https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tacky-a-talirky-z-bananovych-listu-rozlozi-se-za-dva-mesice-prirode-neskodi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tácky a talířky z banánových listů? Rozloží se za dva měsíce, přírodě neškodí

4.11.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
V Peru mají nadbytek listů banánovníků. Zdejší vláda programem Innóvate Perú podpořila vznik iniciativy, která se soustředí na jejich ekologické zužitkování. Vyrábí z nich biologicky rozložitelné obaly.  / Ilustrační foto
V Peru mají nadbytek listů banánovníků. Zdejší vláda programem Innóvate Perú podpořila vznik iniciativy, která se soustředí na jejich ekologické zužitkování. Vyrábí z nich biologicky rozložitelné obaly. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
S jistou nadsázkou můžeme říct, že Saúdská Arábie nemá zrovna nouzi o písek, Grónsko bude mít ještě pár let relativní nadbytek sněhu. A podobně si v Peru vedou s nadbytkem listů banánovníků, které jsou tu díky plantážím skutečně všudypřítomné. Proto potěší, že zdejší vláda programem Innóvate Perú podpořila vznik iniciativy, která se zaměřila na jejich ekologické zužitkování. Vyrábí z nich biologicky rozložitelné obaly. Píše o tom BrightVibes.
 

Ve světové top desítce producentů banánů se Peru neuchytilo, roli tahouna světové produkce zatím vytrvale zastává Ekvádor, který ročně vyveze do světa přibližně osminásobek žlutého zboží. V Peru ale vedou v jiných dimenzích: s vývozem okolo 260 000 tun (cca 65 % domácí produkce) stojí na světové špici tzv. organického pěstování banánů, tedy bez zbytečné chemie, kácení lesů kvůli plantážím a těžké mechanizace.

A teď se dost originálně zaměřili i na likvidaci biologických odpadů banánového hospodářství. Peruánská vláda totiž skrze program motivačních pobídek do inovací zainvestovala projekt Bio Plant, který z listů banánovníků vyrábí náhražku pěnových/plastových vaniček. A také příborů, tácků, podložek, talířků, kelímků. Vlastně, Josué Soto a Rolf Torres Lizárraga, tvůrci projektu Bio Plant, už dokázali vyrobit celou kolekci, která smysluplně nahrazuje jednorázové plasty užívané v gastronomii.

Talíř z banánových listů.
Talíř z banánových listů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Snižují objem nevyužívaných odpadů ze zemědělské produkce, a současně jejich zužitkováním pozitivně brání nevyhnutelnému vzniku dalších odpadů, tentokrát plastových. Jejich továrna v Chuwa (na předměstí Cuzka), kde se listí banánovníků mění na jednorázové nádobí, je momentálně schopna vyrobit kolem 50 000 kusů měsíčně. Což sice není mnoho, ale projekt má výrazný potenciál k růstu. Zvlášť, pokud by se neomezil jen na Peru, ale vyrazil i do ostatních zemí, kde mají banánovníků nazbyt.

Nabízí totiž jasnou alternativu vůči obalům z pěnového polystyrenu, které by se jinak v přírodě rozkládaly několik staletí. Tácky z listů banánovníků zato zmizí a rozloží se v řádu dvou měsíců, respektive 60 dnů. Pro jejich výrobu přitom není třeba osekávat banánovníky, stačí jen sesbírat listí spadané na zem. Soto a Lizárrga nyní nabízí vzdělávací program pro ostatní zemědělce v regionu, který by je do praxe výroby uvedl.

„Nejsou karcinogenní, neobsahují styren nebo jiné deriváty ropy,“ tvrdí jejich výrobci. Testované obaly vyrobené z listů banánovníků vznikají lisováním, a nic jiného než banánové listy neobsahují. Výjimkou z tohoto schématu jsou jen jednorázové příbory, ve kterých je „navíc“ ještě zalisován recyklovaný papír. V různých materiálových kombinacích a lisované tloušťce jsou ale zmíněné obaly schopné udržovat tuhý i tekutý obsah, včetně teplých pokrmů a nápojů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

4.11.2019 14:57
Vysokohorské banány přežívají mráz až -20 stupňů, takže by se u nás daly pěstovat.
Ale měl bych lepšího kandidáta do našich podmínek: Lopuch. Dá se prokazatelně použít i jako náhrada toaletního papíru.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist