https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-biometan-muze-do-roku-2030-nahradit-az-petinu-dovazeneho-plynu-do-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Biometan může do roku 2030 nahradit až pětinu dováženého plynu do ČR

23.11.2023 01:27 (ČTK)
Podle svazu je v ČR nyní zhruba 570 bioplynových stanic. Těch, které čistí bioplyn na biometan s možností zapojení do plynárenské sítě jsou zatím ale jen jednotky.
Podle svazu je v ČR nyní zhruba 570 bioplynových stanic. Těch, které čistí bioplyn na biometan s možností zapojení do plynárenské sítě jsou zatím ale jen jednotky.
Biometan vyrobený v České republice může do roku 2030 nahradit až pětinu dodávek fosilního zemního plynu z dovozu. Jeho rozvoj je důležitý pro dekarbonizaci české energetiky. Vyplývá to z pokladů, které zveřejnil Svaz moderní energetiky. Podotkl, že podle dat z loňského roku se v ČR vyrobí kolem 1,2 milionu metrů krychlových biometanu ročně.
 

Svaz uvedl, že podle poslední aktualizace evropské směrnice o obnovitelných zdrojích (RED) by Česko mělo do konce desetiletí vyrábět kolem 700 milionů metrů krychlových biometanu ročně. Poukázal na to, že dosažení takových cílů vyžaduje výrazné investice do nových biometanových stanic.

Svaz připomněl, že stát v polovině srpna vypsal první vlnu dotací na podporu budování nových bioplynových stanic. Ve výzvě je připravena miliarda korun. Pro dosažení stanovených cílů to ale podle svazu stačit nebude. Podle vedoucího biometanové sekce sdružení CZ Biom Martina Schwarze musí stát podpořit produkci biometanu i v Národním klimatickém a energetickém plánu a Státní energetické koncepci.

Podle svazu je v ČR nyní zhruba 570 bioplynových stanic, z toho 400 v zemědělství. Dále je v ČR přes 100 komunálních a průmyslových čistíren odpadních vod s produkcí kalového plynu a asi 70 výroben s produkcí skládkového plynu. Bioplyn se primárně používá na výrobu elektřiny, v některých případech také na výrobu tepla, uvedl svaz.

Poukázal dále na to, že stanic, ve kterých se bioplyn čistí na biometan s možností zapojení do plynárenské sítě jsou jen jednotky. Pilotní projekt byla stanice v EFG Rapotín BPS na Šumpersku, která začala do sítě dodávat v roce 2019. Plyn vyrábí z vytříděného gastroodpadu, produkuje i teplo a materiál využitelný jako bio hnojivo.

"Česko vyprodukuje za rok zhruba dva miliony tun biologicky rozložitelného odpadu, což podle našich kalkulací vytváří potenciál pro provoz asi 66 bioplynových stanic s celkovou roční produkcí 100 milionů metrů krychlových biometanu. To představuje plyn na celý rok pro odhadem 130 000 domácností," řekl výkonný ředitel společnosti EFG Tomáš Voltr.

Svaz upozornil i na zkušební provoz stanice, který zahájilo Zemědělské družstvo chovatelů a pěstitelů Litomyšl. Využívá odpad z živočišné a rostlinné výroby, který následně vtláčí do plynárenské sítě společnosti GasNet. Podle svazu jde o první využití technologie propojené se zemědělstvím, plničkou bioCNG a vtláčením plynu do sítě. Uvedl, že by stanice měla za deset let provozu zpracovat 30,6 milionu metrů krychlových bioplynu. To znamená znamená roční produkci 1,7 milionu metrů krychlových biometanu, dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.11.2023 08:43
Cena biometanu bude vždy výrazně převyšovat cenu zemního plynu.
Představa jak nahradí pětinu dováženého plynu je mírně řečeno úsměvná.
Důvodem je velmi drahá filtrace a úprava bioplynu na parametry
zemního plynu .
Mírnější obdoba solárního tunelu motivovaná snahou sáhnout si na peníze zadarmo , tedy dotace.

Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.11.2023 20:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Přesně!
Odpovědět
va

vaber

23.11.2023 09:28
jak dlouho bude trvat než zodpovědní lidé,pokud ještě nějací zodpovědní jsou ,pochopí ,že je to nesmysl,nejde o životní prostředí ale peníze,
z polí uděláme továrny na produkci biomasy? ono nestačí to co jsme z polí a lesů udělali, ještě něco snesou
vzpomínám na zázrak kterým mělo být nějaké japonské křoví co rychle roste a mělo poskytovat zázračné množství energie , mohu ukázat tyto rostliny ještě dnes, po dvaceti letech, nikomu nestojí za to aby to vyřezal
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

23.11.2023 10:33
Nevím co si o této zprávě myslet. Aby to nedopadlo jako u nás na vsi, kde se každém druhém poli pěstuje palivo do bioplynky, která "zemědělcům" nabídne osivo zdarma, sklidí, a ještě nějaký výnos. Že ta pole jdou do hajz..už samozřezmě nikoho netrápí. Ovšem daná firma je EKO-BIO a pozor v okolí už vysadili 4 stromy-)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.11.2023 13:40 Reaguje na Robert Jirman
1*
Odpovědět
PB

Petr Blažek

23.11.2023 19:25 Reaguje na Robert Jirman
Nevím čemu se divíte . To jsou cíle green-dealu. Takhle si naši volení zástupci představují jak zachránit planetu.
Odpovědět
sv

sv

23.11.2023 19:31 Reaguje na Petr Blažek
Takhle si podepisovač green dealu bureš představuje, jak se dostat k dalším penězům z kapes daňových poplatníků.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.11.2023 20:11 Reaguje na sv
Joo. U nás v Jistebnici Farmtec vyrábí bioplynky.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

24.11.2023 09:06 Reaguje na Petr Blažek
Omyl! Tohle není o Gree dealu, ale o tom, že všechno se dá zneužít. A tohle jednoznačně zneužití je!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.11.2023 20:08 Reaguje na Robert Jirman
Rodiče mají chalupu v Herálci. Herálecká bioplynová stanice zde byla již několikrát publikována, naposledy jako dodavatel čistého plynu pro Jihlavské autobusy. Krásná devastace všech polí v okolí. A to tam byly vyhnojená bramborová pole. Jasný důkaz zločinnosti ekologismu. A jsou na to dotace. Když EU podporuje a sponzoruje i Hamás, tak se člověk nemůže divit.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

24.11.2023 09:19 Reaguje na Michal Ukropec
Máte pravdu. Jen pozor na to rozlišování, kdo za co může. Bioplynky nám nepředepisuje Evropa, ale tlačí to naše ryzí česká lobby, která se snaží Evropě navěšet bulíky, že pro ČR je tohle řešení nejlepší.
Pro naši veřejnost mají ale tyhle lobby jasnou pózu: To ne my, to chce Evropa! Málo informovaní snadno uvěří - no a je to!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.11.2023 18:27 Reaguje na Jindřich Duras
ANO. ANO vyjednalo a podepsalo řadu výjimek pro ANO fert v rámci Green Dealu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.11.2023 20:19
To by mne zajímalo, jaké jsou náklady (a kolik vznikne strašného CO2) na svoz odpadu - protože třeba zmíněnou stanici na gastroodpad v Rapotíně asi odpad z rapotínských hospod neuživí. A ani dovoz z Šumperku to nezachrání.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

24.11.2023 09:15
Co je tohle za šílený nápad?! Tewnhle článek by zasloužil odborně rozcupovat. Je to totiž čistě lobbistické sdělení o útoku na státní kasu, nic jiného.
1/ Už dneska se na polích pěstuje rostlinný materiál výhradně pro bioplynky. Nejen, že bez dotací tohle nedává smysl (získáte méně, než kolik vynaložíte na produkci té biomasy), ale spotřebujete další hnojiva, pesticidy, naftu, způsobíte erozi... Deklarovaný "odpad z rostlinné výroby" má přijít zaorat do půdy, kde humus chronicky chybí.
2/ Ono "využitelné bio hnojivo" je prostě digestát, který má naprosto nevyvážený poměr C:N:P - uhlík totiž uletěl s metanem. Jenže v půdách právě ten uhlík chybí. Digestát má navíc spékavý efekt na povrch půdy, což zase zabraňuje vsakování dešťové vody.

Když bioplynky, tak pouze takové, pro které se nebude muset pěstovat biomasa na polích!

Závěr: NENÍ OPRAVDU O CO STÁT!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.11.2023 12:15 Reaguje na Jindřich Duras
Mluvíte mi z duše! Ano přesně tak to je a v zájmu ekologismu si
ničíme stále více přírodu. Vše se vším souvisí a nárůst ploch s
biomasou kopíruje nárůst černé zvěře a úbytek hmyzu, kterému
schází hnojiště, hnůj v půdě, pestrá skladba plodin a to pouze
proto, že se dotují OZE a zemědělci zjistili, že než produkovat potraviny, tak je lepší být energobarony s bioplynkami a poli
plnými solárů. Dotace, dotace a ještě jednou dotace jsou zlo,
které panuje v EU a v našem státě a které zdeformovalo už vše
kolem nás. Dotace deformují nejenom ekonomiku, ale už i přírodu.
Zabředli jsme do nich po uši a nikdo nemá odvahu na cestu zpět!
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.11.2023 18:30 Reaguje na Jindřich Duras
Všechno co je Bio a eko škodí přírodě. Od toho jsou dotace, aby pokřivily realitu a zdravý rozum.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.11.2023 23:14 Reaguje na Jindřich Duras
Naprosto souhlasím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist