https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-vita-rozhodnuti-o-hrabosich-zpusobili-skody-za-2-miliardy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz vítá rozhodnutí o hraboších, způsobili škody za 2 miliardy

24.1.2020 00:20 | PRAHA (ČTK)
Zemědělský svaz ČR uvítal, že stát povolí hubit přemnožené hraboše rozhazováním jedu na pole. / Ilustrační foto
Zemědělský svaz ČR uvítal, že stát povolí hubit přemnožené hraboše rozhazováním jedu na pole. / Ilustrační foto
Zemědělský svaz ČR uvítal, že stát povolí hubit přemnožené hraboše rozhazováním jedu na pole. Zda není na zastavení hlodavčí kalamity už příliš pozdě, se podle předsedy svazu Martina Pýchy teprve zjistí, řekl včera na tiskové konferenci. Zdokumentované škody podle něj už dosáhly 1,7 miliardy korun. Protože je ne všichni zemědělci hlásí, reálné poškození přesáhlo podle něj dvě miliardy. Hraboš se podle svazu už rozšířil z Moravy také do Čech, zasažené plochy představují kolem 150.000 hektarů.
 

"Problém pokračuje a zima nepomáhá. Bohužel, poslední zimy nejsou tolik mrazivé, takže mají mizivý vliv na četnost hraboše polního," dodal předseda.

Svaz si také postěžoval na to, že na situaci upozorňoval už před tři čtvrtě rokem. "Potřebujeme zcela zásadně upravit systém, jak reagovat na podobné kalamity v budoucnosti. Abychom nezasahovali, až když ta kalamita graduje do obrovských rozměrů, ale na začátku, kdy jsme schopni to zvládat s minimálním dopadem na životní prostředí a na krajinu," řekl Pýcha. Také vyzval kraje, aby se zapojily do úprav míst mimo pole, kam se může hraboš stahovat. Podle zemědělců také hrozí to, že místo krmných plodin, které sežrali hraboši, se budou více sít tržní plodiny, jako je obilí. Zemědělci už začali připravovat kvůli situaci demonstrační akce, kvůli rozhodnutí státu o použití jedu je nyní odložili.

Podle České společnosti ornitologické se nyní na polích a v jejich blízkosti sdružují poštolky, káně lesní a další dravci, kteří loví právě hraboše. "Rozsypání jedu způsobí úhyny dravců, sov, lasiček, tedy našich spojenců v boji s hraboši. Zatímco hraboši se zvládnou namnožit rychle, dravcům to bude trvat léta. Trávení je rychlé a jednoduché řešení, které jen konzervuje nedobrý způsob hospodaření," uvedl ředitel společnosti Zdeněk Vermouzek.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) bude vypisovat opatření, kterými povolí rozsypávat jed na hubení hlodavců na povrch půdy. Tento postup bude možný, až se zveřejní podrobnosti povolení, mělo by to být nejpozději do konce února. Aplikace tzv. rodenticidů bude možná pouze na pozemcích, kde jsou hraboši přemnoženi natolik, že jejich populace překročila pětinásobek tzv. prahu škodlivosti, sdělil včera mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Inspektoři ústavu budou posuzovat situaci na konkrétních pozemcích. Podle Pýchy tak zatím není jasné, na jaké ploše budou zemědělci moci přípravky použít.

ÚKZÚZ loni v létě povolil plošnou aplikaci jedu proti hlodavcům na velké části území republiky právě na povrch půdy. Ministerstvo zemědělství ale po vlně kritiky ze strany ochránců přírody a ministerstva životního prostředí účinnost povolení pozastavilo. Později se po povolené plošné aplikaci na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Nalezli se také uhynulí čápi. Podle ministerstva zemědělství je i v současnosti možná aplikace jedů dovnitř do nor, maximální dávka jsou dva kilogramy na hektar.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

24.1.2020 09:57
U polí s hraboši se shromažďuje velké kulové. Vidím to dnes a denně.
Odpovědět
ČM

Čech M.

25.1.2020 00:39 Reaguje na pavel peregrin
Kde žijete? Dnes a denně vidím na nezoraných polích sedět ,nebo poletovat dravce v počtech i 10 ks na 1 ha.
Ale většina jich bude už na jaře mrtvá, naši instantní zemědělci je nepotřebují, mají svoje prostředky, kterými to vezmou z jedné vody načisto.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

25.1.2020 17:34 Reaguje na Čech M.
U nás ne.Možná ani nemají potřebu, je mírná zima.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist