https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/surao-necha-vyrazit-dalsi-prostory-pro-vyzkumne-pracoviste-bukov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SÚRAO nechá vyrazit další prostory pro výzkumné pracoviště Bukov

12.10.2020 13:35 | DOLNÍ ROŽÍNKA (ČTK)
U Bukova testují odborníci v hloubce 550 metrů možné chování hornin v budoucím hlubinném úložišti radioaktivního odpadu, jehož stavba má v ČR začít v roce 2050. Ilustrační obrázek
U Bukova testují odborníci v hloubce 550 metrů možné chování hornin v budoucím hlubinném úložišti radioaktivního odpadu, jehož stavba má v ČR začít v roce 2050. Ilustrační obrázek
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | SÚRAO
Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) nechá vyrazit další prostory pro podzemní výzkumné pracoviště Bukov na Ždársku. U Bukova testují odborníci v hloubce 550 metrů možné chování hornin v budoucím hlubinném úložišti radioaktivního odpadu, jehož stavba má v ČR začít v roce 2050. Nynější laboratorní chodby už jsou z velké části obsazené nynějšími experimenty. Ražba dalších by měla začít v lednu 2021. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla mluvčí správy úložišť Martina Bílá.
 

"Proto, aby byl naplněn výzkumný a experimentální plán SÚRAO, jsou stávající prostory podzemního výzkumného pracoviště Bukov nedostatečné," uvedla mluvčí. V další fázi by mělo být vyraženo až několik set metrů nových podzemních děl, odhadované náklady na tuto výstavbu podle ní převyšují 100 milionů korun. Teď pokračuje přípravná fáze.

Podle dřívějších informací vyrazili horníci v části uranového dolu do roku 2017 pro výzkumné pracoviště 478 metrů průzkumných prostor a tzv. rozrážek. Komerční těžba v dole Rožná skončila v prosinci 2016, uranovou rudu horníci naposled dobývali ve 24. patře, tedy 1200 metrů pod povrchem země.

Podzemní výzkumné pracoviště (PVP) Bukov je na 12. patře bývalého dolu a využívá jeho infrastrukturu. Náklady na provoz tohoto pracoviště se podle správy úložišť pohybují okolo 100 milionů ročně, v závislosti na prováděných činnostech. Na samotných experimentálních pracích v podzemí se teď podle správy podílí více než 100 výzkumných a technických pracovníků.

Odborníci v podzemí zjišťují, jak se chová hornina v hloubce odpovídající případnému hlubinnému úložišti. Sledují například i proudění vody a testují materiály, s jejich využitím se v úložišti počítá.

Důl udržuje závod Geam, který spadá pod státní podnik Diamo. Podle poslední smlouvy podepsané letos v červenci bude Diamo zajišťovat provoz PVP Bukov dalších deset let. Smlouva může být podle potřeby ještě prodloužená o pět let. Podrobnosti k činnosti výzkumného pracoviště jsou na webu.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Rada SÚRAO letos v červnu schválila snížení počtu možných lokalit pro úložiště z devíti na čtyři. Jde o Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Březový potok na Klatovsku. Konečné slovo bude mít vláda.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist