https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tesla-prestane-prijimat-platby-v-bitcoinech.duvodem-je-podle-muska-negativni-vliv-na-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tesla přestane přijímat platby v Bitcoinech. Důvodem je podle Muska negativní vliv na životní prostředí

14.5.2021 08:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Za Bitcoin už Teslu nekoupíte. Na snímku vlastník značky Tesla Elon Musk
Za Bitcoin už Teslu nekoupíte. Na snímku vlastník značky Tesla Elon Musk
Foto | kqedquest / Flickr
Elon Musk na Twitteru informoval, že vzhledem k negativnímu vlivu Bitcoinu na životní prostředí již nebude společnost Tesla akceptovat platby touto kryptoměnou. Ihned po zveřejnění tweetu klesla hodnota Bitcoinu o více než 10 %. Informuje o tom server BBC.
 

V březnu přitom Tesla oznámila, že tuto kryptoměnu přijímat bude a nakoupila Bitcoiny v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Zpráva ale vyvolala vlnu nevole mezi odborníky na životní prostředí a investory společnosti. Nyní proto Tesla z celé akce couvá.

„Znepokojuje nás velký podíl fosilních paliv, které se využívají k těžbě Bitcoinu, jedná se především o uhlí. Využívání kryptoměny jako takové je skvělá myšlenka, ale nesmí na ní doplácet životní prostředí,“ napsal Musk. Informoval také, že jeho společnost si obrovské množství Bitcoinu, které v současnosti vlastní, ponechá a začne je využívat ve chvíli, kdy bude těžba Bitcoinu postavena na udržitelné energii.

Odborníci se nicméně domnívají, že se Tesla k tomuto kroku uchýlila, aby uklidnila investory, kteří lpí na udržitelnosti a boji proti klimatické změně. „Pro mnoho investorů je v současné době důležité zaměřovat se na boj s problémy životního prostředí nebo například sociální nerovností. Cynik by klidně mohl říct, že se jedná o promyšlený krok Elon Muska, jak tyto společnosti i celý trh s kryptoměnou ovlivnit. Koneckonců už to několikrát udělal,“ komentuje zprávu Julia Lee z investiční skupiny Burman.

Problematika Bitcoinu, na kterou Musk poukazuje, vychází z toho, že se kryptoměna těží na velmi výkonných počítačích. Ty spotřebovávají velké množství energie, která ale v naprosté většině stojí na fosilních palivech, především uhlí. Velká část Bitcoinu – více než 75 % - se navíc těží v Číně. Nedávný výzkum ukázal, že uhlíková stopa Bitcoinu odpovídá velikosti uhlíkové stopy desátého největšího čínského města.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.5.2021 11:01
Bitcoin je ideální pračka špinavých peněz. Možná proto je tak oblíbený a má takovou cenu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.5.2021 11:39
Těžba Bitcoinů na obrovských počítačích předsatvuje asi výpočty, které jsou k něčemu potřeba a nebýt bitcoinů, stejně by musely nějak probíhat. Co se tam tedy počítá???????????

To, že ty výpočty žerou fosilní elektřinu je stejný problém, jako že Tesly jezdí na tu stejnou elekřinu. Takže tak trochu od Muska pokrytectví.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.5.2021 12:03 Reaguje na Jiří Svoboda
Bez jezdících vozidel se víceméně neobejdeme, elektromobily v obcích mnohem méně znečišťují vzduch. Bitcoiny je něco, co většina lidí nebude nikdy postrádat.

Těžba bitcoinů probíhá na počítačích v rámci výpočtů nebo dalších počítačových procesů, které se týkají jiných činností než je samotná těžba bitcoinů?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

14.5.2021 16:31 Reaguje na Majka Kletečková
A to si myslíte, že ty počítače jedou při těžbě Bitcionů jen jako nějaké zcela zbytečné procedury nepřinášející nikomu užitek? To by ty vytěžené Bitcoiny musely platit elektrárenské společnosti. I to je možné!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.5.2021 17:24 Reaguje na Jiří Svoboda
Samozřejmě, ty výpočty jedou jen pro těžbu bitcoinů, pokud by se netěžily, ty komply by dělaly něco smysluplného, nebo by stály. Jenom nechápu, proč to někdo kupuje, ale jako legalizace nakradených peněz to bude asi perfektní. S různými ČEZy to společného nic nemá.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.5.2021 12:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Díky za poučení! Takže taková elektronická hladová zeď.

Pro mne je to docela šokující. Kdo to vymyslel? Že by výmysl západní demokracie? Nebo za to může taky Babiš?

Ale možná to má dobrou perspektivu jako spotřebovávač elektřiny z OZE v době přebytku. Dobrý prvek do chytrých sítí!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2021 18:50 Reaguje na Jiří Svoboda
Vymysleli to kryptoměnoví mágové a mudrlanti nad tím, jak lehce zbohatnout. A tohle se jim povedlo, já chtěl koupit desítku bitcoinů v době, kdy stál jeden asi 5 dolarů, ale nevěděl jsem, jak se to dělá.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

15.5.2021 20:51 Reaguje na Jiří Svoboda
Bitcoiny se dnes většinou těží na specializovaném hardwaru, tzv. těžičkách, který by bez bitcoinů nikdy nebyl vyvinut a vyroben. I jiné kryptoměny se těží na sestavách, které nic jiného nedělají - jejich účelem je těžit měnu. Dnes na to jsou celé farmy s obrovskými příkony.
Ty algrotimy jsou různé a nejsem na to expert, ale v zásadě se asi jedná o prohledávání omezeného stavového prostoru nějaké složité (hashovací) funkce. S tím, jak se prohledanný prostor zvětšuje, stoupá náročnost výpočtu, tj. klesá šance, že najdete nový bitcoin - proto kdysi na těžbu bitcoinů stačilo obyčenjné PC a dnes si neškrtnete ani s nejvýkonnějšími GPU. Je to možná zjednodušené až příliš, ale podstatu jsem myslím vystihl.
V každém případě, hodnota coinů je čistě virtuální, nebo řekněme smluvní, stejně jako hodnota papírové stokoruny.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist