https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sup-z-prazske-zoo-nasel-nahradni-rodice-na-balkane.diky-videu-lze-nahlednout-primo-do-hnizda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sup z pražské zoo našel náhradní rodiče na Balkáně. Díky videu lze nahlédnout přímo do hnízda

16.8.2020 01:38 | PRAHA (ČTK)
Sup mrchožravý
Sup mrchožravý
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
Mládě supa mrchožravého z pražské zoologické zahrady odchovají pěstouni v Bulharsku. Mládě se k náhradním rodičům dostalo 5. srpna díky záchrannému programu, který Zoo Praha vede. Jeho cílem je navýšení populace ohroženého druhu na Balkáně.
 

"Od roku 2016, kdy v Bulharsku začal projekt vypouštění supů mrchožravých, jsme pomohli s odchovem a transportem 12 jedinců, z nichž se přímo v pražské zoo vylíhlo sedm," uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Mládě supa, které v minulých dnech odcestovalo do Bulharska, se vylíhlo 14. června. Do nové rodiny ve Východních Rodopech se dostalo na začátku srpna a podle Petákové ho pěstounský pár dobře přijal. Nyní je mládě přikrmované a označené vysílačkou, která ho umožní sledovat i po vyletění z hnízda.

Při vypouštění zvířete do přírody byla zvolena metoda podložení mláděte do hnízda volně žijících ptáků. Podle kurátora chovu ptáků v pražské zoo Antonína Vaidla se jedná o nejpřirozenější, ale nejnáročnější způsob. Je k němu totiž potřeba vybrat dostupné hnízdo a zkušený pár, který má vlastní mládě podobného věku. Zoo v Praze tuto metodu pěstounské péče realizovala poprvé v roce 2018.

Sup mrchožravý je podle ředitele Bobka v současnosti nejohroženějším zástupcem evropských druhů supů. Zoo Praha vede od roku 2002 plemennou knihu tohoto druhu a od roku 2012 zmiňovaný záchranný program pod hlavičkou Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií. "Sup mrchožravý se postupně stal jedním z vlajkových druhů Zoo Praha," doplnil.

Sup mrchožravý je ze všech supů nejmenší. Má převážně bílé peří, tmavé letky a žlutou až oranžovou lysou kůži na hlavě. Živí se zdechlinami zvířat a vejci jiných ptáků Při pátrání po potravě uletí denně až 80 km. Jako ohrožený druh je veden od roku 2007.

Přímo z hnízda je snímán živý videopřenos:


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist