https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tornado-poskodilo-fotovoltaickou-elektrarnu-podniky-i-lesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tornádo poškodilo fotovoltaickou elektrárnu, podniky i lesy

29.6.2021 01:50 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Firmy z Břeclavska a Hodonínska sčítají škody po tornádu, které se ve čtvrtek touto oblastí jižní Moravy prohnalo. Živel poškodil mimo jiné technologický park MND ze skupiny KKCG, prohnal se také přes fotovoltaickou elektrárnu společnosti ČEZ v Pánově, závod firmy Groz-Beckert v Lužicích nebo podnik Pellinindustrie v průmyslové zóně Hodonín-Kapřiska, kde se vyrábějí žaluzie. Některé společnosti fungují omezeně i kvůli tomu, že řada zaměstnanců pochází z nejvíce postižených obcí a potřebují volno, vyplývá ze zjištění ČTK.
 

Tornádo poničilo většinu fotovoltaické elektrárny v Pánově. "Dáváme dohromady podklady, abychom vyhodnotili výši škod. Přes víkend bylo nutné zabezpečit areál, aby se z něj neztrácely nějaké věci a aby nebyl nebezpečný, protože tam stále byly některé části pod napětím," řekl mluvčí skupiny ČEZ Martin Schreier.

Živel neničil jenom budovy, ale také přírodu. "Pokračujeme v odklízení kmenů z lesních cest a těžíme vyvrácené a zlomené stromy. Dále budeme postupovat jako vždy při mimořádné události, tedy les obnovíme směsí dřevin vhodnou pro konkrétní stanoviště. Právě dnes uvolňujeme lesní cesty v lokalitě Pánov," uvedla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.

Kvůli počasí má zavřenou prodejnu už od úterý Rybářství Hodonín. "V pondělí sem natekla voda. Tornádo nás naštěstí minulo a nemáme protržené hráze, z rybníků ale musíme odstranit napadaný nepořádek," řekla za rybářství Štěpánka Tichá.

Tornádo poškodilo nový technologický park MND v Lužicích a datové centrum společnosti DataSpring. Škody budou ve stovkách milionů korun. "Některé domy jsou srovnané se zemí, zničená je i budova Hlavní báňské záchranné služby, která se bude muset zbourat. Bouře zásadně poškodila i laboratoře a sklad geologického materiálu. Přes víkend jsme odklidili to nejhorší a odvezli do Hodonína cenné přístroje, protože budovy jsou bez střechy a zatéká tam. Divize Drilling and Services nyní pracuje z Hodonína," uvedla mluvčí MND Dana Dvořáková.

Zakladatel KKCG Karel Komárek pošle na obnovu regionu 150 milionů korun. Peníze jsou přednostně určené zaměstnancům společnosti nebo jejich rodinným příslušníkům. Zatím se podle Dvořákové ozvalo zhruba 20 lidí, kterým okamžitě mohou dát až 100.000 korun.

V areálu Lužice je také budova moderního datového centra společnosti DataSpring. Přírodní katastrofa poničila plášť budovy včetně kancelářských prostor. Datové centrum stále pracuje v krizovém režimu.

Kompletně poničené jsou výrobní prostory firmy Pellinindustrie. "Jenom rekonstrukce stála 20 milionů a za měsíc jsme měli začít stavět novou halu. Tornádo nás položilo. Řešíme možnost pronájmu jiných hal, ale problém je v tom, že veškeré technologické zařízení leží v troskách, a to jsou speciální přístroje vyráběné přímo pro nás. Mateřskou firmu máme v Itálii, kam asi přesuneme část výroby, ale máme tady 50 lidí, kteří nemají teď kde pracovat," řekl ČTK za firmu Pavel Čejka.

Společnost vyrábí 3500 žaluzií týdně a pracuje se tam na tři směny. "Lidé naštěstí stihli utéct a nikomu se nic nestalo," doplnil Čejka.

V průmyslové zóně Hodonín-Kapřiska se jen o několik metrů dál nachází betonárna Zapa. Podle Vlastimila Hanáčka, ředitele pro Moravu, je tornádo minulo o 15 metrů a žádné škody nezaznamenali.

Centrálu břeclavské společnosti Alcaplast, výrobní haly ani administrativní zázemí bouře nepoškodila. Firma přesto funguje v omezeném režimu kvůli zaměstnancům z poškozených obcí. "Rozumíme jejich potřebám trávit čas s rodinami a řešit aktuální situaci. Jsme rodinnou firmou, která vyrostla za 23 let naší existence zejména díky lidem z Břeclavska a Hodonínska," uvedla firma. Podobný přístup zvolil také břeclavský Gumotex.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 08:57
Bylo vůbec v naší moderní historii zaznamenáno tak ničivé tornádo?
Nevím.
Ale jaká je příčina? Náhoda? Zrovna v době globálního oteplování, kdy ti zkorumpovaní klimatologové za mrzký peníz vytváří klimaalarmistické modely, kde právě tyhle jevy dávno předvídali?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.6.2021 09:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Už ve středověku se psalo v kronice o silném vichru, kdy ďábel
(vzdušný vír) rozmetal i kamenné zdi. Rozpálené roviny polí,
prérií a dnes i zastavěných a zaasfaltovaných ploch tomu pouze
přidá další energii. To nezměníte a ani to, že místo oceánského
proudění přijde proudění z Afriky. To bývalo i před průmyslovou
revolucí a pouze to možná neuměli pojmenovat jako tornádo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 10:03 Reaguje na Břetislav Machaček
To je možné, ve středověku bylo klima teplé skoro jako dnes, takže tyhle jevy asi taky probíhaly.
Jenže v malé době ledové nikoliv.
Prostě chci jen říci, že klimatologové (což jsou všechno strašílci a klimaalarmisti) mají samozřejmě zase pravdu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.6.2021 15:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Opravte prosím svůj výrok podle článku ve kterém vyvracejí spojitost tornád a globálního oteplováni
klimatologové, když jim tak věříte i tady. Oni
totiž spojitost mezi tornády a údajným oteplováním nedávají do souvislosti a jde o jev zcela jiný, než je běžná bouře z horka. Je to souběh více jevů, které nelze ani předvídat. Ale pokud chcete lidi strašit, tak je strašte dál.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 18:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Oni žádnou spojitost nevyvracejí, zase neumíte číst.
Oni ji jen nepotvrzují, hovoří silně opatrnicky a neutrálně, protože je jasné, že z jednoho ojedinělého jevu žádnou souvislost vytvořit nelze.

Samozřejmě je celkem jasné, že to s klimatickou změnou souvisí, ale až proběhne podobných tornád povícero, může to někdo potvrdit.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

29.6.2021 14:34
Nad fotovoltaickou elektrárnou tornáda nabývají na síle. Příroda se brání.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 18:08 Reaguje na Karel Tejkal
Příroda miluje ropné a uhelné dýmy, proto se brání fve. Voni sou hlava....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist