https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temer-tri-ctvrtiny-polaku-podle-pruzkumu-podporuji-vystavbu-jadernych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Téměř tři čtvrtiny Poláků podle průzkumu podporují výstavbu jaderných elektráren

16.12.2021 17:31 | VARŠAVA (ČTK)
Polsko nyní vyrábí většinu elektřiny z uhlí a jadernou energetiku považuje za cestu ke snížení emisí. Země má v úmyslu zahájit provoz své první jaderné elektrárny v roce 2033.
Polsko nyní vyrábí většinu elektřiny z uhlí a jadernou energetiku považuje za cestu ke snížení emisí. Země má v úmyslu zahájit provoz své první jaderné elektrárny v roce 2033.
Foto | MaKa~commonswiki / Wikimedia Commons
Téměř tři čtvrtiny Poláků podporují výstavbu jaderných elektráren v zemi. Ukázaly to výsledky průzkumu, které zveřejnilo polské ministerstvo klimatu a životního prostředí. Polsko nyní vyrábí většinu elektřiny z uhlí a jadernou energetiku považuje za cestu ke snížení emisí. Země má v úmyslu zahájit provoz své první jaderné elektrárny v roce 2033, uvedla agentura PAP.
 

Průzkumu se zúčastnilo přes 2000 lidí ve věku od 15 do 75 let. Pro výstavbu jaderných elektráren se vyslovilo 74 procent respondentů, proti bylo 20 procent. Zbývajících šest procent respondentů nedokázalo dát jednoznačnou odpověď.

Za dobrý způsob boje s klimatickými změnami označilo jaderné elektrárny 78 procent respondentů a za dobrou cestu k posílení energetického zabezpečení země dokonce 82 procent respondentů.

Oproti loňskému roku se podpora výstavby jaderných elektráren zvýšila o 11 procentních bodů. Většina respondentů uvedla, že by neměla výhrady proti výstavbě jaderné elektrárny v blízkosti svého bydliště.

Polská vláda letos přijala novou energetickou strategii pro období do roku 2040, která zahrnuje postupný přechod země od uhlí k čistším zdrojům energie. Česká republika už delší dobu vede s Polskem spory kvůli plánovanému prodloužení a rozšíření těžby v hnědouhelném dole Turów poblíž českých hranic.

Mezi cíle polské energetické politiky patří rozvoj jaderné energetiky a výroby energie z obnovitelných zdrojů. Polsko je nicméně jedinou členskou zemí Evropské unie, která se nepřipojila k závazku dosáhnout do roku 2050 takzvané klimatické neutrality. Tedy neprodukovat žádné emise skleníkových plynů, případně je vyvážit například výsadbou stromů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.12.2021 17:53
Bez jádra to prostě nepůjde, což Poláci pochopili.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.12.2021 18:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ale trvalo jim to.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2021 22:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Poláci to pochopili a budou za chvíli stavět. My to víme asi 50 let a stavíme kulový.
Odpovědět
DV

DV

18.12.2021 13:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Zatím je toho v ČR postaveno 1 000000000000000000000000000 krát více, než v Polsku.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2021 18:52
Pamatuji jak s velkou slávou zastavili výstavbu JE Žarnowiec a útočili
na náš Temelín a Dukovany. Bušili se v prsa, že se bez jádra obejdou
stejně jako naši "Grínpísáci", Jihočeské matky a jiní pomatenci. Ještě,
že se u nás dokončila alespoň ta půlka Temelína, protože bychom byli
na tom téměř stejně. Nyní zadlužení a s prázdnou kasou to chtějí oni
i my dohánět. Navíc si našli bez výběrové řízení jediného dodavatele
a my k tomu směřujeme taky. Spíše však nepostaví nic oni a ani my
a zbyde pouze skřípění zubů z promarněné šance v minulosti.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

16.12.2021 18:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Cejtěj dotace z Bruseli, " vítr " se pomalu otáčí.
Odpovědět
VS

Va Shek

17.12.2021 06:28
"Tedy neprodukovat žádné emise skleníkových plynů, případně je vyvážit například výsadbou stromů."
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist