https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-kocky-poziraji-2000-zivocisnych-druhu-vcetne-stovek-ohrozenych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Kočky požírají 2000 živočišných druhů, včetně stovek ohrožených

15.12.2023 01:38 (ČTK)
Kočky škodí zejména na ostrovech, kde sežerou třikrát více druhů, které jsou chráněné, než na kontinentech.
Kočky škodí zejména na ostrovech, kde sežerou třikrát více druhů, které jsou chráněné, než na kontinentech.
Kočky jsou sice zbožňovanými společníky lidí, ale také velmi efektivními zabijáky. Podle nové studie totiž žerou více než 2000 druhů živočichů na celém světě - včetně stovek ohrožených. Napsal to list The Guardian s odkazem na výzkum vědců z Univerzity v Auburnu, která se nachází v americkém státě Alabama.
 

Od domestikace před 9000 lety se kočky domácí rozšířily na všechny kontinenty kromě Antarktidy. V článku zveřejněném v odborném časopise Nature Communications je vědci označují za "jeden z nejproblematičtějších invazních druhů na světě". Na jídelníčku mají ptáky, savce, hmyz a plazy, z nichž je 17 procent chráněných.

Celkem kočky konzumují 981 druhů ptáků, 463 druhů plazů a 431 druhů savců, což představuje přibližně 90 procent jejich jídelníčku. Dále bylo zjištěno, že se živí 119 druhy hmyzu a 57 druhy obojživelníků.

Kočky škodí zejména na ostrovech, kde sežerou třikrát více druhů, které jsou chráněné, než na kontinentech. Je například známo, že sežraly druhy, které jsou dnes ve volné přírodě vyhubené, mimo jiné pokřovníka ostrovního či křepelku novozélandskou.

Odhaduje se, že jen v Austrálii kočky ročně zabijí více než 300 milionů zvířat, a skupiny na ochranu přírody vyzývají k tomu, aby byly drženy doma.
Odhaduje se, že jen v Austrálii kočky ročně zabijí více než 300 milionů zvířat, a skupiny na ochranu přírody vyzývají k tomu, aby byly drženy doma.

Jejich vliv na volně žijící živočichy vyvolal na Novém Zélandu ostrou debatu, v níž jeden politik vede kampaň za jejich úplné vyhubení, a kontroverze se rozpoutala i kvůli soutěžím, které nabádaly děti ke střílení koček.

Odhaduje se, že jen v Austrálii kočky ročně zabijí více než 300 milionů zvířat, a skupiny na ochranu přírody vyzývají k tomu, aby byly drženy doma. Na některých místech byly zavedeny zákazy chovu koček. Město Walldorf na jihozápadě Německa lidem nařídilo, aby tyto mazlíčky na jaře po dobu tří měsíců zavírali uvnitř, aby ochránili ohroženou populaci chocholoušů obecných, kteří se v té době rozmnožují.

Studie zjistila, že kočky žerou přibližně devět procent známých druhů ptáků, šest procent známých druhů savců a čtyři procenta známých druhů plazů. "Kočky z velké části jedí to, co je přítomno," napsali vědci. "Pokud některý druh v analýze jídelníčku chybí, je pravděpodobné, že kořist buď chybí, nebo je v okolním prostředí vzácná," dodali.

K těmto údajům vědci dospěli na základě procházení stovek existujících studií. Domnívají se, že jejich konečné odhady jsou konzervativní a budou se zvyšovat s tím, jak bude pokračovat výzkum. Jejich studie se zabývala volně se pohybujícími kočkami domácími a kvantifikovali v ní jejich jídelníček v globálním měřítku.

"Připínání zvonečků na obojky a držení koček přes noc uvnitř jsou jednoduché způsoby, jak snížit počet ulovených volně žijících ptáků a dalších volně žijících živočichů," uvedl mluvčí britské Královské společnosti pro ochranu ptáků (RSBP).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

15.12.2023 07:02
je dobře, že je někdo, kdo upozorňuje na týrání zvířat, upravuje chov zvířat, jak je krmit: ptačí budky, co jim sypat. Lidé se mají možnost poučit a zlepšit svůj vztah ke zvířatům.
Odpovědět
va

vaber

15.12.2023 09:56 Reaguje na Honza Honza
život je boj , v přírodě dvojnásob ,svět je krutý , silnější vyhrává a lidé se podle toho chovají, zabíjejí pro zábavu a kočky taky
viděl jsem na BBC boj dvou žirafáků ,starého a mladého, jen jsem zíral,
mají na hlavě takové parůžky, kterými si dávali strašné rány,
hlava jim udělá pohyb jak rotující kladivo v kladivářské kleci a parůžky udeří soupeře,
mladý dal starému takovou ránu, že mu poklesly nohy a sedl na břicho,hlavu stále vztyčenou, mladý vyčkával a chtěl dát starému poslední ránu,roztočil hlavu a zamířil na krk starého, starý ovšem udělal úhyb ,na který by mohl být hrdý i ten nejlepší boxer,sklonil dlouhý krk a mladý minul,starý pohyb hlavy nezastavil a dal mladému takovou ránu do břicha ,že se skácel a zůstal bezvládně ležet, vše na záběrech bylo zpomalené,
další záběr byl ,jak se starý s potrhanou kůží belhá někam pryč ,Pyrhovo vítězství
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2023 07:52
Vzhledem k tomu, že ČSO a ČSOP bojují především proti olověným brokům a o kočkách na netu jsem od nich nečetl jediný článek, tak to asi takový problém nebude.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.12.2023 06:00 Reaguje na DAG
Vzhledem k tomu, že se v případě ČSO a ČSOP jedná o bandy demagogických populistů, se není čemu divit. Přece si proti sobě nepoštvou všechny ty ochránce a ochránkyně " všeho živého" včetně těch nebohých kočiček.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2023 08:26
Článek objevil ameriku.Že je kočka mimořadný škudce Když byl svět ještě normální tak je myslivci stříleli na potkání.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.12.2023 12:44 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PB

Petr Brok

15.12.2023 09:09
Kočka je užitečná, protože loví krtka. Krtek je škodlivý protože mně udělal na půl ha louce 256 krtinců a protože loví hmyz, kterého je tak málo, že když jedu okolo své louky, tak se mi žádný nepřilepí na sklo. Dříve, když jsem pustil kachny na zahrádku, tak se tak naprásklaly hmyzem, že jsem jen málo přikrmoval. Dnes jim všechno krtci sežerou. A jak je to u vás?
Odpovědět
va

vaber

15.12.2023 09:31
kočky loví i pro zábavu ,nejen pro potravu,loví vše na co si troufnou
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2023 09:34
Vězměme čr.Google uvádí,že v čr žije 1,4 milionu koček.Kdyby jen každá desatá kočka chytila pouze jednoho ptáka ročně tak je to 140 000 ptáku ročně kočkomilové.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.12.2023 13:46 Reaguje na karel krasensky
Ne všechny kočky se pohybují venku. Naše Emča žije v panelákovém bytě a ptáky vidí akorát přes sklo když přiletí ke krmení na balkón.
Odpovědět
Ra

Radek

15.12.2023 09:48
Je to tím že do tvorby zákonu o Myslivosti kecají mnozí co si myslí že kočička je hodná a mazlivá a hlavně přece domácí mazlíček a co ti zlý myslivci proti kočce mají . Došlo to tak daleko že ji můžou lovit jen hospodáři a MS stráž . Ochránci přírody by měli řvát a dělat humbuk ,ale drží hubu protože jim někdo slíbil naprostou ochranu vlka a dalších predátorů .Ti jsou přece důležitý pro Kutaly a další lidi co se na tom živí , pan ministr zemědělství se zase politicky dohodnul a plní předvolební slib , pro pány Pitky je zase důležité aby měli svoji honitbu ,sice malou ve které nebude místo pro život ani pro srnčí ale bude přece jenom jejich ….tak nějak se vytvoří zákon o MS který vyhoví vlastníkům , lidem z měst a voličům všelijakých ministrů kteří za pár let někam zmizí a tam budou plnit sliby pro jiné . Jen mi tam pořád chybí příroda a život v ní , už v ní nejsou na mnohých místech stromy , za chvíli v ní nebudou ptáci ani srnci , zmizí jeleni prasata i mufloni …..ale co potom budou ty všemi chráněné šelmy , dravci žrát . Budou je snad ochránci chodit krmit a čím 😊
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.12.2023 10:09
Tak lovte straky a krkavcovité. Sežerou víc vajíček a holátek než kočky.
Odpovědět
Ra

Radek

15.12.2023 10:31 Reaguje na Jarka O.
já si říkal že to má jednoduché řešení :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.12.2023 16:01 Reaguje na Radek
Nám poté, co se přistěhovala straka, během 2 sezón zmizeli čermáčci, dokonce špačci utekli a myslím si, že kvůli ní. Nedávno straka ohrožovala naši 3. kočičku. Zbavit se jí není jednoduché. Podřežete pod ní větev a ona si postaví hnízdo výše a žere o to víc. Počítám, že se nevrátí, až všechno vyžere. No a 2 kočky nám zmizely na procházce svým rajónem, do lesa je pro ně daleko, takže se na nich nepodepsali myslivci.
Odpovědět
VV

Vladislava Vokounová

15.12.2023 10:32 Reaguje na Jarka O.
Straky a ostatní ptáci do přírody patří. Kočka není přirozený predátor ptáků a ostatních živočichů. Je to prostě škůdce a kočka domácí by se měla držet doma. Od toho je to kočka domácí. Toulavé kočky žerou zbytečně spousty volně žijících živočichů a je to škoda.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

15.12.2023 13:57 Reaguje na Vladislava Vokounová
Třeba těch chudáků hrabošů, co je pochytají na poli, těch je velká škoda.
Odpovědět
VV

Vladislava Vokounová

15.12.2023 14:03 Reaguje na Josef Mozek
Myslela jsem ostatní živočichy, jako jsou ještěrky...
Nemyslela jsem myši.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2023 15:02 Reaguje na Josef Mozek
Třeba těch chudáku drozdu,co je pochytají na zahradě,těch je velká škoda
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

15.12.2023 10:57
Lid jsou prasata, chovají se k přírodě a zvířatům špatně, ale problém jsou kočky.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2023 11:07 Reaguje na Michal Uhrovič
Lidí nezamordujou ročně desetítísíce a desetítísíce ptáku.Aspon doufám
Odpovědět
Ko

Kolemjdoucí

15.12.2023 11:23 Reaguje na karel krasensky
Viz Google "Středomoří lov ptáků"
Namatkou vybráno:
Až 25 milionů stěhovavých ptáků, včetně vzácných a chráněných druhů, je každoročně nelegálně zabito při jejich strastiplné pouti mezi 3 kontinenty - Evropou, Afrikou a Asií.

Svět myslivosti :
Luňák hnědý z Česka označený GPS lokátorem zmizel při příletu na Maltu. Vzácné ptáky na středomořském ostrově ohrožuje pytláctví

Bohužel, zabíjíme toho hodně.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2023 13:28 Reaguje na Kolemjdoucí
příspěvek je myšleny v rámci čr.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.12.2023 13:50 Reaguje na karel krasensky
Ono je celkem jedno, jesstli toho ptáka zabije místní kočka nebo ho zastřelí nějaký nadrženec ze Středomoří. Rozhodující je výsledek - mrtvý pták. Na obhajobu těch toulavých koček bych řekl, že pokud to zvíře není přikrmováno člověkem, spousta jich nepřežije zimu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.12.2023 16:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dávám Vám za pravdu. Toulavou kočku bez majitele jsem zahlédla snad jen jednou a bylo to vychrtlé stvoření. Po vypití trochy mléka byla schopná si ulovit kosa a zbylo z něj jen peří. Toulavé kočky neloví pro zábavu a nepřežívají dlouho. Asi jak kde, ale já zrovna v nich nebezpečí pro přírodu nevidím. Možná je někde jinde překočkováno.
Jestli je ten výzkum z Austrálie, tak tam jsou problémy s invazními druhy známé.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.12.2023 18:19 Reaguje na Jarka O.
Ony mají krátký život i v městech. Před léty jsem přinesl z venku malého černěho kocourka. Díky tomu, že jsem se ho ujal, měl dlouhý a hezký život v panelákovém bytě, kde se mu věnovala celá rodina. Jehou sourozenci (byli tři) venku nepřežili dvě zimy. Přitom lidé na sídlištích mají tendenci toulavé kočky více přikrmovat než lidé z vesnice.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.12.2023 09:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Udělal jste dobře:) Někteří majitelé se koček zbavují tím, že je vyhodí na ulici, a ony pak nejčastěji končí pod koly aut. Úmrtnost mají vysokou.
Odpovědět
AI

Animoid II

15.12.2023 15:47
Když byl svět ještě normální, tak kočky žraly myslivce. Četl jsem nádhernou knížku o lovu tygra v Indii, půlka 19. století. Než ho ten anglický gentleman s dopomocí půlky vesnice ulovil, schroustal mu tygr 7 pomocníků, cca 1-2 týdně, aniž by si uvedený gentleman na posedu předem něčeho všimnul. Nádhera :-)
Odpovědět
AI

Animoid II

15.12.2023 15:47
Když byl svět ještě normální, tak kočky žraly myslivce. Četl jsem nádhernou knížku o lovu tygra v Indii, půlka 19. století. Než ho ten anglický gentleman s dopomocí půlky vesnice ulovil, schroustal mu tygr 7 pomocníků, cca 1-2 týdně, aniž by si uvedený gentleman na posedu předem něčeho všimnul. Nádhera :-)
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2023 16:01 Reaguje na Animoid II
Knížky jsou dvě.Názvy jsou snad Tygři z Kumaonu a chramový tygr,autor a lovec Jim Corbett.Je po něm pojmenován národní park v Indii.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.12.2023 18:20 Reaguje na karel krasensky
Obě jsem jako malý četl a bylo to moc zajímavé.
Odpovědět
Vl

Vladimír

16.12.2023 08:31
Kočky Jsou potvory - i ty dvounohé. A potvory jsou taky straky, prasata, vlci a dokonce i všichni paroháči. Pryč s přírodou, člověk - to zní hrdě - jen ten to tu zvládne a ovládne. Bůh ho postavil na zem a od té doby už blbosti dělá sám. A bude je dělat až do samotného konce.
Odpovědět
kk

karel krasensky

16.12.2023 10:16 Reaguje na Vladimír
Kočka a pes nejsou součast přírody tak jako součast přírody nejsou kozy a slepice
Odpovědět
ig

16.12.2023 17:55
Je pěkné, že je ten výzkum důsledný. Poctivě tam uvádějí jako častou potravu kočky krávu a prase.
Odpovědět
MM

Milan Milan

16.12.2023 20:29
Ve zdravé přírodě se prostě od nepaměti zvířata i hmyz požírájí, a snad i proto je zachována schopnost přežití druhů i evoluce.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

17.12.2023 06:10 Reaguje na Milan Milan
No a v té " nezdravé" se snad nepožírají? Jakou evoluci máte na mysli v případě domácí kočky?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

17.12.2023 12:48
Mestské prostredie nie celkom nenarušená príroda, ale človekom vytvorený úplne nový biotop. Ten vo veľkom obsadili chránené vtáky ale aj iné chránené živočíchy ako napríklad ježko. Mačky v tomoto umelom prostredí obsadili úlohu lovca. Je na zváženie, či je ich činnosť úplne škodlivá, pretože nepochybne chytajú hlavne zranené či oslabené jedince prípadne vypadnuté a vyhodené mláďatá, ktoré sú bez šance prežiť. Niektoré ochranárske spolky zase investujú nemalé peniaze do záchrany túlavých mačiek - iné budú zase možno aj tie zachránené likvidovať. Niekedy je ťažké povedať čo je práve správne a najlepšie riešenie. Možno keď tak nič by sa nemalo preháňať.
Odpovědět
MM

Milan Milan

17.12.2023 21:21
No, příroda má svá pravidla. Naštěstí. A nevím proč se poukazuje zrovna na kočky? Např. u mně krasavec strakapoud tak dlouho kloval, až se do hnízda sýkor dostal a naprosto surově zlikvidoval celé hnízdo - ukloval pět mladých ještě neopeřených sýkorčat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist