https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-breclavi-soutezili-nejlepsi-cesti-zachranarsti-psi-a-psovodi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Břeclavi soutěžili nejlepší čeští záchranářští psi a psovodi

17.10.2021 00:23 | BŘECLAV (ČTK)
Nejčastěji se záchranářskými psy stávají němečtí, belgičtí a australští ovčáci.
Nejčastěji se záchranářskými psy stávají němečtí, belgičtí a australští ovčáci.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pexels.com
Vyhledávání zavalených osob v sutinách, ovladatelnost na překážkách a poslušnost byly disciplíny, v nichž soutěžilo v kempu Apollo a ve cvičném terénu v Poštorné u Břeclavi 16 nejlepších psovodů a záchranářských psů z celé republiky. Konal se zde 40. ročník mistrovství záchranných psů Svazu brigád kynologů České republiky. Podle mluvčího akce Jana Zoni jsou všichni psovodi dobrovolníci, kteří ve volném čase cvičí psy, kteří v případě potřeby pomáhají při neštěstích a zachraňují lidské životy, když určují místo, kde se v sutinách mohou nacházet ještě živí lidé.
reklama

 

Nejčastěji se záchranářskými psy stávají němečtí, belgičtí a australští ovčáci. "Jedná se o pracovní plemena, která se hodí k výcviku," řekl Zoňa. U Poštorné vznikl dobrý cvičný terén, kde v sutinách leželi figuranti a psi museli hledat, aniž by věděli, kolik jich mají najít. V kempu ukazovali svoje schopnosti na překážkách a poslušnost.

Kariéra záchranářského psa trvá poměrně krátce, zhruba čtyři až pět let. "Výcvik trvá tři roky a v osmi devíti letech už psi končí," řekl Zoňa. Záchranářský pes musí být odolný jak fyzicky, tak psychicky, nesmí se nechat vyrušit. "Tito nejlepší dobrovolničtí záchranáři jsou atestovaní státem a je z nich vytvořená jednotka, kterou stát v případě potřeby svolává a přesunuje k záchranářským pracím i do zahraničí," vysvětlil Zoňa.

Vítězem soutěže se stal psovod Radek Polák z jihomoravské brigády se psem Dixie. Na dalších dvou místech byly ženy, Hana Vymazalová se psem Niki taktéž z jižní Moravy a třetí skončila Eva Klemšová se psem Bria z pražské brigády.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist