https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-za-25-let-se-vyrazne-zmensilo-40-procent-selfovych-ledovcu-v-antarktide
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Za 25 let se výrazně zmenšilo 40 procent šelfových ledovců v Antarktidě

13.10.2023 11:44 (ČTK)
Antarktické ledovce.
Antarktické ledovce.
Foto | Vincent van Zeijst / Wikimedia Commons
Za posledních 25 let se výrazně zmenšilo 40 procent šelfových ledovců v Antarktidě. Vyplývá to ze studie zveřejněné v časopise Science Advances. V důsledku tání od roku 1997 do roku 2021 podle ní došlo ke ztrátě hmotnosti 71 ze 162 antarktických šelfových ledovců, u 68 z nich byl zaznamenán "statisticky významný" pokles. Evropská kosmická agentura (ESA) to označila za "alarmující" zjištění. Šelfový ledovec se rozkládá na okraji kontinentálního pevninského ledovce a významnou částí leží nad mořskou hladinou. Obklopují antarktický kontinent a pomáhají chránit a stabilizovat ledovce v oblasti tím, že zpomalují jejich odtok do oceánu.
 

Vědci uvedli, že tyto ztráty přesahují běžné výkyvy šelfových ledovců. Přispívají tak podle nich k důkazům o tom, jak změna klimatu způsobená člověkem ovlivňuje Antarktidu.

"Očekávali jsme, že většina šelfových ledovců prochází cykly rychlého, ale krátkodobého zmenšování a poté pomalu dorůstají. Místo toho vidíme, že téměř polovina z nich se zmenšuje bez známek obnovy," uvedl hlavní autor studie Benjamin Davison, který působí na univerzitě v Leedsu.

Vědci zjistili, že během zkoumaného období přibralo na hmotnosti 29 šelfových ledovců, zatímco hmotnost 62 dalších se nijak výrazně nezměnila. Výzkumníci uvedli, že 48 ledových šelfů ztratilo během 25 let více než 30 procent své hmoty. Klíčovým faktorem tání byly oceánské proudy a větry na západní straně Antarktidy, které tlačily teplou vodu pod šelfové ledovce.

Tání velkých šelfových ledovců uvolňuje do oceánu sladkou vodu, což může působit na oceánskou cirkulaci, uvedla ESA, jejíž radarové satelitní snímky byly ve studii použity.

První údaje zveřejněné minulý měsíc ukázaly, že mořský led, který pokrývá oceán kolem Antarktidy, dosáhl tuto zimu rekordně nízké úrovně. To posílilo obavy vědců, že dopad klimatických změn na jižním pólu se


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.10.2023 14:57
Nevím, kde bereme jistotu, že všechno musí růst do nekonečna, stejně jako stromy nerostou do nebes, ledovce nerostou do nekonečna. Je jen podivné, kolik lidí z toho je na “hlavu” .
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.10.2023 15:01 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tedy spíš na prášek na hlavu
Odpovědět
RV

Richard Vacek

13.10.2023 15:28
Úbytek ledu ukazuje, že směřujeme od nepříznivého období do období tepla, které bylo vždy dobou hojnosti.
Proč mají vědci obavy, by měli vysvětlit. Možná jsou za obavy placeni.
Odpovědět
va

vaber

15.10.2023 08:29 Reaguje na Richard Vacek
to snad už vysvětlili mnohokrát ,
jen vy říkáte ,že říkají hlouposti a ohřívání planety podle vás není špatné ,ale je dobré,
jistě je dobré, ale jen do určité teploty
a potom vás z horka trefí šlak a už to není dobré
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist