https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-brezi-samicky-netopyru-zvladaji-bojovat-s-mykobakterialni-infekci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Březí samičky netopýrů zvládají bojovat s mykobakteriální infekcí

4.2.2024 00:05 (ČTK)
Netopýr rezavý (Nyctalus noctula) s mládětem.
Netopýr rezavý (Nyctalus noctula) s mládětem.
Foto | J. Pikula / AV ČR
Imunitní systém netopýřích samiček dokáže efektivně bojovat s mykobakteriální infekcí, zvláště když jsou březí. Uvádí to studie vědců z Ústavu biologie obratlovců AV ČR (ÚBO) a Veterinární univerzity Brno (VETUNI), kterou má ČTK k dispozici. Tyto poznatky mohou být důležité pro ochranu ohrožených druhů netopýrů. Ze studie rovněž vyplývá, že netopýři mohou hrát důležitou roli při šíření patogenních netuberkulózních mykobakterií v životním prostředí.
 

Mykobakterie se hojně vyskytují v přirozených vodních ekosystémech, rozvodech pitné vody i půdě. Většina druhů nemá na zdraví zvířat a lidí vliv, některé však způsobují plicní onemocnění, kožní léze a záněty uzlin.

"Zatížení mykobakteriemi u samiček vždy prudce vzrostlo a následně okamžitě kleslo, jinými slovy, jakmile se zvýšilo infekční zatížení, imunitní systém samiček se zapnul a s infekcí si rychle poradil. Znamená to, že samice netopýra rezavého jsou schopny vyrovnat se s mykobakteriálním zatížením i v době energeticky náročné březosti a ani patogenní druhy jim nezpůsobí zdravotní potíže," uvedla vědkyně z Veterinární univerzity v Brně Kateřina Zukalová.

Studie zjistila, že množství a druhové složení netuberkulózních mykobakterií se v březosti netopýrů měnilo. "Nejvyšší prevalenci jsme zaznamenali krátce po probuzení z hibernace, tedy na začátku březosti, a také těsně před porodem. Právě krátce před porodem se častěji množily patogenní druhy těchto bakterií, konkrétně Mycobacterium avium hominisuis, jenž způsobuje potraty u prasnic," doplnila Zukalová.

Vědci si zjištění vysvětlují tím, že se během březosti vypínají a zapínají imunitní procesy stejně jako u těhotenství. "Potomek je vlastně cizí entita a tělo matky by se proti němu bránilo, proto mohou být imunitní reakce pozměněny. Případným dalším možným vysvětlením je, že vývoj plodu je pro samici energeticky velmi náročný a imunitní systém nestíhá," řekl vedoucí studie a ředitel ÚBO Jan Zukal.

Studii vědci prováděli na 22 březích samičkách netopýra rezatého. V pravidelných intervalech jim odebírali trus a zjišťovali přítomnost netuberkulózních mykobakterií pomocí moderních PCR metod a také přímou kultivací.

V minulé studii vědci odhalili, že netopýři plánují počet potomků obezřetně na základě tukových zásob samice. Nynější výsledky ukázaly, že samice netopýrů rezatých čekající dvojčata mají vyšší zatížení mykobakteriemi než samice, jež porodily mládě jedno.

"Důvodem je, že dvojčata jsou pro matku více energeticky náročná, mládě může dosáhnout až 30 procent váhy matky. Pro představu, jako by 60kilová žena porodila 18kilové dítě. Samice proto nemůže investovat tolik do imunity," uvedla Zukalová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist