https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-zmeny-v-preprave-zvirat-podle-navrhu-ek-by-vyrazne-zasahly-chovatele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Změny v přepravě zvířat podle návrhu Evropské komise by výrazně zasáhly chovatele

8.12.2023 01:06 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zpřísnění pravidel pro přepravu hospodářských zvířat v podobě, jakou navrhuje Evropská komise, by mělo zásadně negativní dopad na chovatele, řekl ředitel Českého svazu chovatelů masného skotu Kamil Malát. Podotkl, že ještě letos na začátku roku se mluvilo o tom, že úprava bude spíše směrem k důslednějším kontrolám, nyní ale přichází podle něho dramatické zpřísnění pravidel. Komise totiž navrhuje mimo jiné zkracování maximální doby převozu na jatka. A například v době, kdy teploty překročí 30 stupňů Celsia, by se podle návrhu zvířata směla převážet jen v noci.
 

Malát uvedl, že ČR je vysoce orientovaná na export a tedy jakékoliv zpřísnění podmínek pro transport zvířat může zásadně ovlivnit konkurenceschopnost chovatelů. Spolu s dalšími faktory, jako je tržní nebo dotační prostředí, to může vést k poklesu stavů zejména masného skotu, doplnil. Ministerstvo zemědělství navíc zrušilo pro letošní rok dotační programy ze státního rozpočtu, které směřovaly na chov dojnic a skotu bez produkce mléka. Dotační titul se zrušil kvůli nedostatku peněz.

"Rezolutně odmítáme jakékoliv zásadní zpřísnění podmínek pro transport skotu s tím, že máme za to, že mají být důsledně kontrolována stávající pravidla a vytvořeny mechanismy na dohled nad jejich dodržováním i mimo země EU," uvedl ředitel svazu.

Podle Maláta je také nepřijatelné omezení doby přepravy, omezení týkající se teplot i návrh na zvýšení prostoru pro zvířata v dopravním prostředku. "To povede k tomu, že dopravní prostředky pro přepravu skotu nebudou tak vytížené, jako jsou nyní. Na kamion bude možné dát méně zvířat než nyní a bude třeba zvířata přepravovat větším množstvím dopravních prostředků, což se negativně odrazí na uhlíkové stopě a také na ekonomice obchodování," dodal.

Komise uvedla, že časy přepravy se zkrátí a při dlouhých cestách musí být zvířata vyložena, aby si mohla odpočinout, mohla být nakrmena a napojena. Zvláštní pravidla se budou vztahovat na jateční zvířata a zranitelná zvířata, jako jsou neodstavená telata a zvířata březí.

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič k návrhům řekl, že více než 80 procent občanů EU si přeje lepší ochranu zvířat. "Způsob, jakým zacházíme s přírodou, včetně zvířat, hodně vypovídá o tom, jací jsme lidé. Těší mě tedy, že dnes děláme pokrok v zajištění dobrých životních podmínek pro zvířata," řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.12.2023 09:55
jestli si tenhle dotačně tržní škvár ochrany všeho mimo nepokroucené ekonomiky přečte ekonom, tak ho z toho trefí šlak.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

8.12.2023 21:41
Omezení týkající se teplot i návrh na zvýšení prostoru pro zvířata v dopravním prostředku, větší ohled na neodstavená telata a březí zvířata, vyložení zvířat při dlouhých cestách, aby si mohla odpočinout, být nakrmena a napojena – držím palce, aby se podařilo nastolit Evropskou komisí navržené zpřísnění pravidel pro přepravu hospodářských zvířat!
Odpovědět
HH

H H

9.12.2023 04:27 Reaguje na Majka Kletečková
Ano paní Kletečková. Proto že, přepravci potažmo chovatelé, jsou úplní blbci a jejich hlavním zájmem je hlavně týrat zvířata (neboť z utýraného a uhynulého zvířete je přeci největší ekonomický profit). A proto potřebují, aby jim nějaký chytrý úředník z Bruselu řekl jak to mají dělat. /doufám že chápete ironii/

Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

9.12.2023 04:47
ať toho Maláta provezou při těch +30st. zavřeného někde ve tmě na omezeném prostoru a s několika ještě pobídkami el. bičem...!!!Řezáš, ty jsi kdo že meleš takové cypoviny...???
Odpovědět
Milena Bocková

Milena Bocková

29.12.2023 20:16 Reaguje na radim buffalo tobias
Úplně to samé jsem měla na jazyku.Když pan Malát rezolutně odmítá jakékoliv zpřísnění ,tak já rezolutně chci aby si tu cestu se zvířaty zažil na vlastní kůži !!! Je mi špatně z lidí ,kterým je jedno jak zvířata trpí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist