https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-uhelne-regiony-budou-spolupracovat-na-rozvoji-vodikovych-technologii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři uhelné regiony budou spolupracovat na rozvoji vodíkových technologií

5.4.2023 00:47 | PRAHA (ČTK)
Molekuly vodíku
Molekuly vodíku
Licence | Volné dílo (public domain)
Vodíkové memorandum včera na ministerstvu životního prostředí (MŽP) v Praze podepsali hejtmani Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Společně hodlají posílit mezikrajskou spolupráci pro rozvoj vodíkových technologií. Do budoucna by podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) mohl být vodík důležitým zdrojem energie, a to zejména v dopravě. Kraje při spolupráci budou rozvíjet vodíkové technologie v oblasti výroby, skladování či aplikace v některých typech dopravy.
 

"V Modernizačním fondu podporujeme výrobu a využití vodíku ve všech otevřených programech, kde je na veškeré jejich aktivity vyhrazeno dohromady 13 miliard korun," řekl Hladík. Vodík je podle úřadu perspektivní energetické médium, jež lze udržitelně vyrobit elektrolýzou, a to z lokálních zdrojů, vody a elektřiny. Rozvoj vodíkových technologií tak napomůže plnění klimatických cílů i soběstačnosti České republiky. V současné době se vodík zužitkovává především v dopravě, dále pak například v hutnictví nebo v chemickém průmyslu.

Právě Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj patří mezi přední tuzemské dodavatele energie. Krajské firmy jsou podle ministerstva uzpůsobené k tomu, aby vodík vyráběly. Vysoké školy v Moravskoslezském a Ústeckém kraji pak mohou rozvinout vodíkové technologie pomocí výzkumu, nastínilo MŽP.

"V regionu jsou již připravené vodíkové projekty, jako například vodíková mobilita ve městě Ústí nad Labem, záměr kraje na využití vodíkových vlaků a široká škála rozvojových aktivit podnikatelských subjektů. V Ústeckém kraji existuje potenciál pro rozvoj uceleného hodnotového vodíkového řetězce od jeho výroby, přes efektivní způsoby skladování a distribuce až po jeho využití v nejrůznějších oblastech průmyslu," sdělil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Dodal, že spolupráce mezi kraji napomůže k rozvoji vodíkové infrastruktury a ke koordinovanému zajištění financování náležitých aktivit.

"Karlovarský kraj již nechal zpracovat studii, která ukazuje, jakým směrem se můžeme v oblasti vodíku ubírat. V současné době otevíráme také otázku vodíku ve veřejné dopravě, naše kroky teď budou směřovat k tomu, abychom jej mohli postupem času využívat jako zdroj energie pro veřejnou dopravu," nastínil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

I hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (dříve ANO) přikládá elektromobilitě a vodíkové mobilitě zásadní význam do budoucna. "Elektřinu a vodík si umíme vyrobit sami, což nám dává jistou svobodu a nezávislost na ruském plynu a ropě," uvedl Vondrák.

Podle Vondráka by v kraji mělo vzniknout takzvané Hydrogen Valley (česky vodíkové údolí), kde se prvenství namísto energetiky a dopravy na fosilní paliva ujmou vodíkové technologie. Kraj proto spolu s univerzitami a podniky založil Vodíkový klastr, momentálně v regionu testují vybudování první plnicí vodíkové stanice v Ostravě - Hranečníku.

"Zaměřili jsme se i na pilotní provoz regionálních autobusů na vodík. Ve fázi hodnocení je i první výběrové řízení na poskytovatele regionální dopravy s cílem zajistit až deset vodíkových autobusů pro Karvinsko na lince Havířov - Ostrava. Postupně s možnostmi zajištění plnění vodíkem budou přibývat další autobusy na vodíkový pohon pro celý kraj, také automobily pro úřady a příspěvkové organizace kraje, chystá se výběrové řízení na vodíkové vlaky na trasách Krnov - Olomouc," dodal Vondrák.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.4.2023 07:20
Klasika - z dotačního polštáře urvat co nejvíce pro splnění ideového přání politiků. To by nám šlo.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

5.4.2023 08:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
česká klasika. Tak se u nás dělá vše, viz česká pošta, důchody, atd.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 09:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Lepší nadotovat vodíkové technologie, než nevlastníka Agrofertu, který nám za nejvyšší evropské dotace zdražil potraviny na snad nejvyšší v Evropě. Korupce jak čapa, to by nám šlo.
Odpovědět
EN

Emil Novák

5.4.2023 09:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Už je to tady: "Green hydrogen producers could be able to bid for a fixed premium of up to €4 ($4.36) per kilogram of H2 in the EU’s first competitive auction, potentially making Europe’s subsidy regime more generous than the US hydrogen tax credits, which offer producers up to $3/kg"
https://www.hydrogeninsight.com/policy/more-generous-than-us-green-hydrogen-could-fetch-a-fixed-premium-of-up-to-4-kg-in-eus-first-competitive-auction/2-1-1430961
To odpovídá dotaci cca 100 €/MWh vodíku, pokud by se z něj měla vyrábět elektřina, odpovídá to dotaci cca 200 €/MWh elektřiny.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.4.2023 10:26 Reaguje na Emil Novák
Tak to je raketa to bude zase dotační byznys.
Odpovědět
EN

Emil Novák

5.4.2023 07:53
Cituji šéfa divize obnovitelná a klasická energetika a člena představenstva skupiny ČEZ Jana Kalinu, co říká o zeleném vodíku: "Standardně se vyrábí ve větrných elektrárnách, obvykle offshorových větrných elektrárnách. V České republice je větrných elektráren pouze minimum, a tím pádem vodík není úplně z čeho vyrábět. Výroba vodíku z fotovoltaických zdrojů je nerentabilní, protože fotovoltaické zdroje jsou zdroje které fungují řádově 9, 10 hodin denně. V některých ročních obdobích fungují velmi minimálně, typu listopad až únor, a tím pádem drahé zařízení, ve kterém se vyrábí vodík, potom se nevyplatí instalovat, když je napájeno pouze z fotovoltaik, které v České republice ale tvoří majoritu obnovitelných zdrojů."
Takže z čeho ten zelený vodík chtějí páni politici vyrábět? Bude pro změnu vodíkový tunel?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.4.2023 08:18 Reaguje na Emil Novák
Plnění unijní politiky a dotace.
Reálné možnosti a proveditelnost jsou v tu chvíli až na poslední koleji.

Nějak jsem nezaregistroval, jak dopadlo schvalování podpory na výrobu vodíku z jádra. Nemáte Emile nějaké bližší informace?

Odpovědět
EN

Emil Novák

5.4.2023 08:28 Reaguje na Jaroslav Studnička
Podle mě to ještě není uzavřené ale co jsem četl, rýsuje se nějaký kočkopes, kdy si země s velkým podílem jádra. vyrábějící z něj vodík, budou moci snížit své dílčí cíle pro "ozelenění" průmyslu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.4.2023 08:46 Reaguje na Emil Novák
To jsem taky někde četl a kroutil u toho hlavou :-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 09:43 Reaguje na Emil Novák
Takže to považují za zelený vodík. Něma problema, tj. porozumu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

5.4.2023 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepovažují to za zelený vodík, opět jste vůbec nepochopil smysl sdělení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 09:54 Reaguje na Emil Novák
Vaše komplikovanost vyjadřování používáte k zamlžení a zpochybnění úplně všeho. Už když jste na úplně primitního kachňála nasadil tu "disbalanci" mi bylo jasné, že to nebude až tak ajnfach.
Když použijí vodík na snížení zelených cílů, tak je ten vodík asi tak co? Modrožlutej? Takže budeme mít cha cha "nižší zelené cíle"?? A výstavba mohutních fve bude taky sloužit na "snížení cílů", nebo budou tím spíš splněny?
Odpovědět
EN

Emil Novák

5.4.2023 10:14 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Já si to vyjádření nevymyslel, takže na komplikovanost si stěžujte u jeho původce.
2) Příspěvek nebyl určen vám ale panu Studničkovi, který s jeho pochopením zjevně žádný problém nemá, na rozdíl od vás, takže chybu hledejte spíš v sobě.
3) Vodík z jaderné energie se označuje jako růžový nebo červený, nikoliv jako zelený.
4) Kachní křivku bych být vámi moc nepřipomínal, i když je pravda že jste její princip nepochopil úplně stejně jako smysl výše zmíněného sdělení.
5) Výstavba "mohutních fve" na žádné snížení cílů neslouží, ta má právě sloužit k jejich splnění, na rozdíl od toho vodíku z jádra. Nechci to zakřiknout, ale možná vám začíná svítat...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.4.2023 10:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, evidentně jste to nepochopil opět jenom vy.

Zde je ten článek, který o průběhu vyjednávání informoval.

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/evropska-unie-obnovitelne-zdroje-jadro-emise.A230330_101123_eko-zahranicni_maz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 10:04 Reaguje na Emil Novák
Píšete sem pořád, že VE je občasný zdroj, takže to využití bude taky velmi bídné a navíc nahodilé. Tak proč se tak dělá "standardně"?
FVE je velmi předvídatelná, ale musí se zajistit zdroj, když nesvítí. Třeba přes rok baterie a v zimě počítat s nižším využitím, servisem atd. atd. Případně taky větřáky. Energetici nejsou většinou úplní tutani a umí počítat.
Taky by bylo možná zajímavé spočítat, že v době, kdy bude dost fve a v létě bude cena proudu na nule, jestli by se nevyplatil lyzér jen takový, který by jel na přetoky, tj. do určité, ale nízké ceny a zbytek (třeba třetinu, polovinu) roku by stál.
Odpovědět
EN

Emil Novák

5.4.2023 10:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože jeho koeficient využití na moři kolem 50 % je pořád násobně vyšší než koeficient občasných zdrojů u nás, to vám taky píšu pořád. U výroby vodíku nevadí že je nahodilá, protože vodík se na rozdíl od elektřiny dá skladovat. Sice obtížně, ale dá. Podstatné je ale aby ten elektrolyzér měl využití minimálně těch 50 %, to vám taky píšu pořád. Zjevně marně.
FVE není velmi předvídatelná, ale i kdyby velmi předvídatelná byla, je to pro výrobu vodíku k ničemu. Důvod viz výše "fotovoltaické zdroje jsou zdroje které fungují řádově 9, 10 hodin denně. V některých ročních obdobích fungují velmi minimálně, typu listopad až únor, a tím pádem drahé zařízení, ve kterém se vyrábí vodík, potom se nevyplatí instalovat, když je napájeno pouze z fotovoltaik".
Energetici právě umí počítat a proto si spočítali to co říká pan Kalina, což je zcela v rozporu s tím co tu neustále tvrdíte vy, protože počítat neumíte.
Jestli "by se nevyplatil lyzér jen takový, který by jel na přetoky" už právě spočítané je, s negativním výsledkem. Opět viz tvrzení pana Kaliny z ČEZu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.4.2023 11:00 Reaguje na Emil Novák
Doplním...

A tu návratnost budou právě muset doplňovat velmi štědré dotace. Protože jinak by do tohoto byznysu šli jedině analfabeti typu Hanzl. Energetici, kteří si to umí spočítat, by do toho nešli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.4.2023 09:43 Reaguje na Emil Novák
Pojem dimenzování prostě nepochopíte.
Pokud potřebuji, aby lyzér jel minimálně na 50%, nanapojím jej na větrný park jednoho píku, aly na větší. Pak mi pojede třeba na 80 - 90%, to si rozhodnu.
Pokud bude lyzér už starší a odepsaný, může jet na přetoky a bude vyrábět velmi levný vodík, i když třeba jen na 30% kapacity. A ty budou dány množstvím přetoků, tj. množství OZE v síti.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.4.2023 17:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy jste ten poslední kdo může psát o tom co kdo "prostě nepochopí". Na 80-90 % vám nepojede nikdy, ať ho napojíte na kolik parků chcete, protože se běžně stává že nevyrábí žádný široko daleko.
Pokud bude mít přilehlý zdroj vyšší kapacitu než elektrolyzér, ekonomiku elektrolyzéru to sice zlepšuje, ale zároveň elektrolyzér neplní ten účel ukládání přebytků, protože v době největší výroby větrníků je nedokáže spotřebovat, naopak při nižší výrobě větrníků, kdy je elektřiny málo, spotřebuje veškerou. Stále se tu zkrátka dokola snažíte řešit kvadraturu kruhu. Nevychází to a nevychází, ať vymyslíte cokoliv.
Starší elektrolyzér samozřejmě bude dělat úplně to samé co nový, tj. vyrábět tehdy když je to nejvýhodnější a ne jen čas od času.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.4.2023 09:52 Reaguje na Emil Novák
Vy prostě nechápete, že vždy je něco za něco. pokud mám levnou elektřinu z OZE když fučí a svítí, mám drahou ze záložních zdrojů, když nesvítí a nefučí. K tomu mám samozřejmě stabilní z jádra.
Pokud chci tu špičkovou plynovou zadraho nahradit využitím přetoků, tak ji uložím do vodíku, což zase stojí kačáky. Třeba v tom, že máte lyzér málo využitý jen na tenhle proud. Pořád se motáte dokola, špičkový zdroj je drahý a čím víc máte OZE, tím méně ho budete využívat. Navíc akumulací je celá řada, především cena.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

7.4.2023 21:12 Reaguje na Emil Novák
Šéf má FVe v ostrovním režimu, 18 kWp.....a za prosinec krásných 267 KWh. tvrdil, že to nestačí ani na samotný provoz té FVe. Dělal si to sám.....tedy ehm....dělal to jeden z největších odborníků na bateriová úložiště v EU.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.4.2023 14:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Když energetikům řeknete, co jim má vyjít, protože jsou na to dotace, oni vám to tak spočítají. Nejsou "tutani" a umí přece počítat!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2023 21:34 Reaguje na Jiří Svoboda
Vy se z těch dotací asi už fakt počůráte. Nebudí vás v noci a při vykonávání intimních činností?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.4.2023 08:43
To se sešlo několik "významných" politiků, kteří problematice po technické stránce skoro vůbec nerozumí. Důvod schůzky byl, jak uvalit 13 miliard, aby to navenek vypadalo nějak užitečně.

Nakoupí se dopravní prostředky na vodík. Ten bude zpočátku fosilního původu. Aby časem nebyl, budou se žádat další a další peníze na zařízení pro výrobu zeleného vodíku skoro za jakoukoliv cenu.

Řekl bych, že podobně to funguje nejen při ochraně klimatu ale téměř všeobecně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist