělství patří primárně na pole a střechy se moc nehodí.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

12.12.2023 19:10
Kontrolní otázka: co na to statik?

A hydroizolace asi taky nebude zrovna počítat s tímto dobrodružstvím, že?

Mimochodem: jak se ty rostliny vyrovnají s průmyslovými exhalacemi?

Možná to někdo nedomyslel až do konce, co?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist