https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tropicke-pralesy-v-ohrozeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tropické pralesy v ohrožení

16.11.2001 11:31 | PRAHA (EkoList)
Podle nedávné výroční zprávy Světové organizace pro výživu a zemědělství (FAO) došlo v 90. letech ke zpomalení rychlosti ničení tropických lesů oproti období let 1981 - 1990. Analýzy snímků Země z více než 300 satelitů ukázaly, že zpomalení činí okolo 10 procent.
 

Zatímco v 80. letech bylo každý rok zničeno více než 21 milionů hektarů, za posledních deset let planeta ročně ztrácela zhruba 19 milionů hektarů tropických deštných lesů. V současnosti na Zemi zbývá podle odhadů FAO ještě okolo 1500 milionů hektarů tropických lesů v přírodním či přírodě blízkém stavu.

Experti FAO ve zprávě upozorňují, že uvedená čísla by neměla zavdávat sebemenšího důvodu k optimismu. "Dojde-li u nemocného s rakovinou ke zpomalení růstu nádoru o 10 %, nelze se na základě toho domnívat, že by pacient mohl být zachráněn" uvádí se ve zprávě. Jako jedny z možných důvodů zpomalení destrukce tropických lesů FAO uvádí např. obtížnější dostupnost zbývajících úseků původních pralesů či asijskou ekonomickou krizi na konci 90. let.

Korupčníci v utajení

Ničení tropických pralesů je věnována i společná expertní zpráva Evropské komise (EK) a Světového fondu na ochranu přírody (WWF), která byla dokončena na jaře letošního roku. EK sponzorovala práci expertů WWF dotací více než 300 000 dolarů. Počátkem června informoval britský Guardian o tom, že zveřejnění zprávy bylo odloženo poté, co se proti němu postavilo vedení WWF. Zpráva je totiž podle informací Guardianu natolik skandální, že po zveřejnění by bezprostředně hrozilo uzavření poboček WWF v několika rozvojových zemích, například v Malajsii.

Zpráva jmenuje konkrétní firmy užívající nelegálních praktik jako například úplatků či vyhrožování při získávání těžařských licencí. Autoři zprávy také ostře kritizují Mezinárodní měnový fond (MMF) a Světovou banku (SB), které údajně provádějí nátlak na vlády rozvojových zemí, aby spláceli své dluhy ze zisků z těžby dřeva v tropických pralesích. Zpráva doporučuje uvalit moratorium na těžbu tropického dřeva v 11 zemích (Kamerun, Gabun, Kongo, Středoafrická Republika, Rovníková Guinea, Demokratická Republika Kongo, Belize, Surinam, Guyana, PapuaNová Guinea a Šalamounovy ostrovy). V těchto zemích podle autorů chybí základní legislativní normy na ochranu životního prostředí a udělování těžařských licencí je hlavně záležitostí korupce státních úředníků.

Experti z WWF varují

"Řada rozvojových zemí trpí vážnými ekonomickými problémy s vysokým zahraničním zadlužením a velkou mírou inflace. Rozhodovací proces ve většině z těchto zemí je v rukou malé skupiny lidí, kteří na primární lesy pohlíží pouze jako na krátkodobý zdroj osobních příjmů," uvádí se ve zprávě. Studie dále kritizuje hlavní věřitele rozvojových zemí - Světovou banku, Japonsko, USA a státy Evropské unie za to, že neusilují o prosazování vyspělých norem a zákonů pro zacházení s přírodními zdroji v zemích, kterým půjčují peníze. MMF a SB pak situaci údajně dále zhoršují tím, že požadují v zadlužených zemích urychlené finanční reformy, a nutí je k umořování dluhů intenzivnějším využíváním původních pralesů. Experti WWF varují, že pokud nebudou urychleně podniknuta účinná opatření, nejdéle do 10 let prakticky zaniknou primární tropické ekosystémy na severním pobřeží latinské Ameriky, ve střední Africe a v Pacifiku.

Představitel WWF Jean-Paul Jeanrenaud řekl, že jeho organizace se obávala zveřejnit jména konkrétních firem nejčastěji užívajících korupčních praktik, protože řada z nich byla z Asie a WWF nechce být osočován za "antiasijskou propagandu".

Po stažení první verze byla podle Guardianu vypracována upravená verze bez konkrétních jmen firem. Také tato zpráva byla pozastavena, tentokrát Evropskou komisí. Třetí, údajně již konečná verze by měla být v krátké době zveřejněna.

Zbývá nám pětina pralesů

V roce 1997 zveřejnila Světová organizace pro ochranu přírodních zdrojů (WRI) obsáhlou studii "The Last Frontier Forests: Ecosystems and Economies on the Edge". Hraniční lesy - "divočina" jsou v ní definovány jako větší celky původních lesních porostů umožňujících udržitelnou existenci všech součástí ekosystému, tj. například včetně velkých savců. Studie uvádí, že v současnosti na Zemi zbývá něco okolo 20 procent z původní rozlohy těchto lesů. Ze současné rozlohy lesů tvoří tyto hraniční lesy zhruba 40 procent. V tropech, kde jsou tyto lesy v současnosti ohroženy především komerčním kácením a růstem populace, jsou dvě třetiny z celkové rozlohy ohroženy zničením v nejbližších 5 letech.

Další informace:

http://www.fao.org/forestry

http://www.panda.org/forests4life

http://www.greenpeace.org/~forests

http://www.foei.org/campaigns/Forest/indexforest.html


reklama

 
Jiří Neustupa

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist