https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/thajsko-vztycilo-bariery-na-ochranu-plazi-k-brehu-se-blizi-ropna-skvrna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Thajsko vztyčilo bariéry na ochranu pláží, k břehu se blíží ropná skvrna

29.1.2022 17:27 | BANGKOK (ČTK)
Ropná skvrna
Ropná skvrna
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NOAA
Thajsko instalovalo bariéry podél pláží ve východní provincii Rajóng, aby omezilo jejich zasažení ropnou skvrnou, která se vytvořila po úterním úniku ropy z podmořského ropovodu. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž skvrna zasáhla 47 kilometrů čtverečních moře a blíží se k thajským břehům.
 

K narušení ropovodu společnosti Star Petrolleum Refining Public Company (SPRC) došlo v úterý kolem 21:00 místního času (15:00 SEČ) asi 20 kilometrů od pobřeží Thajska. Do moře uniklo odhadem 50 000 litrů ropy; původní zprávy hovořily o úniku až 160 000 litrů.

Na vztyčování plovoucích bariér podél tropických pláží se podílely stovky dělníků. Podle thajského námořnictva, které se rovněž zapojilo do záchranných operací, dorazí ropná skvrna k thajským břehům již dnes.

Thajské úřady již dříve varovaly, že skvrna by mohla poškodit nedaleký mořský přírodní park, který je známý korálovými útesy a je také domovem mnoha druhů mořských ptáků, ryb a řas.

"Vyčistit ropné skvrny na moři může trvat pět až sedm dní, pokud ale tyto skvrny dorazí ke břehu, trvá obnova životního prostředí roky," řekl agentuře AP přední thajský mořský biolog Tchon Tchamrongnavasavat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.1.2022 22:23
Proč nám pan Vinkler ještě nevysvětlil, jak děsivé ekologické škody dělají OZE?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist