https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-berouska-veterinari-uhyn-potvrzovali-i-kdyz-zvirata-nevideli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úhyn tygrů u Berouska veterináři potvrzovali, i když zvířata neviděli

18.2.2019 13:00 | Č. LÍPA (ČTK)
Berousek se před soudem hájí tím, že žádný zákon neporušil a na jim chované šelmy se nevztahuje stejná ochrana jako u těch z volné přírody.
Berousek se před soudem hájí tím, že žádný zákon neporušil a na jim chované šelmy se nevztahuje stejná ochrana jako u těch z volné přírody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Celní správa
V České Lípě dnes výslechy svědků pokračoval soud v případě nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl. Veterinářka vypověděla, že v jednom případě potvrdila v zooparku provozovaném Ludvíkem Berouskem úhyn tygra, i když mrtvé zvíře neviděla. Obdobně se při minulém líčení vyjádřil i jiný veterinář. V kauze jsou obžalovaní tři lidé. Původně byl k samostatnému projednání vyloučen sedmapadesátiletý Xuan Vu Le, soudu se ho ale podařilo dohledat a všichni tři obžalovaní tak jsou souzeni společně. Soud bude pokračovat ve středu výslechy dalších svědků a čtením listinných důkazů.

 

Za neoprávněné nakládání s chráněnými zvířaty obžalovaným hrozí trest do pěti let vězení. Podle obžaloby šlo o organizovanou skupinu. Osmašedesátiletý Berousek měl tygry dodávat ke zpracování šestatřicetiletému preparátorovi Miloši Hrozínkovi. Hotové produkty zpracované z těl tygrů měl podle obžaloby prodávat Xuan Vu Le, mimo jiné v pražské tržnici Sapa. Podle zjištění policie preparátor tygří těla zpracovával na masox nebo například tygří víno. Vinu všichni odmítají.

Dnes vypovídala veterinářka, která přiznala, že vyplnila loni u Berouska formulář o úhynu tygra, aniž by zvíře viděla. "Požádal mě o to Berousek," uvedla. Vycházela z jeho tvrzení, že zvíře uhynulo na selhání ledvin. Myslela si, že diagnózu stanovil jiný veterinář. Tělo šelmy mělo být zlikvidované v kafilérii. Berousek po jednání novinářům řekl, že bez toho dokumentu by šelmu v kafilérii nepřevzali. Nebyl to jediný případ v jeho zooparku. Při minulém líčení uvedl jiný veterinář, že někdy úhyn "papírově" potvrdil, i když mrtvé zvíře neviděl. "Věřil jsem mu (Berouskovi)," řekl.

Berousek se před soudem hájí tím, že žádný zákon neporušil a na jim chované šelmy se nevztahuje stejná ochrana jako u těch z volné přírody. Takové podle svých slov nikdy neměl. "Tygry, co vlastním já, cirkusy, soukromá zoo, to nejsou zvířata z volné přírody, to jsou bastardi, kříženci," uvedl. Nakládat s nimi i po smrti mohl podle svých slov díky výjimce, kterou vlastní. "To zvíře bylo u mě narozené, bylo z mého chovu a když to zvíře uhyne, mám výjimku, tak mohu kůži, orgán z něj použít," uvedl.

Státní zástupce Michael Dostál má na to jiný názor. "Zákon nerozlišuje, zda je to čistý druh z živé přírody nebo už to je několikanásobný kříženec chovaný v zajetí, prostě ten zákon chrání tygra jako takového," řekl po jednání novinářům.

V případu jsou posuzované tři úhyny tygrů z loňska. Obžalovaní odmítají, že by je zabili, aby z toho měli finanční prospěch. Berousek dnes u soudu uvedl, že úhyn každého zvířete může dokladovat fotografií ze zabaveného mobilu. U soudu se ale dnes nepodařilo dohledat fotografii úhynu z července 2018, který je také v této kauze posuzován. U soudu dnes vypovídal i znalec, který zjišťoval, jaké jsou podmínky pro chov v Berouskově zooparku u Prahy. Ne všechny šelmy tam měly dostatečně velký prostor. Znalec ale nezjistil, že by zvířata byla týraná nebo podvyživená.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist