https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-prumyslu-a-obchodu-spustil-web.najdete-na-nem-vsechno-co-potrebujete-vedet-o-zelene-transformaci-ceske-ekonomiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz průmyslu a obchodu spustil web. Najdete na něm všechno, co potřebujete vědět o zelené transformaci české ekonomiky

8.12.2023 10:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V následujících letech čeká českou ekonomiku tzv. zelená transformace. Svaz průmyslu a dopravy ČR spustil k tématu speciální webové stránky Zelená transformace. Informuje o tom Svaz průmyslu a dopravy ČR.
 
Stránky by měly sloužit jako rozcestník pro firmy, ale i další zájemce hledající základní informace o klimaticko-energetické transformaci a souvisejících možnostech podpory v ČR i v Evropě. Zároveň by měly pomáhat odstraňovat mýty, které v české společnosti ohledně přechodu na nízkouhlíkové hospodářství kolují.

Návštěvníci webu najdou na jednom místě vysvětlené závazky, které si Česká republika dala v rámci snižování emisí, úspor energie, oběhového hospodářství, a to v naprosté většině oblastí lidské činnosti.

Pro firmy zde pak je podrobný popis programů podpory, které jim s transformací ve vlastním podniku pomohou. Přes rozcestník se pak dostanou i k podrobnějším informacím na webech jednotlivých poskytovatelů podpory.

Najít tyto informace na stránkách odpovědných ministerstev je obvykle složité. Svaz průmyslu a dopravy ČR proto všechny důležité informace k tématu zelené transformace chce shromažďovat na jednom místě a spolu s tím přispět k osvětě v daném tématu.

Jasné a přehledné texty jsou navíc doprovázeny interaktivními grafy, které dané závazky dobře ilustrují. Doposud takový portál v Česku chyběl.

„Zjednodušeně řečeno, díky našemu novému webu už nemusíte číst skoro pětisetstránkovou aktualizaci Vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu. Pro základní orientaci v této oblasti vám bohatě postačí, když si otevřete náš web. Na jednom místě si přehledně, jasně a srozumitelně přečtete vše, co se tolik diskutovaného Green Dealu týká,“ říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Právě přechod k nízkouhlíkovému hospodářství je něco, o čem koluje v českém veřejném prostoru stále plno polopravd a mýtů.

„Lidé si často nedovedou představit, co se za zelenou transformací skrývá a jak to ovlivní české hospodářství. Cílem našich stránek je přispět k osvětě v daném tématu. Vysvětlit základní terminologii, do kontextu zasadit cíle, které jako Česká republika máme, a stručně popsat základní legislativu, která se k transformaci váže. Vždy se snažíme odděleně popsat i to, co to znamená pro průmysl, firmy a ČR jako takovou,” dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Web zelenatransformace.cz nabízí čtenářům i přehledné a interaktivní grafy.

V oblasti legislativy naleznou návštěvníci na novém webu obecné závazky k zelené transformaci, detailněji pak přehled současné legislativy k tématu, ale i úplně nové návrhy Evropské komise. V neposlední řadě portál přináší i řadu příkladů dobré praxe z prostředí firem a jejich aktivit, které přispívají ke snižování emisí. Zde se mohou samotné firmy jak inspirovat, tak doplňovat nové příklady z vlastních provozů.

Podniky také mohou využít i platformy pro spolupráci v některých odvětvích. Web Zelená transformace bude živým organismem, na kterém bude Svaz průmyslu a dopravy ČR dále pracovat a obsahově rozvíjet. Na portálu najdete:

      ● Klimaticko-energetické cíle České republiky
      ● Dobře ilustrovanou oblast dopravy
      ● Příklady firem, které již s transformací začaly
      ● Přehled evropské legislativy k tématu

Webové stránky vznikly v rámci realizace projektu „Podpora národního, odvětvového a regionálního sociálního dialogu v ČR“, který je financovaný Evropskou unií z Operačního programu Zaměstnanost+ a státního rozpočtu ČR.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

8.12.2023 21:01
Pěkné. Něco si vysníme a pak budeme mávat kouzelným proutkem, aby se to zrealizovalo. A nebo na to dávat stále více dotací.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist