https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tricet-aut-kolem-jednoho-geparda-i-tak-muze-vypadat-narodni-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třicet aut kolem jednoho geparda. I tak může vypadat ekoturistika v národním parku

11.7.2018 10:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vysoká míra turistického zatížení může dramaticky snížit šance na přežití mladých gepardů. / Ilustrační snímek
Vysoká míra turistického zatížení může dramaticky snížit šance na přežití mladých gepardů. / Ilustrační snímek
Je to velmi jednoduchá úměra: čím více vozů naplněných turisty oblastí projede, aby se podívali na gepardy, tím méně mladých tu gepardí samice vychová do dospělosti. Na tento drastický neduh upozornili keňský národní park Masai Mara zoologové z Oxfordské univerzity. O podrobnostech píše Guardian.
 

Vysoká míra turistického zatížení může dramaticky snížit šance na přežití mladých gepardů. Zatímco v nefrekventovaných oblastech nejvyhlášenějšího keňského národního parku gepardí samice úspěšně vyvede v průměru 2,3 mladých, tam, kde se bez ustání prohání auta s turisty, je to jen 0,2 mladých. Tedy více než desetkrát méně. Potvrzují to výsledky terénních pozorování, o které se tu mezi lety 2013-2017 postarali britští zoologové.

Femke Broekhuis, vedoucí tohoto týmu pozorovatelů, přitom neměl pro podezřele nízká čísla z terénu dlouhou dobu vysvětlení. „V průběhu studie jsme neměli žádný hmatatelný důkaz o tom, že by auta přímo stála za mortalitou mladých gepardů. Nenašli jsme žádné mládě, které by například džíp srazil. Ale začali jsme přemýšlet o tom, že by vliv automobilů a turistů mohl být nepřímý,“ říká Broekhuis. Tomu už se dalo věřit.

Zvlášť, když vezmeme v potaz, že kolem jednoho geparda parkovalo v uctivé vzdálenosti i třicet džípů najednou. „Jedno zvíře tak například potkalo za dvě hodiny 64 aut s turisty,“ popisuje Broekhuis. „Pak už se zdá pochopitelné, že by u takového zvířete mohlo dojít k ovlivnění chování, zvýšení stresu nebo snížení příjmu potravy.“

Gepardí samice v obležení fotoaparátů nevěnuje dostatečnou pozornost lovu kořisti, nechá ji uniknout nebo ji neusmrtí. V konečném důsledku tak ale nemá dostatek potravy k tomu, aby nasytila mláďata. Vedení národního parku Masai Mara sice vede v patrnosti „pravidla“, která ale v praxi nikdo příliš nekontroluje ani nedodržuje.

Vozů by například u jedné šelmy nemělo být více než pět a ne ve vzdálenosti bližší než 30 metrů. Sarah Durantová z Londýnské zoologické společnosti ještě doplňuje, že by nejraději zrušila celý keňský off-road model. Auta s turisty by se tedy měla držet na jasně stanovené trase, a bylo by na gepardech, jestli se chtějí jít na turisty podívat.

„V národním parku potřebujeme udržitelný cestovní ruch, který nejde jen po penězích za sledování zvířat, která by měl chránit,“ říká Durantová. S tím Broekhuis ale ne zcela souhlasí. „Neměli bychom cestovní ruch přílišně démonizovat. Turisté hrají v ochraně přírody důležitou roli. Je zapotřebí jen minimalizovat zbytečné rušení samic gepardů s mladými," říká Broekhuis.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist