https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-zpravu-o-udrzitelnosti-vydava-66-pct-firem-pocet-roste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zprávu o udržitelnosti vydává 66 procent firem, počet roste

19.2.2021 01:20 | PRAHA (ČTK)
Nejvíce zpráv vydávají společnosti ve Švédsku, Španělsku a Francii, data tam sestavuje shodně 98 procent firem.
Nejvíce zpráv vydávají společnosti ve Švédsku, Španělsku a Francii, data tam sestavuje shodně 98 procent firem.
Foto | Austin Distel / Unsplash
Zprávu o udržitelnosti v současné době zveřejňují dvě třetiny firem v České republice. Proti roku 2017 jejich počet vzrostl o 15 procent, přesto za dalšími zeměmi zaostávají. Zprávu celosvětově sestavuje 80 procent největších společností. Vyplývá to z 11. ročníku studie KPMG The time has come, kterou má ČTK k dispozici.
 

Počet firem, které údaje o udržitelnosti zveřejňují, se od roku 2017 zvýšil v celé Evropské unii. Nejvíce zpráv vydávají společnosti ve Švédsku, Španělsku a Francii, data tam sestavuje shodně 98 procent firem. Na Slovensku zprávy vydává 76 procent společností.

Zveřejňování nefinančních ukazatelů se stává podle manažerky KPMG ČR Miroslavy Prokešové normou a podniky, které takové informace nevykazují, zůstávají v menšině. "Firmy by neměly zůstávat stranou a měly by sledovat relevantní nefinanční informace. Jejich reportování je náročný proces a kvalitní zpráva určitě nevznikne ze dne na den," uvedla.

V uplynulých letech podle studie přibylo celosvětově 12 procent společností, které propojují svoji výroční zprávu se zprávou o udržitelnosti. Počet firem, které si nechávají zprávy ověřovat, vzrostl o osm procent.

KPMG zveřejňuje průzkum o nefinančním informování firem od roku 1993, aktuální studie se zúčastnilo 52 zemí. Odborníci ověřili výroční finanční zprávy i zprávy o udržitelnosti nebo společenské odpovědnosti, samostatné zprávy a webové stránky 100 největších firem podle výnosů ve své vlastní zemi. Zahrnuta je i skupina 250 předních společností světa uvedených v žebříčku Fortune Global 500 za rok 2019.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist